Zi: 8 noiembrie 2010

Cainele batran si smecheriile lui

Zilele trecute dadeam cu matura prin calculator, incercand sa fac putina ordine in chestiile care sunt prin el. Am dat din intamplare de articolul urmator, care, din cate se pare, nu mai exista pe Internet in varianta originala. Ce mi-a atras atentia asupra lui in primul rand este o referire la un citat din Larsen, care la randul lui, face referire in citatul sau la Philidor. Cu totii invatam la inceput de cariera cateva principii de baza enuntate de catre Capablanca, chiar daca nu stim ca el este cel care le-a enuntat. Unul dintre ele se refera la finalurile de nebuni si pioni, si suna cam asa: “Cand adversarul are nebun, asezati pionii proprii pe campuri de culoarea celor pe care se deplaseaza nebunul respectiv. Daca dvs aveti nebun, asezati pionii proprii pe campuri de culoare opusa celor pe care se deplaseaza acest nebun, aceasta indiferent daca adversarul are sau nu nebun.”

In articolul care urmeaza, printre multe alte chestiuni importante, se face referire la o exceptie la principiul aplicat mai sus

_____________________________________________________

Traducere dupa “The Old Dog’s New Tricks” de Costas Karayannis

Fiti avertizati: felul in care jucati sah se va schimba pe masura ce veti inainta in varsta! Asta nu se intampla peste noapte- schimbarea este o afacere insidioasa, dar pana la urma veti fi fortati sa acceptati ca nu mai sunteti jucatorul care erati odinioara. Semnele vizibile ale metamorfozei vor fi usor de vazut. Victoriile si infrangerile nu vor produce aceleasi fluctuatii emotionale ca odinioara. Inclinatia de a studia teoria deschiderilor va disparea. Cumva, veti reusi sa va autoconvingeti ca a juca 1.g3 cu Albul este interesant si inovativ. Cu Negrul veti juca 1…d6 (si/sau 1…g6- AS) impotriva la orice. De fapt, chiar daca veti dori, nu veti fi in stare sa memorati linii teoretice lungi, deoarece puterea dumneavoastra de memorare va deveni impredictibila.

Citeste Articolul
  • 36
  • 927
  • 0

Probleme de logica la inceput de saptamana (58)

40


Cred ca la inceput de saptamana cand nici iarba nu creste, un imbold primit din partea unor probleme de logica ar fi binevenit pentru “demarajul” mintal necesar unei noi saptamani. Sper sa fiti mai inspirati decat sunt eu lunea.

Problema 1

Ni se inmaneaza 10 bancnote de 10 dolari si 10 de 1 dolar, noi, si avand aceeasi marime, iar dupa impartirea in doua a bancnotelor (intr-un mod pe care il decidem noi) acestea sunt puse in doua palarii. Dupa aceea suntem legati la ochi, iar palariile (si continutul bancnotelor din

Citeste Articolul
  • 39
  • 3330
  • 50

Capcane in deschidere (286): Un-doi… cu Miguel Najdorf




Am deschis o noua serie de articole dedicata “capcanelor” si/sau greselilor care pot avea repercusiuni imediate la inceputul partidei. Ne-am gandit ca un astfel de subiect ar fi interesant pentru toti cei care vor sa evite pierderea meciurilor chiar la startul lor.

Credem ca e mai bine ca acestea sa va fie prezentate ca diagrame in momentele “cheie” ale combinatiilor, dupa cateva zile urmand ca postul sa fie actualizat cu continuarea din partida, si cu eventualele comentarii aferente (asta daca nu cumva da cineva solutia inainte, cum s-a intamplat cam de fiecare data pana acum).

Miguel Najdorf – Georgi A Ilivitzki

Goteburg Interzonal 1955 ·  Sicilian: Richter-Rauzer 7… a6 8.0-0-0 h6 (B66)

Citeste Articolul
  • 28
  • 742
  • 4