- 01 nov. 2010
Un studiu pe zi (141)
Vă propun spre rezolvare următorul studiu din anul 1911 a MI Frederic Lazard (20.02.1883 Marsilia- 18.11.1948 Le Vesinet).
Citeste Articolul- 19
- 788
- 4
Vă propun spre rezolvare următorul studiu din anul 1911 a MI Frederic Lazard (20.02.1883 Marsilia- 18.11.1948 Le Vesinet).
Citeste ArticolulVă propun spre rezolvare următoarele diagrame de mai jos:
Citeste ArticolulPartida Botvinnik-Szilagyi din episodul 1 a fost o ilustrare perfecta a ceea ce este cunoscuta ca fiind strategia campurilor albe, ceva ce vom explora in adancime mai tarziu. Pentru moment, totusi, nu vreau decat sa va atrag atentia pentru simplitatea lipsita de efort cu care Botvinnik a obtinut avantaj si apoi l-a concretizat. Cu posibila exceptie a mutarii 18.Bg5! nici una dintre mutarile lui Botvinnik nu poate fi in nici un caz descrisa ca fiind surprinzatoare sau dificil de vizualizat. Toate mutarile au fost cu adevarat mai degraba evidente. Asa ca, de ce nu poate toata lumea sa joace in felul acesta?
Citeste Articolul
Campionatul Mondial de Seniori, ARCO 2010, partide live aici. Azi, in runda 6, ii puteti urmari pe GM M. Suba jucand cu albul la masa 5, iar MI M. Pavlov cu negrul la masa 18.
40
Cred ca la inceput de saptamana cand nici iarba nu creste, un imbold primit din partea unor probleme de logica ar fi binevenit pentru “demarajul” mintal necesar unei noi saptamani. Sper sa fiti mai inspirati decat sunt eu lunea.
Problema 1
Citeste Articolul
Dupa cum bine zicea cineva: Studierea miniaturilor aduce multe beneficii. In primul rand, aproape intotdeauna, castigatorul invinge repede pentru ca adversarul lui face ceva (foarte) rau, pe care nu ar fi trebuit sa-l faca in deschidere. In al doilea rand, si legat de primul motiv, invatam ce nu trebuie sa facem. In al treilea rand, si legat de primele doua motive, invatam cum sa punem capat unei partide in care adversarul joaca gresit deschiderea. In al patrulea rand, miniaturile nu cer atat de mult timp pentru a le analiza si a trece mai departe. In al cincilea rand, miniaturile sunt de obicei tactice in natura, asa ca avem oportunitatea sa vedem tactica la lucru in partide. In al saselea rand, putem sa jucam usor intreaga partida din memorie. Si nu in ultimul rand, sunt si foarte interesante de urmarit.
Peter Dely – Laszlo Szabo
Budapest 1962 · Sicilian Defense: Fischer-Sozin Attack. Flank Variation (B87)
O pozitie dintr-o partida Sakaev-Jerendshenov, jucata in la Elista in anul 1998.
Albul muta si castiga
Citeste Articolul
Fii la curent cu ultimele postari