Pastila de teorie: Deschiderea Catalana (2)

AICI PUTETI CITI PARTEA I

Nebunul din g2: Cum poate Albul sa exploateze cel mai bine potentialul acestui nebun?

Kramnik-Carlsen, Dortmund 2007, Albul la mutare

Aceasta este o pozitie tipica de Catalana, in care pionul d4 da Albului avantaj de spatiu. Una dintre temele principale ale Catalanei o reprezinta puterea nebunului din g2. Din pacate suprematia acestui nebun pe diagonala h1-a8 este contestata in aceasta pozitie de prezenta nebunului Negrului la b7. Daca as putea bloca cumva raza de actiune a acestui nebun, potentialul nebunului meu ar creste. De aceea ma fixez pe campul c6.

In mod ideal, mi-ar placea sa plasez un cal pe c6, si sa-l mentin acolo sau sa-l fortez pe Negru sa-si schimbe nebunul. Problema este ca Negrul ameninta sa castige un pion pe b4. Nu vreau sa joc 1 bxa5 datorita raspunsului 1…Ta8 sau, posibil mai puternic, 1…c5.

Ce este de facut? 1 e4 este o mutare tentanta, pentru a alunga calul de pe pozitia sa centrala, dar dupa retragerea acestuia pionii d si b ai Albului vor fi sub atac. Ar mai fi ocuparea campului c6 cu calul imediat, dar 1 Cc6 Nxc6 2 Dxc6 axb4 3 axb4 Nxb4 nu arata asa bine, Albul a dat pur si simplu un pion.

1 Cc6 Nxc6 2 Dxc6 axb4 3 axb4 Nxb4 Albul a dat un pion

Carlsen spera la 1 bxa5 dupa care 1…c5 elibereaza piesele sale si loveste in centru. De obicei, daca Albul poate sa previna impingerea acestui pion c de catre Negru, el va detine un avantaj pe termen lung.

In loc de asta, Kramnik a gasit 1 Nb3, sacrificand temporar un pion, dar facand un prim pas in a fixa pozitia. Negrul se va mai zbate cateva mutari: 1…axb4 2 Ca5! Na8 3 Cac6 Nxc6 4 Cxc6 Dd7 5 Nxd5 exd5 6 axb4.

1…axb4 2 Ca5! Na8 3 Cac6 Nxc6 4 Cxc6 Dd7 5 Nxd5 exd5 6 axb4.

Misiune indeplinita. Pionul c este fixat, iar calul domina pozitia, tinand despartiti pionii b si c. Chiar daca Albul a renunta la nebunul de Catalana, s-au efectuat atat de multe schimburi incat regele sau ramane in siguranta. Curand Kramnik a castigat un pion jucand Ta1-a5, si, la scurt timp dupa aceasta, si partida.

VA URMA

AICI PUTETI CITI PARTEA III

(SURSA: The Guradian, Ronan Bennett & Daniel King)

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.