Pastila de Teorie: Deschiderea Catalana (3)

AICI PUTETI CITI PARTEA I

AICI PUTETI CITI PARTEA II

In Deschiderea Catalana, actiunea se petrece adesea pe flancul damei. Cum sa ne folosim cel mai bine de aceasta informatie?

Le Quang Liem-Azmaiparashvili, Vung Tau 2008, Albul la mutare


Continuam sa trecrem in revista temele principale care apar in Catalana. Saptamana trecuta am putut urmari duelul nebunilor de-a lungul diagonalei h1-a8, si in pozitia de mai sus gasim din nou nebunii pe aceeasi diagonala. O a doua tema care pare recurenta: activitatea pe flancul damei. Da, activitatea Albului are loc adesea pe flancul damei in Catalana: aici efectueaza Albul mutarile initiale de pioni, spre flancul damei tinteste nebunul de fianchetto din g2, aici apare cu usurinta dama. Si dupa cum am vazut in ultimele saptamani, apararea poate fi neplacuta pentru Negru deoarece este dificil de efectuat un contra-atac asupra solidei pozitii pe care o are regele Albului.

Sa vedem daca putem gasi o cale de a obtine avantaj pentru Alb in pozitia de mai sus. Pozitia Negrului pare destul de solida. Singura slabiciune care se poate observa este calul din a6. Negrului i-ar placea probabil sa-si aduca calul in joc prin c5, dar nu poate deocamdata din motive evidente. Totusi, Negrul va putea sa-si aduca calul in joc cu Cc7 si posibil Cd5, unde calul va fi foarte bine plasat. Apoi, sub acoperirea nebunului din c6, Negrul si-ar putea dubla turnurile pe coloana c si va fi ok. Putem stopa toate acestea, presupunand ca sunt cele mai bune optiuni ale Negrului?

Albul are o manevra tipica de Catalana care-i asigura avantajul: 1 Ce1! Nxg2 2 Rxg2. Negrul trebuie sa faca ceva in privinta pionului atacat b: 2…b6 si acum 3 Nd3!


Previne intrarea calului Negrului in joc si stopeaza contrajocul pe coloana d. Albul este gata sa ajunga la a4 cu dama, asa ca Negrul a incercat 3…Dd4, dar Albul a luat controlul asupra coloanei c dupa 4 Dc4 Dxc4 5 Txc4 si a castigat un final frumos.

VA URMA

AICI PUTETI CITI PARTEA IV

(SURSA: The Guradian, Ronan Bennett & Daniel King)

ALTE POSTARI RELEVANTE

1 Comentariu

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.