- 22 oct. 2010
Un studiu pe zi (131)
Vă propun spre rezolvare următorul studiu din anul 1932 a jucătorului de șah rus Nikolai Dmitrievici Grigoriev și care a compus peste 300 de studii de finaluri cu regi și pioni pe tablă.
Citeste Articolul- 17
- 517
- 0
Vă propun spre rezolvare următorul studiu din anul 1932 a jucătorului de șah rus Nikolai Dmitrievici Grigoriev și care a compus peste 300 de studii de finaluri cu regi și pioni pe tablă.
Citeste ArticolulVă propun spre rezolvare următoarele diagrame de mai jos:
Citeste ArticolulOvidiu Foisor
Nu cred ca exista un motiv anume pentru care aceste rapoarte sa nu fie facute publice, poate doar lipsa de cerere din partea celor interesati.
In cazul de fata , cand exista atatea comentarii pe marginea articolului D-lui Fugulyan ma simt dator cu publicarea raportului pe care l-am intocmit in urma participarii la acest CE in calitate de sef al delegatiei si pe care l-am inaintat de ceva timp federatiei.
Partidele publicate in articolul mai sus mentionat sunt sugestive pentru problemele cu care se confrunta juniorii nostri. Totusi, m-as fi bucurat daca Dl. Fugulyan ar fi avut curiozitatea sa vada si cum a castigat Mircea in runda a 8,cand l-a zdrobit pe cel ce s-a clasat in final pe locul 6. In acest caz am fi avut sansa sa urmarim o partida excelenta, si poate am fi avut o imagine mai completa asupra fortei de joc si talentului acestui copil de 8 ani.
In acest raport nu am analizat partidele jucate de copii si nici nu am facut recomandari concrete fiecarui participant in parte. Desigur, pot face acest lucru cu placere in momentul in care as fi solicitat in mod direct de catre parintele sau antrenorul copilului respectiv. Asadar va invit sa lasam deoparte aprecierile abstracte si sa facem cunostinta si cu latura reala a acestui campionat.
Cu stima, Foisor Ovidiu
Intr-o dispozitie excelenta dupa victoria obtinuta fara probleme la Bilbao, Vladimir Kramnik a dat un interviu pentru Sport Express, cel mai vandut ziar de sport din Rusia, interviu in care vorbeste despre situatia din varful sahului mondial, despre recenta scadere de forma a lui Magnus Carlsen si despre sperantele sale de a-si recastiga un loc fruntas in listele ELO.
Vladimir, judecand dupa media ELO a turneului- 2788 – se pare ca esti castigatorul primului super-turneu de categoria 22 din istorie, pentru care trebuie sa te felicitam!
Incheiem in acest episod scurta trecere in revista a Catalanei cu un exemplu dintr-o partida jucata de catre Topalov.
Citeste Articolul
Dupa cum bine zicea cineva: Studierea miniaturilor aduce multe beneficii. In primul rand, aproape intotdeauna, castigatorul invinge repede pentru ca adversarul lui face ceva (foarte) rau, pe care nu ar fi trebuit sa-l faca in deschidere. In al doilea rand, si legat de primul motiv, invatam ce nu trebuie sa facem. In al treilea rand, si legat de primele doua motive, invatam cum sa punem capat unei partide in care adversarul joaca gresit deschiderea. In al patrulea rand, miniaturile nu cer atat de mult timp pentru a le analiza si a trece mai departe. In al cincilea rand, miniaturile sunt de obicei tactice in natura, asa ca avem oportunitatea sa vedem tactica la lucru in partide. In al saselea rand, putem sa jucam usor intreaga partida din memorie. Si nu in ultimul rand, sunt si foarte interesante de urmarit.
Stefan Levitsky – Frank James Marshall
DSB Kongress XVIII 1912 · Sicilian Defense: Marshall Gambit (B23)
Un final in care castigul pare la indemana albului, dar in care trebuie gasita totusi metoda. Pozitie dintr-o partida Koch-Hauchard, jucata la Narbonne in anul 1997.
Albul muta si castiga
Citeste Articolul
Fii la curent cu ultimele postari