Vassily Ivanchuk a fost intr-o forma impresionanta in ultima vreme, remarcandu-se in mod special prin performanta sa la prima masa de la recenta Olimpiada. El a acordat recent un interviu ziarului ucrainian “Podrobnosti”, unde vorbeste despre Olimpiada, despre ce inseamna sahul pentru el si care ar fi sahistii care ar putea sa inlocuiasca generatia sa de jucatori.
Aceasta este a 4-a ta medalia de aur la Olimpiada. Care dintre cele patru ti s-a parut cea mai dificila de obtinut?
Medaliile de aur nu se obtin cu usurinta. Cand am debutat in 1988 pentru echipa URSS mi-am dorit sa joc cat mai bine. Dupa aceea am ajuns in fruntea unei echipe, asa ca am avut motive in plus sa nu tratez lucrurile cu usurinta… In general, incerc intotdeauna sa castig la sah. Uneori nu iese conform planului, dar nu o sa gasiti remize scurte printre paeridele mele.
Cum te pregatesti pentru turnee? Cum te-ai pregatit pentru Olimpiada?
Exista un numar de elemente care fac parte din pregatirea oricarui turneu- exista pregatirea sahista pura, intrarea intr-o forma fizica buna, si o atitudine mentala potrivita. Ca sa ne pregatim pentru Olimpiada, am avut un cantonament in apropiere de Kiev, iar acasa am mers adesea sa joc tenis de camp. Imi face o mare placere sa joc tenis de camp… Olimpiada de la Khanty-Mansiysk a avut loc intr-o Sala a Sporturilor langa care erau terenuri de tenis de camp, si am vazut asta ca pe un semn bun- nu am jucat tenis de camp degeaba. Hotelul unde am stat se afla foarte aproape de padure, si adesea ieseam sa respir aer proaspat siberian si sa privesc neastamparatele veverite sarind din ramura in ramura. Toate acestea mi-au calmat sufletul si gandurile, si m-au ajutat sa ma concentrez mai bine la fiecare partida.
Partidele tale s-au putut vedea pe Internet. Cea mai mare impresie a produs-o partida ta cu jucatorul georgian Jobava: i-ai atras cea mai puternica figura in jumatatea ta, si pe urma i-ai prins dama pe prima linie ajutat de figurile tale usoare.
Nu prea vezi asemenea pozitii de final in partide intre mari maestrii. Pierdusem recent la Jobava intr-un turneu si am incercat sa ma razbun. Am reusit sa-mi atrag adversarul intr-o pozitie care mi-a adus succes.
Succesul tau de la Olimpiada iti va aduce o crestere a ratingului ELO?
Da, estimarile mele preliminare sunt ca pe 1 noiemebrie voi atinge 2772, ceea ce ma plaseaza in top 6 in lume. Urmeaza de asemenea sa mai joc in cateva turnee pana la sfarsitul anului.
Ai urmarit turneul feminin de la Olimpiada din Khanty-Mansiysk?
Nu l-am urmarit indeaproape dar stiu rezultatele. Este pacat ca fetele noastre nu au avut mai mult noroc la final, deoarece ele puteau sa ia o medalie. Totusi, e frumos ca jucatoarea de 18 ani Mariya Muzychuk, aflata la debut intr-o asemenea competitie, a reusit sa obtina cel mai bun rezultat dintre rezerve.
Acum 6 ani in, cand Ucraina a devenit de asemenea campioana, un alt GM din Lvov, Andrey Volokitin, a aparut de asemenea in echipa castigatoare. De ce nu a fost in echipa si de data asta?
Andrey a fost in lista candidatilor pentru un loc in echipa, dar antrenorul sef, Vladimir Tukmakov, s-a hotarat sa-l selectioneze pe Alexander Moiseenko din Kharkov. Daca ar fi existat doua rezerve, ca inainte, atunci Volokitin ar fi fost in Khanty-Mansiysk. Dar totusi el ramane, ca si inainte, o parte a lotului largit.
In acest moment cele mai mari succese sunt obtinute de catre jucatori din generatia ta care au peste 40 de ani. Vishy Anand este Campion Mondial, Boris Gelfand este castigatorul Cupei Mondiale iar Vassily Ivanchuk a obtinut cel mai bun rezultat individual la Olimpiada. Simti ca ‘iti sufla in ceafa’ jucatorii mai tineri?
Sahistii pe care i-ai mentionat au devenit cunoscuti in lumea sahului in jurul varstei de 20 de ani. Adversarii nostri principali au cam aceeasi varsta. In fruntea listei ELO se afla norvegianul, in timp ce la Olimipada au obtinut rezultate bune Wesley So din Filipine, Anish Giri din Olanda, francezul Maxime Vachier-Lagrave si Sergey Karjakin, care joaca acum sub steagul Rusiei. Cred ca intr-o zi acestia sunt cei care se vor afla in pozitia in care suntem noi acum, dar generatia noastra onca mai dicteaza ‘moda’. Eu, in special, imi doresc sa joc chiar si mai bine, si stiu ce am de facut…
La ce turnee te vom vedea jucand in viitor?
Campionatul European al Cluburilor sta sa inceapa in Bulgaria, si urmeaza sa joc acolo pentru o echipa din St. Petersburg. Apoi este un turneu de sah rapid in Franta, si asa mai departe… Asa este viata unui sahist profesionist: azi intr-un loc, maine in altul.
Pana la urma, ce inseamna sahul pentru tine?
Consider ca sahul nu este numai sport, nu este numai arta, nu este numai stiinta. Este un stil de viata, o metoda de gandire, o perceptie a lumii, care pentru noi sahistii este un pic diferita fata de alti oameni. Poate de aceea oamenii ne privesc pe unii dintre noi ca pe niste oameni excentrici, dar este ceva ce trebuie inteles.”
3 Comentarii
Cine vrea sa ajunga ca Ivanchuk trebuie sa gandeasca la fel .Fara remize scurte !
octombrie 21, 2010 - 10:34 pmoricum geniile sahiste au fost toti tacaniti
octombrie 23, 2010 - 7:17 ambine ca macar fac bani frumosi(frumusei) ca doar is GM de top.restul e tacere -nume de film.
octombrie 23, 2010 - 1:05 pm