Interviu cu GM Evgeny Sveshnikov

Evgeny Sveshnikov 1

Evgeny Sveshnikov

Scacchierando: V-ati nascut in Cheliabinsk, si in prezent locuiti in Riga.

Evgeny Sveshnikov: Da, m-am nascut in Cheliabinsk, in 1950, am 60 de ani si pot sa zic ca, chiar nu imi simt varsta! Oglinda mea imi reflecta o imagine pe care imi vine greu sa o recunosc…  (Sveshnikov zambeste larg de-a lungul interviului, uneori cu un umor jucaus, cu o privire inteligent in ochi, privirea cuiva care este pasionat in orice aspect al vietii). Imi impart timpul intre Cheliabinsk, unde locuiesc cele doua fete ale mele, si Riga, unde sunt cei doi baieti ai mei.  M-am insurat de doua ori: la 33 ani am avut o boala grava, si in acea perioada prima mea casatorie s-a incheiat; au fost doua femei rusaice, o bruneta si o blonda (cuvinte spuse cu zambetul cuiva care intotdeauna a admirat femeile).

Scacchierando: La ce varsta ati invatat sa jucati sah?

Evgeny Sveshnikov: Pe cand aveam doi ani obisnuiam sa joc table! La 5 ani tatal meu m-a invatat regulile sahului. Am jucat cu el si cu bunicul meu, si in curand am reusit sa-i inving pe amandoi, chiar daca sahul a fost doar o modalitate de petrecere a timpului in familie. Lucrurile s-au schimbat cand aveam 8 ani; am mers intr-o tabara de vara, cu copii de toate varstele, si am participat la un turneu de sah, pe care l-am castigat! A fost primul dintre cele 93 de turnee pe care le-am castigat pana acum. Premiul a constat intr-o placheta de lemn pe care era scris “Castigator”, si inca o am! Sper sa ating pana la urma numarul 100.

Scacchierando: Ati jucat apoi in multe Palate ale pionierilor, ati avut vreun antrenor?

Evgeny Sveshnikov: Da, am inceput sa joc mai frecvent. Am avut un singur antrenor (un candidat de maestru al acelor vremuri este comparabil in forta de joc cu un FM sau IM de azi), Leonid Aronovitch Gratvol, care are 73 ani azi si locuieste in Israel, inca tinem legatura. Nu am fost niciodata un copil minune. Progresul meu ca jucator a fost lent datorita efortului si pasiunii pe care le-am pus in studiile efectuate.

http://www.scacchierando.net/public/sveshnikov03Chessbase.jpg

Scacchierando: In afara de sah, ati reusit sa va completati studiile?

Evgeny Sveshnikov: Da, am obtinut o diploma de inginer la 22 ani si am inceput apoi sa lucrez. Nu efectuasem inca serviciul militar, si la 24 ani am fost intrebatdaca doresc sa fac armata sau, deoarece eram Maestru, sa joc sah. Am ales sahul, si am devenit rapid IM la 24 ani si GM la 27 ani. Pe cand eram baiat iubeam geografia si visam sa vad lumea intreaga; sahul mi-a dat oportunitatea de a face asta si putine sunt locurile pe unde nu am fost!

Scacchierando: Cand a inceput sa prinda contur interesul dumneavoastra pentru teorie? Am citit ca ati lucrat mult cu Gennadi Timoshchenko.

Evgeny Sveshnikov: Nu chiar. Timoshchenko locuia de asemenea in Cheliabinsk si dupa una dintre partidele intre noi, pe care am castigat-o, m-a intrebat despre una dintre ideile mele si despr temele strategice la care lucrez, asa ca am ajuns sa lucram impreuna pentru un timp. Intotdeauna am fost interesat de munca teoretica, si am inceput sa predau sah foarte devreme in cariera mea, cand aveam 30 ani.

Scacchierando: Am crezut initial  ca, fiind din Letonia, si fiind un jucator de atac, ati avut legaturi stranse cu mare scoala de sah din Riga, dar se pare ca nu s-a intamplat asta….

Evgeny Sveshnikov: Nu, deloc.  Gratvol a fost singurul meu antrenor.

Scacchierando: Despre care succes din cariera dumneavoastra sahista va amintiti cu cea mai mare placere?

Evgeny Sveshnikov: Nu cred ca am un succes favorit, intrucat pe de o parte iubesc sahul pe de-a intregul, iar pe de alta parte sunt mai atasat de partide diferite, de creativitate, de combinatii frumoase, de momente particulare ale unei partide. Botvinnik a muncit mult ca sa vina cu o viziune stiintifico-matematica a sahului, fiind un pionier al cercetarilor in domeniul calculatoarelor, ceea ce a avut o influenta puternica asupra scolii rusesti si a dezvoltarii sahului. Am preferat intotdeauna o viziune mai creativa si mai artistica.

Scacchierando: Atunci probabil ca sunteti un admirator al marilor jucatori creativi de atac, precum Tal,  Nezhmetdinov …

Evgeny Sveshnikov: Absolut. L-am cunoscut bine pe Nezhmetdinov, am satt cu el in camera in timpul unei sesiuni de antrenamente ce a durat o luna. Un om interesant si extraordinar, singura persoana pe care o cunosc ca fiind capabila sa exceleze atat in table cat si la sah. Cu Tal am scor pozitiv, 4-3 in favoarea mea, cred.

Scacchierando: Ati intalnit multi Campioni Mondiali…

Evgeny Sveshnikov: Multi! Scorul meu general impotriva Campionilor Mondiali este aproape egal, 22-23. In afara lui Tal, am jucat cu Smyslov, Petrosjan, Spassky, Karpov, Kasparov, Kramnik si Anand. Nu-i consider pe castigatorii turneelor Fide in sistemul KO ca fiind Campioni Mondiali. In ceea ce ma priveste, titlul mondial a trecut de la Kasparov la Kramnik si apoi la Anand.

2 victorii si o infrangere in fata lui Smyslov

Scacchierando: Care sunt amintirile dumneavoastra fata de Olimpiada Sahului de la Torino?

Evgeny Sveshnikov: In general nu-mi plac Olimpiadele Sahului foarte mult. Am jucat in multe competitii pe echipe, uneori cu rezultate multumitoare.  In ceea ce priveste Torino, imi amintesc in mod specific sala de joc, cu adevarat splendida. Am jucat de multe ori in Italia, prima data in Marina Romea in 1977. Imi place in mod special Sicilia, unde am castigat un turneu. Cred ca am castigat 6 turnee in Italia per total.

Scacchierando: Sahul necesita mult timp si efort. Oare sahul ne ia mai mult decat ne ofera?

Evgeny Sveshnikov: Toata lumea cauta ceva in sah, iar sahul are multe de oferit. Am avut mereu o mare pasiune pentru sah, si inca imi place foarte mult.

Scacchierando: Sprijiniti ideea ca ar trebui introduse reguli pentru a proteja marii jucatori, dandu-le acestora drepturi legate pentru partidele pe care le joaca?

Evgeny Sveshnikov: Absolut. Partidele sunt disponibile in mod instantaneu pentru oricine peste tot in lume. Ar fi suficient sa se introduca o taxa modica pentru cei care doresc sa priveasca in direct partidele ca sa se schimbe lucrurile. De asemenea, bazele de date fac foarte dificil sa joci si sa creezi. Este prea usor sa ajungi GM in ziua de azi, si prea multi GM se limiteaza sa “miste piesele incolo si incoace”. A ramas prea putin loc pentru creativitate.

Scacchierando: Ar putea fi Sahul 960, Fischer Random, o noua frontiera?

Evgeny Sveshnikov: Nu-mi place Sahul 960, prea multe pozitii de start sunt prea nenaturale sau dezechilibrate.

Scacchierando: O ultima intrebare, care campion din trecut iti place cel mai mult?

Evgeny Sveshnikov: Ei bine, iubind sahul, imi plac toti! Dar trebuie sa adaug ca am mare stima nu numai pentru Campionii Mondiali, ci si pentru marii inovatori. Numele unor Paulsen, Cigorin, Nimzovici vin in minte. Dintr-o epoca mai recenta, i-as numi pe Boleslavsky, Geller si Polugayevsky. Acestia sunt oameni care s-au aventurat la un nivel mai adanc de intelegere, care au explorat nu numai partea practica, competitiva, a sahului, ci si jocul insasi. Poate, ca marii exploatori de alta data, ei sunt adevaratii invingatori ai istoriei sahului.

(SURSA: Scacchierando)

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.