Pastila de Teorie: Deschiderea Catalana (4)

AICI PUTETI CITI PARTEA I

AICI PUTETI CITI PARTEA II

AICI PUTETI CITI PARTEA III

Continuam scurta trecere in revista a Deschiderii Catalane, o deschidere la moda. Pozitia urmatoare apare dupa mutarile

1 d4 Cf6 2 c4 e6 3 Cf3 d5 4 g3 Ne7 5 Ng2 0-0 6 0-0 c6

Pozitia dupa 6…c6

In loc sa captureze la c4, Negrul isi intareste centrul. Cum ar trebui sa se dezvolte Albul?

Daca ar fi sa ne luam conform principiilor generale, cele mai folositoare mutari de dezvoltare par sa fie 7.Dc2 si 7.Cc3. Bun, dar care dintre ele este mai buna? La o prima vedere as merge pe 7.Dc2, deoarece este un pic mai flexibila: la mutarea urmatoare s-ar putea sa nu mai scot calul la c3, ci la d2. Cat despre nebunul de campuri negre, l-as putea dezvolta ori la b2 ori, posibil, la f4.

Dar sa ne intoarcem la ultima mutare a Negrului. Faptul ca Negrul si-a intarit pionul d inseamna ca nebunul din g2 de Catalana este scos din joc. Astfel ca exista ceva logica in incercarea Albului de a deschide centrul tablei cu strapungerea de pion e2-e4. Este de preferat 7.Dc2, sprijinind pionul c si luand sub control campul e4. Negrul ar putea sa raspunda 7…Cbd7. Aici este mai la obiect sa jucam e2-e4 cat mai repede. Asa ca 8.Cbd2 este mutarea potrivita. Negrul trebuie sa-si aduca in joc nebunul din c8, asa ca muta 8…b6, iar acum 9.e4. Negrul are de facut o alegere acum. Daca el schimba tot pe e4, Albul ramane cu o pozitie usoara, avand dezvoltarea practic incheiata. In practica, Negrul trebuie sa aleaga 9…Nb7. Acum Albul ar trebui sa impinga 10.e5, fortand calul sa se retraga pe ultima linie, 10…Ce8.

Pozitia dupa 10…Ce8

Daca jucati de ambele parti ale acestei pozitii, o sa va convingeti ca este mult mai distractiv sa avem avantajul de spatiu al Albului.

VA URMA

AICI PUTETI CITI PARTEA V

(SURSA: The Guradian, Ronan Bennett & Daniel King)


0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.