Aici puteti revedea articolul “Cultura sahista”
Corespondenta de la antrenorul Fugulyan Gergely
In umbra Olimpiadei , la Batumi (Georgia) juniorii nostrii din pacate au jucat slab, cu nici o clasare in primii 6. Consider ca ei stau cel mai prost la forta de joc
Hai sa vedem citeva partide :
Sahim Doga Boran – Talu Mircea – baieti 8 ani
1.e4 c5
Siciliana , oare tinarul jucator Rapport Richard ar fi ajuns Mare Maestru la 13 ani jucind siciliana , (cind mai face combinatii.) aici totusi trebuie invatat niste variante , si se cam pot incurca copiii.
2.c3 d5 3.e: d5 D: d5 4.d4 e6 5.Cf3 Cc6 6.Ne2 Cf6 7. 0-0 Nd7 8. Ne3 c:d4 9.c:d4 Nb4?
Trebuia Ne7 , negrul vrea ca albul sa nu joace Cc3
10.a3 Na5 11.b4 Nc7? greseala decisiva , e chiar ca nebunul sta bine la c7 dar cum ramine cu dama?
trebuia 11…Nb6 12. Cc3 Dd6
12 Cc3 Df5? si gata se pierde Dama cu 13. Ch4 1-0
Pacat!Daca cistiga termina pe locul 4, asa a terminat pe locul 12.
Talu Mircea mai are timp, dar hai sa urcam mai sus la categoria Baieti 10 ani
Zubcu Vlad – Gvenetadze D
1.e4 c5 2.Cf3 Cc6 3.d4 c:d4 4.C:d4 Db6 5.Cb3 Cf6 6. Cc3 e6 7.Ne3 Dc7 8.a3 a6 9.Ne2 Ne7 10. 0-0 d6 Pina aici nu e nici-o problema , la deschideri sintem tari , dar mai departe 11. De1? (ce are 11. f4) saraca dama va sta pina la sfirsit la e1
11… Ce5 12. Td1 b5 13. f3 Cc4 14.N:c4 b:c4 15.Cd4 0-0 16.g4 ataca dar cu ce?
16…Nb7 17.h4? d5 18. g5 Ch5 19. Nf2 Nd6 si piesele negre incep sa colaboreze
20.Cce2? Nh2 21.Rg2 d:e4 22. Th1?
e:f3 23.C:f3 N:f3 24. R:f3 Dc6 25.Re3 Ne5 26.c3 Tad8 27.Cd4 Nf4 28.Re2 De4 29.Rf1 D:h1
si negrul a cistigat 0-1
Situatia cam aceeasi si la Baieti 16 ani
Givon A – Siclovan
1.e4 e6 2 d4 d5 3.Cd2 Cf6 4.e5 Cfd7 5 f4 c5 6.c3 Cc6 7.Cdf3 Db6 8.a3 a5. 9 b3 Ne7 10. h4 h6 11.h5 Dc7 12.Ta2 Tb8
pozitia negrului e foarte buna . A iesit mai bine din deschidere, dar problemele de obicei incep de acum 13. Th3 foc de paie dar din pacate pentru juniorii nostrii e incendiu
13…. b5 14. Tg3 Nf8? incepe frica trebuia 0-0 si la f5 Cf6
15. f5 ?! e:f5 trebuia si acum Cf6 si ce bine sta calul la e4
16. Ce2 c:d4 ? 17.c:d4 Cd8 18.Cf4 Cb6 deja a pierdut de tot busola
19.N:b5 Nd7 20. Tc2 Db7 21. Dd3 Cc8 22. N:d7 D:d7 23. e6 f:e6 24. Ce5 Da7 25. Tg6
deja mergea si C:e6 sau chiar T:c8 dar cind esti castigat strategic nu te mai complici
25 … De7 26 g3? chiar nu vede T:c8?
26…Ca7 27 Da6 si ajunge …albul a cistigat
Cel mai bun rezultat a reusit Petrisor Adrian locul 7 la baieti 18 ani
La fete in primii 10 au intrat din grupele Foisor Veronica , Anusca Madalina si Visanescu Daria
Mai pun o pozitie din grupa fete 12 ani:
Dakhundariizde – Ciungan Diana
Aici negrul a jucat 1… Cd5 ? macar incearca ceva dar totusi trebuie sa calculezi 2.c8D T:c8 si 3.T: d5 si gata 1-0
Din pacate ultimul rezultat notabil la Campionat European a fost acum 4 ani prin Visanescu Daria campioana Europeana la 10 ani, antrenata de Scurhan Gheorghe, antrenor care nu a primit respectul pe care il merita.
A zis foarte bine Dieter Nisipeanu despre scoala de sah din Ucraina ca sint antrenori care se ocupa de deschideri , altii specializati in finaluri. Tot asa trebuie sa fie specializati antrenori pentru copiii care duc sportivii pina la categoria 1, altii care ii duc pina la Maestri si altii care fac din Maestri, Mari maestri. La noi e un haos acum antenori de copiii sint criticati , (se mira federatia ca nu se duc la cursuri de perfectionare), iar Maestrii Internationali se ocupa de copiii de 7 ani , etc….
Nici Federatia de sah nu se ocupa cum trebuie de juniori.
Imi amintesc de cantonamente inainte de Mondiale in 1991 am fost la Poiana Brasov cu Vajda Levente, la un cantonament facut de Federatie de sah (la Mondiale Levente a terminat pe locul 4). Mai tirziu in 1993 la Busteni in cantonament cu Szabo Gergely . Acolo colaboram foarte bine cu antrenorul federal de atunci domnul Valentin Stoica precum si cu antrenorul de lot, Cristian Ionescu, era profesionalism si eram respectat.
Acum ce este?
15 Comentarii
de ce va asteptati de la juniorii nostri la rezultate f.bune daca ei sant trimisi la concursuri fara sa fie pregatiti la un nivel ridicat.parintii trebuie sa se zbata sa faca rost de bani pt.deplasari si etc.copiii nostri sufera f.mult pt.nepasarea si indiferenta celor care ar trebui sa se ocupe de ei .sau tot parintii ar trebui sa aduca antrenori ucrainieni?analizam partidele ,dar ii pregateste cineva pe masura asteptarilor?????rezultate bune au avut copiii care au fost pregatiti corespunzator .[pt. ca a avut cine].dar ceilalti?federatia asta pe care toata lumea o critica nu a fost aleasa tot de cei mai buni antrenori?se gandeste cineva la sufletele copiilor nostri cand se intorc de la asemenea concursuri?si ei muncesc f.mult dar f.rost.si noi parintii santem dezamagiti de toata harababura asta.oare chiar merita atatea sacrificii,lacrimi si stres?
octombrie 18, 2010 - 7:42 pmAsa este ,majoritatea juniorilor nostri sunt trimisi la campionate europene sau mondiale fara a avea macar un concurs de pregatire in afara granitelor tarii .Nu poti avea mari rezultate daca n ai bani pentru pregatire .La zece ani avem un junior care mi place foarte mult Mihnea Costachi …sa vedem cum se va descurca in Grecia .Nu poti sa fii decat trist ca am ajuns ultima tara ca nivel de trai din U.E. Karateka da ti demisia ca nu faci mare lucru nici pentru juniori dupa ce ca nu ai facut nimic pentru seniori !
octombrie 18, 2010 - 9:52 pmLotul de juniori de la CM este mult peste cel de la CE…dar si concursul va fi mult mai greu….si merita un pic de incurajare!!!Ceva sanse sunt…
octombrie 18, 2010 - 11:38 pmIn schimb mi se pare putin deplasat sa comentezi partidele unor juniori pe care nu i-ai antrenat niciodata si pe care nu-i cunosti.Au avut un singur antrenor , lotul era destul de firav ,singurele sperante reale erau in Veronica Foisor…in rest nu puteai sa te astepti la minuni…Daca ei joaca atat de slab…imagineaza-ti ca sunt medaliati la CN…si dupa ei potopul…Acesta este nivelul sahului romanesc juvenil…
De multi ani se tot pune accentul pe sahul ca sport de masa, pe marirea bazei de selectie…si nu pe performanta..In mod normal este o strategie corecta…dar cu rezultate peste 3-4 poate 10 ani,asta in cazul in care ai si antrenorii pregatiti pentru sahul de performanta…Noi , fara suparare ,dar procentul antrenorilor care au intilnit macar o data o performanta internationala este sub 5%…si asta daca punem rezultatele de la sah rapid,dezlegari…etc.Multi copii talentati se pierd si din cauza antrenorilor dar si din cauza unor parinti “excesiv” de implicati care-si traiesc propriile neimpliniri in partidele copiilor,uitand ca pana la urma si-au inscris copiii la sah sa practice un sport nu sa-i pedepseasca….si mai sunt si copiii de vina pentru ca nu vor sa uite ca sunt copii si ca macar acum au voie sa greseasca…
Asa ca Fugu ,nu mai comenta niste copii care probabil ca studiaza mult mai intens ca tine acest sport!!Sunt de-acord cu tine ca nivelul este slab dar merita mai mult respect…nu le mai publica tampeniile…
Iulian
eu,prin comentariul meu nu am vrut sa supar pe nimeni ci doar sa scot in evidenta ca ei nu sant pregatiti suficient nici macar in tara daramite in strainatate.daca Veronica cu tot sprijinul acordat de parinti ,a intrat in primii zece ce pretentie sa mai avem la ceilalti ,care nu participa in primul rand la concursurile puternice de care merge ea.nu forta de joc le lipseste ci pregatirea.se ridica neputinciosi de la masa pt. ca nu au putut mai mult .eu sper ca cei carora le pasa sa faca ceva pt.ei pe viitor .
octombrie 19, 2010 - 7:18 amIn mare parte sunt de acord cu Dl.Sofronie.As mai sublinia cateva aspecte insa.In primul rand as intreba cat timp aloca juniorul in medie pe zi pregatirii sahiste ? Va spun eu ca ar fi un caz de exceptie sa se apropie de 3 ore/zi(ma refer la juniorii pana in 12 ani).Atunci,cum sa lupte de la egal la egal cu juniori care ajung la o medie de 6 ore/zi ? O sa ramaneti socati probabil cand veti afla ca Rapport Richard (GM- 2523- Ungaria)la cei 14 ani ai sai,pe care l-am avut pe prima masa la “Superliga” si care aproape sigur va fi campionul mondial de anul acesta la 14 ani, lucreaza zilnic intre 8 si 10 ore zilnic. Dar va puteti insa permite sa asigurati copilului profesori particulari care sa se muleze dupa programul copilului,antrenori celebri (bineanteles nu din Romania)care performeaza pentru sume consistente si sa sponsorizati turnee tari in strainatate ? Daca nu,atunci sa coboram cu picioarele pe pamant si sa asteptam minunea de a gasi un copil cu un talent formidabil,o putere de munca constant ridicata si mai ales cu parinti intelegatori si potenti financiar.
octombrie 19, 2010 - 8:36 amAu trecut acele vremuri “romantice”,cand romanul talentat facea din rahat bici si mai si pocnea.Acum fara investitii uriase in sah
(asa cum fac turcii de vre-o 6-8 ani incoace),de infuzie de antrenori rusi (cum fac o multime de tari care s-au ridicat peste
noapte),sau sa ai milionul de copii din care prin selectii succesive si chiar prin fortarea limitelor psihice ( cum fac chinezii,indienii,vietnamezii),nu avem nici o sansa de a repeta vechile performante.
In actualele conditii,realist vorbind, inca este bine.Haideti sa vedem cat investesc altii in sah si cat noi si abia apoi sa vorbim.
M-am gindit mult sa scriu sau nu acest articol,
Nivelul slab a juniorilor de la noi nu puteam sa arat fara partide(partidele sint publice poate comenta oricine), in afara de partida lui Talu (eram curios cum a pierdut ultima partida ) am zis hai sa mai vad inca citeva partide, imi pare rau si de Siclovan sigur poate mai mult decit partida comentata,intervine si factorul psihic.
Cel mai grav m-a deranjat ca nu am vazut combinatii, jucatorii joaca rigid fara fantezie, nu trebuie nu stiu ce antrenor ca sa faci sute de combinatii,chiar cu ce avem se putea mai mult. (chiar daca pierzi sa pierzi ca un erou, nu mutind pe fundul tablei)
Astept inca ceva si de la Federatia de sah, principalul motiv pentru care am scris acest articol.poate se trazeste, pune un antrenor federal competent.
Am vrut sa trag un semnal de alarma dar trenul merge mai departe
Iulian promit ca nu mai analizezi partdele jucatorilor de la noi, o sa revin dupa mondiale cu partidele jucatorilor chinezi si vietnamezi ei sigur nu o sa fie suparati.
octombrie 19, 2010 - 9:10 amPoate e corecta interventia ta ,nu trebuia sa vin cu articolul ,insa aluzia ca juniorii comentati studiaza mai intens decit mine..asta ma suparat ….asa ca de acum incolo fara “fugu”
@edy :In mod sigur sunteti parintele unui junior,eventual participant la “europene”.In incercarea de a gasi un vinovat pentru clasarea mai modesta a copilului cautati sa dati vina pe antrenor, pe sistem,pe oricine altcineva,dar nu pe dvs.,in situatia in care nu aveti rabdare si vreti rezultate imediate, eventual punand presiune pe copil,sau daca mai grav,disipati preocuparile copilului incarcandu-l cu tot felul de activitati suplimentare(dansuri,tenis, limbi straine,karate,pian,chitara,gimnastica,fotbal,etc….)
octombrie 19, 2010 - 9:23 amPentru o cultura generala merge,insa pentru inalta performanta,sahul nu suporta disiparile de timp.Daca ii mai si pretindeti copilului sa fie si printre cei mai buni din clasa, s-a terminat cu marea performanta. Daca nu va incadrati la cele enumerate mai sus, trebuie sa apreciati obiectiv cat munceste copilul (vezi mesajul anterior).Abia apoi puteti incrimina antrenorul.
La afirmatia dvs.:”federatia asta pe care toata lumea o critica nu a fost aleasa tot de cei mai buni antrenori?” va raspund :NU !
Majoritatea celor ce voteaza in Adunarea Generala a FRSah nu sunt
antrenori. Sunt conducatori de cluburi sau simpli reprezentanti ai acestora.
Intr-o tara saraca precum Romania,cu cluburi care se zbat sa supravietuiasca financiar, de unde vreti dvs.sa vi se asigure bani
pentru deplasari si competitii de anvergura ? Singura cale ramane ca FRSah sa-si reconsidere alocarea bugetului si mai ales sa se zbata sa faca rost de sponsorizari,sau buzunarul parintilor.
Pe de alta parte,dojeana Dlui Fugulyan , chiar daca v-a suparat, inclin sa cred ca s-a adresat conducerii FRSah.
As dori sa imi exprim si eu parerea ca parinte al unui copil care joaca sah destul de bine. Cred ca principalul rol al unui parinte este sa asigure copilului o dezvoltare armonioasa a personalitatii, in care sahul sa se combine cu scoala, dar si cu distractia si cultura generala. Nu mi-am dorit niciodata un copil care sa studieze 10 ore pe zi la sah, dar daca el isi va dori sa faca asta nu o sa il impiedic. Imi doresc sa poata oricand alege intre sah si o profesie buna (sa zicem informatica), dar decizia sa o ia in cunostinta de cauza. Nu sunt socat deloc sa aud cat studiaza Rapport, dar nici nu admir acest mod de “educatie” al unui copil. Daca intr-o zi se plictiseste Rapport de sah si o sa isi doreasca altceva in viatza ?
octombrie 19, 2010 - 10:18 amCat despre articolul domnului Fugulyan, eu nu am nimic impotriva, partidele de sah sunt publice si oricine le poate comenta si sa isi dea cu parerea. Critica e ok, e constructiva.
nu sunt parintele unui junior care a participat la europene,dar sa stiti ca pe o parte ii cunosc si stiu ca au muncit destul de mult pt.concurs.eu nu am dat vina pe antrenor ci pe cei care ar trebui sa le completeze cunostintele .asteptarile pe care le avem sant prea mari.la un asemenea nivel [europene sau mondiale ]nu obtii rezultate f.bune doar cu pregatirea de la club.sunt copiii care desi la campionatele nationale au luat nu una ci doua sau chiar trei medalii odata timp de trei ani si totusi nu au vazut centrele de excelenta.vi se pare normal sa se intocmeasca doar liste si atat?nemultumirea mea era legata de aspectele de mai sus ,nu de antrenorul de la club,pt.ca el face cat este posibil.m-a deranjat ca desi nu sant ajutati si sustinuti se gasesc destule voci care sa-i critice.pregatiti-i intii si apoi analizam partidele.
octombrie 19, 2010 - 4:12 pmE bine ca s a scris acest articol.Mi au placut mult toate comentarile.Oamenilor le pasa de sah!As vrea si un articol despre C.M.de juniori din Grecia.Sper sa ne apropiem macar acum de medalii si sa si obtinem macar una asa saraci cum suntem .Favoritii mei la medalii sunt Dragomirescu Robin si Mihnea Costachi la fete nu stiu deoarece ma uit rar la sahul feminin .Mult succes copiilor nostri la C.M.!
octombrie 19, 2010 - 6:47 pmFugu ,m-a deranjat faptul ca ai criticat niste copii care nu se pot apara aici…poti critica FRSah,antrenori..etc..
octombrie 19, 2010 - 10:18 pmUn copil de clasa a 6-7 care face si sah are cam 6 ore la scoala, vreo 2 ore isi face temele si inca vreo doua ore face antrenamente la sah….deci cam 10 ore de studiu /zi…Eu nu lucrez atat!!si probabil ca nici tu…Ce vrei de la ei?? Lasa supararea…nu am intentionat sa te supar.
Iulian
In calitate de parinte al unui copil care joaca cu placere sah( are 7 ani)consider ca demersul domnului Fugulyan Gergely este demn de apreciat pentru ca putem trage cu totii concluzii de la partidele jucate!
Ma alatur celor care considera ca parintii trebuie sa depuna eforturi considerabile pentru a/i duce pe copii la competitii!
octombrie 19, 2010 - 10:41 pmCine merge la Campionatul European ,reprezinta Romania si indiferent de Federatie,sau cum se lucreaza in alte tari , responsabilitatea e mare fie ca joaca la grupa de 8 ani sau la 18 ani.
octombrie 20, 2010 - 9:37 amNumai din greseli invatam ,si greselire trebuie aratate si nu ascunse,cautind scuze, chiar daca e vorba de copii de 7 ani.
Talu Mircea a gresit in deschidere se intimpla si la case mai mari, poate aratind partida ,altii o sa fiu mai atenti,si totusi cred ca el are cele mai mari sanse la Mondiale .
Am pus problema Sicilianei aici asteptam discutii, la urma urmei si Aronian a jucat Siciliana cind era copil si a ajuns un jucator mare ,a cistigat si ieri la Ivanchuk.
Zubcu e bine pregatit teoretic mai are cu tactica si asa mai departe…
Iubesc foarte mult copiii si nu-mi place cind sufera,inca un motiv pentru care am scris articolul, evident sint criticat cum am permis ? cine sint eu?
Cred ca ma opresc cu scrisul .
Astept pe Sorin din Canada!!! Care scrie detasat si frumos nu are probleme cu criza
In legatura cu comentarea evolutiei si partidelor juniorilor nostri la “europene” si “mondiale” si partial chiar si la acele “centre de excelenta”, cred ca ar trebui o implicare suplimentara a forurilor de conducere din FRSah,care hotarasc delegarea antrenorului federal,prin obligarea acestuia sa prezinte o apreciere si recomandari pentru fiecare junior participant in parte si difuzarea acestora macar catre antrenorul juniorului respectiv.Tin minte ca unul din ultimele rapoarte facute publice a fost a Dlui Breahna si a fost destul de lamuritor. De ce nu se mai face asa ceva ? Am toata stima pentru toti cei delegati in aceasta calitate in ultimii 2 ani, antrenori buni, cu experienta, dar senzatia pe care am avut-o aflandu-le numele,a fost ca numirea s-a vrut o recompensa data de FRSah acestor persoane,sau mici aranjamente clientelare si nu de responsabilizare cu acoperirea problematicii tuturor juniorilor din lot.
octombrie 20, 2010 - 12:53 pmEste de asemenea adevarat ca si loturile sunt mult prea mari pentru un singur antrenor.Ar fi necesar deplasarea a doi antrenori, unul pentru juniorii sub 12 ani si unul pentru cei de la 14 ani in sus.De asemeni, ar fi mult mai echitabil si mai “nestresant” pentru respectivul antrenor federal sa nu aibe juniori proprii in lotul deplasat.In aceasta situatie raportul final si concluziile prezentate la inapoiere nu ar mai fi distorsionate de evolutia juniorilor sai.Asta daca dorim o procedura profesionista, si nu vanarea unor rezultate bune in mod
accidental. Dl.Fugulyan a incercat sa suplineasca asa cum a crezut de cuviinta acel raport final si analiza de partide pe care
FRSah trebuia s-o faca prin delegatul sau. Aici nu invinovatesc pe acel delegat,deoarece daca nu i s-a cerut de forurile care l-au delegat,nu s-a mai complicat,ferindu-se sa-si puna in cap pe antrenorii si parintii juniorilor criticati.
Greu sa mai adaugi ceva dupa aceste comentarii! Fiecare are dreptate in felul sau, insa mie mi-a placut foarte mult viziunea domnului Calin Dragomirescu, poate si pentru ca se potriveste cu modul meu de a vedea lucrurile. In acest spirit ii educ eu pe copii si la fel discut si cu parintii. Asta nu inseamna ca nu doresc si eu performanta. Si fiti convinsi ca un copil super talentat nu va ramane nici in Romania asta jalnica nerealizat pe plan sportiv. Pentru un astfel de copil se vor gasi si bani si antrenori, dar inainte de toate trebuie sa vrea si el.
octombrie 20, 2010 - 1:35 pm