Criterii de inalta performanta in pregatirea lotului national de juniori al Poloniei

Fugulyan_Gergely9
Fugulyan Gergelyantrenor

Criterii de inalta performanta in pregatirea lotului national de juniori al Poloniei

(Material pentru cabinetul metodic la Css TgMures, dupa cantonamentul  de la Budapesta sustinut de catre antrenorul lotului national de juniori al  Poloniei)

Cuprins

 1. Antrenorul
 2. Organizare
 3. Pregatirea fizica
 4. Pregatirea psihica
 5. Morfologia
 6. Epilog
 1. Antrenorul

Antrenorul rus Mikhail Kislov a fost selectat pentru a coordona antrenorii polonezi. De remarcat ca la recentul Campionat Mondial de Juniori Polonia a luat medalia de aur si argint la Baieti 16 ani, devansand cu mult echipa Rusiei.
kislov
2. Organizare
In Polonia exista Ministerul Sportului, iar Federatia de Sah are un presedinte care investeste mult in sah; pentru juniorii de la lotul national se organizeaza 4 cantonamente de cate 9 zile pe an.
In cadrul cluburilor se tine cont de faptul ca este important sistemul piramidal, adica unii lucreaza cu incepatori, altii cu performanta. S-a discutat despre importanta celor care lucreaza cu incepatorii si fac selectia, si de faptul ca ei trebuie sa fie constienti de importanta muncii lor, chiar daca cateodata cu rezultate se mandresc altii (e o tema delicata).
Este necesar ca fiecare om se lucreze exact unde este mai bun; de remarcat si interventia lui Dieter Nisipeanu la un articol de al meu in care a amintit despre participarea lui la scoala de sah din Kiev, unde, spre exemplu, a avut antrenor separat pentru deschideri, separat pentru jocul de mijloc si separat pentru finaluri.
Este importanta finantarea , fara bani nu se poate discuta despre sportul  de performanta, in Polonia exista un buget calculat exact pentru concursuri de pregatire, pentru finale, cantonamente etc.
Polonia nu a simtit criza tocmai datorita faptului ca s-a mers pe performanta in toate domeniile, nu numai in sport
La noi, sportul este o anexa pe langa Ministerul Educatiei. Am intrat in Uniunea Europeana unde nu exista titularizare sau profesori de grad 1 sau 2, (numai in Rusia) dar noi am pastrat mentalitatea comunista si la noi se pune mai mult accent pe loialitate decat pe performanta, de asta este criza….

 1. Pregatirea fizica- consideratii

Este foarte important un plan pe zile in care tinem seama de pregatirea fizica, dimineata gimnastica, plimbari.
Kislov este impotriva fotbalului in pregatirea fizica, deoarece intervine emotia, se pierde energia deoarece alergarea nu este constanta.
Alergaretestul Muller 12 minute cat alearga la un copil de 13 ani:
1600 m –slab
2000 m – normal
2400 m –  bun
2800 m si mai mult – conditie foarte buna
Inotul- testul  Cooper
Spalatul cu apa rece este bine inainte de partida, sa nu facem dus ca ne slabeste.
S-a discutat despre masaj, acupunctura, yoga … In Rusia sunt pregatiti bine antrenorii din acest punct de vedere
Mersul cu bicicleta este bun pentru inima.
Rolul soarelui-  da, este sanatos intre orele 6 si 10 …din pacate multi tineri stau prea mult la calculator, si sint prea albi…
4.Pregatirea psihologica
Trebuie sa existe un echilibru psihic bun .
Apa rece este buna contra stresului, blocajelor. (s-a dat un exemplu- in timpul partidei decisive la Mondiale eleva lui s-a dus de 8 ori la baie, s-a spalat cu apa rece si a castigat);
– ciupirea este buna … un pic de durere.
Nu este bine cand un copil are un rezultat deosebit la inceput, capata prea multa incredere si va fi foarte greu mai tarziu ca sa obtina rezultate. (Cazul lui Nikitin – antrenorul lui Kasparov era bucuros ca acesta a luat doar locul 6 la Mondialele de copii;Bacrot a fost multiplu campion  de copii, apoi a avut ani de zile rezultate mai modeste, dupa care totusi  a revenit).
Parintii au un rol esential la pregatirea psihica. Este o legatura bioenergetica intre copiii si parintii la care copilul are o reactie mai mult negativa.
A povestit Kislov un caz in care la partida decisiva a aparut tatal fetei, se juca la o sala polivalenta; chiar daca fata nu si-a vazut tatal, i-a simtit prezenta, si a jucat crispata din momentul cind a intrat parintele, si a pierdut.
E important si ca parintii sa nu isi premieze copilul pentru nimicuri. Kislov zice ca sahul joaca il sportivii nu copiii.
Vremea antrenorilor dictatori a trecut!!!

 1. Pregatirea fiziologica

Importanta vitaminelor, a fructelor si legumelor in care este vitamina C;
Coacaze, lamai,  mere;
Vitamina A- rosii;
Nuci- au vitamina B si D;
Mic dejun- important;
Carnea- carnatul este bun pentru oase mai ales la fete;
Sa bem apa in timpul partidei;
Aer curat inainte de partida e bun;

 1. Epilog

Alte sfaturi, proverbe de la Kislov citire:
“Pasivitatea totdeauna inseamna pierdere”
“Daca zicem ca intelegem si nu facem inseamna ca nu intelegem.”
“Omul prost  poate fii invidiat de catre cel destept dar pentru siguranta lui”
“Lucrurile imposibile trebuie sa le facem acum, pentru miracole trebuie sa asteptam.”
Kislov crede ca tot ce facem este vegheat de undeva de sus si chiar suntem ajutati daca lucram bine. Problemele trebuie sa le rezolvam singuri.
La un moment dat nu ne ramane decat sa ne rugam si  a povestit un caz simpatic, despre un baietel ce juca partida decisiva. Antrenorul avea emotii mari si a cumparat o carte valoroasa de sah si i-a zis ca daca copilul castiga, i-o da cadou.. si s-a rugat. Baiatul  a castigat. Kislov s-a dus la el si i-a dat cartea, copilul insa nu prea intelegea.
M-am amintit de un caz in Serbia cand am fost cu Anton Teodor si Nagy Erika la Europene. Inaintea ultimei runde amandoi au avut sansa la medalii.
Ma rugam ca macar unul sa castige, a castigat Tudor si a terminat pe 2, a pierdut Erika si a terminat pe 5.

ALTE POSTARI RELEVANTE

10 Comentarii

 • Dan Gurgui

  Vreau să vă întreb de ce nu se mai ţin concursurile Colosseum. Ultimul concurs nr. 228 a fost pe 24 august a.c. Vă întreb deoarece Comisia de Şah Online nu are nicio activitate pe anul acesta si la sfârşitul anului va trebui să se scrie ceva în Raportul de activitate al Federaţiei pe anul 2014. Mă gândesc că ar fi bine să fiţi numit preşedintele acestei Comisii… Activitatea dv. pe playchess.com ar salva oarecum Comisia de la un eşec lamentabil şi totodată ar fi un exemplu pentru alţi aburcaţi în funcţii să-şi facă treaba. Vă atrag atenţia că pe 22 septembrie a.c. s-a împlinit un an de activitate al Consiliului Director şi ar fi bine să scrieţi un articol despre marile realizările ale acestor personaje caragialeşti. Am citit articolul de mai sus şi vă propun să scrieţi unul similar referitor la criterii de înaltă performanţă la editarea site-ului iulianceausescu.wordpress.com. Ar fi un subiect trăsnet! Apropo, în cartea dv. de identitate vă mai uitaţi?

  octombrie 1, 2014 - 10:34 am Raspunde
 • coseru ionel

  Foarte interesant articol …criterii de inalta performanta in pregatirea lotului national de juniori al Poloniei …foarte instructiv …oare cum ar arata si criteriile noastre ?…Trebuie spus ca in Romania sahul de concurs intereseaza doar pe unul la suta din populatia tarii …sa fie cu totul cam vreo 2000 de oameni …

  octombrie 2, 2014 - 5:13 pm Raspunde
 • coseru ionel

  …In Romania sahul de performanta este interzis copiilor de oameni saraci … oricum parintii nu ar avea bani de piese sau tabla de joc …dar sa presupunem ca un asemenea copil ar invata uitandu se la amatorii de prin parcuri …unde s ar duce el sa se perfectioneze ?…numai in 7-8 orase mari ale tarii .
  Ce concluzie tragem ?…Sahul de performanta pentru copiii de la sate …dar absolut toti copiii de la sate cu parinti saraci este interzis la noi in tara …

  octombrie 2, 2014 - 5:22 pm Raspunde
 • coseru ionel

  Sahul este un sport care mananca foarte mult timp …la sah te antrenezi zilnic pana iti plesneste capul …ce parinte din clasa medie sau mai sus vrea sa isi dea copilul la un sport asa solicitant ?

  octombrie 3, 2014 - 12:55 pm Raspunde
 • cosmin

  Bine ca pe tine te-au dat la table.

  octombrie 3, 2014 - 1:03 pm Raspunde
 • coseru ionel

  De obicei parintii isi dau copiii la un sport de echipa sau atletism sau sporturi in care ai contact direct cu adversarul …ei vor sa faca miscare copiii lor .Nu stiu ca la sah trebuie sa faci si miscare fizica .

  octombrie 5, 2014 - 6:06 pm Raspunde
 • coseru ionel

  …la sahul de performanta vin de obicei copiii care au macar un parinte care sa stie sah de nivelul categoriei a doua …

  octombrie 5, 2014 - 6:09 pm Raspunde
 • coseru ionel

  …pentru oricine sportul inseamna sanatate …parintii romani isi dau copiii la sporturi unde acesta sa alerge …ei nu considera sahul sport .

  octombrie 7, 2014 - 12:33 pm Raspunde
 • cosmin

  those bastards

  octombrie 7, 2014 - 12:43 pm Raspunde
 • coseru ionel

  …deci pe micul performer roman il aduce parintele la sah …acest parinte trebuie sa aiba o stare materiala buna …iar copilul trebuie sa fie singur la parinti si sa fie predispus la munca intelectuala …iar sanatatea lui sa fie de fier …preferabil sa nu aiba kg in plus …

  octombrie 9, 2014 - 4:56 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.