10 intrebari si raspunsuri cu GM Sebastian Siebrecht


 

1. Te rugăm să te prezinţi (nume, vârstă, naţionalitate, etc)!
Sebastian Siebrecht, 37 de ani, dar mă simt încă tânăr, din Essen (Germania). Tânăr, dinamic şi mereu radiant de bucurie. Probabil cel mai inalt MM din lume (2.02 m).

2. Care este rolul tău în lumea şahului?
Iubesc şahul, şi pot deveni extrem de entuziast in privinta lui şi sa ma simt ca un ambasador al şahului. Activităţile mele promoţionale includ meciuri demonstrative, simultane, jocuri “orb”, sesiuni de antrenament, jocuri bliţ cu handicap şi tot felul de comentarii. Am încercat să introduc şahul în şcolile elementare din regiunea unde locuiesc. La un moment dat am fost, probabil, cel mai activ jucator din circuitul de turnee, cu 220 partide jucate oficial într-un an. Pe lângă activităţile legate de sah conduc o mica agenţie pentru organizarea de evenimente.

3. Cum ţi-ai dezvoltat talentul ca şi copil?
I-am privit pe tatăl şi pe fratele meu jucand, si a fost foarte interesat. Apoi am început să joc cu tata. Când am intrat la liceu am fost norocos că aveau un grup de şah activ. Tipul care statea langa mine la scoala era la fel de entuziast la şah ca şi mine, şi jucam şah orb în timpul orelor de matematica. Ne-am impulsionat sa avansam reciproc de la varsta de 13 până la 15 ani, si acest lucru a fost esenţial pentru dezvoltarea şahista. Mai tarziu, am început să citesc mult, cărţi şi reviste. Şi, desigur, am jucat foarte mult.

4. Cine a avut o influenţă profundă asupra dezvoltării tale şahiste?
Categoric tatal meu, din moment ce el m-a sprijinit mereu. Notele de la scoala au fost relativ neimportante, şi chiar şi atunci când am absolvit universitatea (dreptul), el a fost perfect fericit cu faptul că m-am concentrat pe şah din acel moment (a se vedea întrebarea 6).

5. Care sunt sporturile favorite, în afară de şah?
Eram un bun jucător de baschet, si am fost selectionat în reprezentativa regionala U17 (NRW). Mai tarziu m-am concentrat mai mult pe sporturile individuale din cauza lipsei de timp. Recent am luat parte la primul meu triatlon, care, chiar a fost un eveniment fantastic la care am luat parte.

6. Care ar fi sfatul tau pentru tinerii jucatori?
Faceti ce va place cel mai mult. Pentru simplul motiv că, atunci când vă place ceva, sunteti capabili să realizeti cel mai mult.

7. Ce a principala ta preocupare în viaţă, în afară de şah?
Familia mea şi oamenii la care tin sunt foarte importanti pentru mine. Cu sapte săptămâni în urmă am devenit tată, ceea ce a fost o experienta care mi-a schimbat viata.

8. Care este cea mai buna partidă de şah pe care ai jucat-o?
Găsesc ca e greu de răspuns la această întrebare, deoarece am mult respect pentru adversarii mei. Sunt foarte fericit mai ales atunci când reuşesc să creez ceva nou.

9. Care e legătura ta cu proiectul “Dezvoltarea Talentelor Şahului”?
Joc de aproximativ şase ani pentru echipa Apeldoorn, în Liga olandeză. Eu joc în opt ligi diferite (Germania, Austria, Olanda, Belgia, Luxemburg, Franţa, Spania, Grecia), iar atmosfera cea mai buna este în Apeldoorn/ Olanda. Sunt de acord cu multe din ideile din cartea despre crearea unei culturi de şah (a se vedea, de asemenea, întrebarea următoare).

10. Ce întrebare nu ti s-a pus, şi care ar fi raspunsul tau?
Care sunt obiectivele tale? Cum vezi viitorul? Vreau să trăiesc viaţa foarte intens şi să fac cât mai mult posibil. Jocuri stralucite sunt frumoase si fantastice, dar într-adevăr, cel mai important este sa construiesti ceva mai mult decat un joc de sah. Am un profund respect pentru toate persoanele care sunt implicaţe în probleme sociale fără motive egoiste. Deci, cred ca sa faci şahul mai popular, şi sa implici pe toată lumea în cauza trebuie să fie grozav. Şahul este un joc de echipa, a spus odată Yasser Seirawan, şi eu sunt complet de acord. Fiecare are rolul său, şi acesta este scopul. Să sărbătorim asta!

 

Sursa: http://www.chessvibes.com/developing-chess-talent/the-monday-questions-14-for-gm-sebastian-siebrecht/

1 Comentariu

  • ovidiu_3003

    Le zice bine neamtul.Persoanele care sunt implicate in probleme sociale fara motive egoiste sunt extrem de putine la noi in tara .Ma intreb mereu ce motive a avut karateka sa se implice in sah si daca s a implicat cum de nu ne a trimis echipa la Olimpiada ?
    Si eu cred ca sahul e un sport de echipa si dintre toate formele in care se joaca sah …sahul pe echipe imi place cel mai mult !

    octombrie 18, 2010 - 6:54 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.