Kirsan Ilyumzhinov : “In timpul dezbaterilor am fost foarte calm”

Kirsan Ilyumzhinov a fost reales in functia de presedinte al FIDE in urma votului de ieri. Kirsan Ilyumzhinov, propus de federatia rusa, l-a invins pe Anatoly Karpov, a carui candidatura a fost propusa de Franta si Germania. Scorul a fost 99 – 55 in favoarea lui Kirsan Ilyumzhinov.

Sunteti  de acord ca a fost o victorie dificila?

Ii sunt recunoscator lui Anatoly Karpov pentru acesta mare victorie. A facut foarte mult pentru sah. De fapt, Karpov a fost sustinut de Kasparov in campanie, ceea ce a atras o popularitate enorma. Adversarii mei nu au fost doar 2 jucatori extreme de puternici de sah ci si 2 campioni mondiali. Cand am invatat sa joc sah si am devenit cel mai puternic jucator din strada , si mai tarziu am castigat Campionatul din Kalmykia, aveam 15 ani, nu imi puteam imagina ca voi juca la acesta masa cu Bobby Fischer. Am jucat 4 partide. Daca mi s-ar fi spus ca voi lupta pentru postul de presedinte cu Karpov si Kasparov ca si adversar, nu as fi crezut.

Aratai destul de calm. Nu iti era teama ca vei pierde sau era o pura incredere?

Sunt budist. Buddha ne invata sa nu punem la suflet. Chiar si in viata. Daca pierd, nu ar fi o tragedie. Daca ati observat, am renuntat la presedentia Kalmykia destul de usor. Daca ar fi castigat Karpov, nu ar fi fost o mare problema. Port face multe alte lucruri in viata. M-ati putut observa multe ore azi si nu a existat niciun moment cand mi-am pierdut cumpatul.

Garry Kasparov a incercat sa destabilizeze alegerile. Te-ai asteptat la o asemenea miscare?

Bineinteles, dar am raspuns cu seninatatea mea caracteristica, regulile Adunarii Generale si cu Legea. Kasparov a incercat sa creeze un conflict; totusi, a inteles toate aspectele si a admis ca vor fi alegeri. Am accentuat faptul ca sesiunea Adunarii Generale este libera pentru observatori – jurnalisti si ati putut vedea totul.

Ai de gand sa inchini o cupa de sampanie pentru a celebra victoria?

Nu am timp pentru asa ceva. Nu ma voi opri din munca nici macar o secunda. Am multe intalniri de afaceri in hotel acum. Programul meu de munca nu este afectat de alegerile de azi. Sa nu uitam ca Olimpiada nu s-a incheiat inca si ca este din ce in ce mai interesanta.

Nu pot crede ca nu vei sarbatori victoria, asa cum face orice om normal si sa nu te relaxezi un pic.

De fapt, ca si sportiv, ma bucur ca am castigat. Sunt bucuros ca delegatii au apreciat eforturile mele pentru dezvoltarea si popularizarea sahului in lume. De exemplu, am vizitat mai mult de 30 de tari in 3 luni si am muncit ca nebunul. Inca mai e mult de facut….

Karpov a acceptat propunerea de a deveni Vice presedinte FIDE?

As fi fost fericit daca o facea. La randul sau, a promis ca se va gandi la oferta.

sursa: http://www.ugra-chess.com/

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.