Romania este pe locul 7! Cronica unor succese anuntate, dupa primele patru runde de la Olimpiada feminina!

Fotografiile au fost preluate de pe http://foisorchess.wordpress.com/ unde zilnic Cristina Foisor scrie o cronica presarata cu multe fotografii de la fata locului si de pe contul de facebook al Irinei Bulmaga

Cele 5 fete minunate care reprezinta  Romania la Olimpiada de sah de la Khanthy Masiysk

Problemele personale m-au tinut 2 zile decat ca pe un spectator grabit al Olimpiadei de la Khanthy Masiysk, asa ca nu am putut scrie o cronica zilnica, in special despre fetele noastre. Plecate la startul competitiei, ca numarul 14 dupa media ratingului echipei, fetele noastre erau foarte hotarate si determinate sa se claseze pe un loc mai bun decat cel realizat din calculul hartiei, inainte de inceperea Olimpiadei.

Runda 1, Romania – Egipt 4-0: Superstitiile cifrei 13 au ramas departe iar fetele au  debutat excelent in fata Egiptului.


Prima runda ne-a adus in fata un adversar incomod si darz, care isi dorea sa obtina o diferenta cat mai mica a scorului final. Fetele noastre incepeau bine drumul de 11 runde si cum ne relata Cristina Foisor in cronicuta sa zilnica de la Olimpiada, la cazarea in hotel au realizat ca vor sta la etajul 13 iar la masa de joc au descoperit aceeasi cifra le va sta la masa de joc…

Match 13. Romania 4-0 Egypt
1. Foisor, Cristina-Adela 1-0 Elgohary, Myada
2. Cosma, Elena-Luminita 1-0 Elansary, Eman
3. Voicu-Jagodzinsky, Carmen 1-0 Mona, Khaled
4. L’Ami, Alina 1-0 Basta, Sohair
Masa. 13 ROU Romania (ROU) Rtg 73 EGY Egypt (EGY) Rtg 4 : 0
13.1 IM Foisor Cristina-Adela 2395 Elgohary Myada 1751 1 – 0
13.2 WGM Cosma Elena-Luminita 2360 Elansary Eman 1836 1 – 0
13.3 WGM Voicu-Jagodzinsky Carmen 2313 WGM Mona Khaled 2103 1 – 0
13.4 WGM L’Ami Alina 2339 WIM Basta Sohair 2030 1 – 0

La primele 2 mese diferenta de rating si valoare a facut ca partidele sa fie net castigate dupa primele 20 de mutari, Cristina si Luminita terminand repede rezistenta adversarilor fara titlu din echipa egipteana. Carmen Voicu se parea ca are misiunea cea mai grea insa, ea s-a descurcat excelent tactic si partida a decis-o frumos si elegant, cu o lovitura spectaculoasa.

 

Alina L’Ami a echilibrat partida cu negrele si in momentul in care a inceput sa puna presiune pe adversara sa, pozitia maestrei internationale egiptene s-a daramat ca un castel de nisip pe plaja scaldata de valuri.  Alina s-a suparat si a zis in gand:” Basta! Pana aici! Eu nu raman ultima la masa de joc”. (nn: Pe adversara Alinei o chema Basta Sohair) Si a ramas ultima la masa, Carmen Voicu, destul de relaxata si intr-o  pozitie bogata in tactica. O victorie frumoasa de care ai nevoie la fiecare competitie pe echipe, de care aveam nevoie cu totii dupa perioada agitata premergatoare Olimpiadei.

Runda 2: Romania – Filipine 3,5 – 0,5: Fetele au trecut “prin” Filipine ca prin cascaval!


Recunosc ca de meciul acesta mi-a fost frica, mai ales ca jucatoarele din Filipine au fost si vor fi foarte incomode. Dupa ce prima runda filipinezele au trecut de reprezentativa Antilelor Olandeze cu 4-0 scurt, dupa meciul cu Romania au spulberat cu acelasi scor si Quatarul. Veti spune ca sunt rezultate normale si previzibile, insa ca sa ne dam seama cat de importanta si clara a fost  victoria romancelor, astazi a cazut o bomba la fete: Israel – Filipine 2-2!

Maestra fide de la masa 1, Camacho, cea cu nume de fotbalist spaniol celebru este o jucatoare puternica. Mai ales ca a remizat cu Cristina Foisor 2395 si cu rusoaica naturalizata in Israel, Masha Klinova 2303. De altfel, jucatoarea de 15 ani din Filipine, Camacho, este vazuta de specialisti la fel de bine ca si de acum celebrul pusti de 16 ani, MM So Wesley 2668. Luminita a facut o partida foarte buna, castigand prima si schimband soarta meciului in ceea ce stim noi acum.  La masa 3, Carmen Voicu a controlat partida, luand initiativa intr-un final jucat excelent de jucatoarea noastra, cand pe tabla se aflau 4 nebuni si pioni. La ultima masa, Alina a avut de infruntat o rezista darza a filipinezei Jose Rulp Ylem 2039. Filipineza a remizat-o pe israelianca  Ella Pitam 2293 in 71 de mutari, pana la rege contra rege! Nu este de mirare ca Alinuta noastra a facut eforturi pentru a-si materializa avantajul primei mutari. Diferenta de clasa s-a facut pana la urma si romanca a punctat tactic, dupa ce a manevrat abil si slabind pozitia precara a regelui negru.

O zi excelenta si acum putem spune ca bine am scapat de Filipine! Desi vor urma pietre de incercare mult mai grele, cred ca este important sa nu lasam puncte la echipele mai slab cotate.

Bo. 23 ISR Israel (ISR) Rtg 52 PHI Philippines (PHI) Rtg 2 : 2
15.1 IM Klinova Masha 2303 WFM Camacho Chardine Cheradee 2186 ½ – ½
15.2 WGM Igla Bella 2271 WFM Perena Catherine 2103 1 – 0
15.3 WGM Pitam Ella 2293 Jose Rulp Ylem 2039 ½ – ½
15.4 WFM Efroimski Marsel 2244 Docena Jedara 2033 0 – 1

Dupa cum evoluase meciul, se profila o victorie grea, muncita dupa mutarea 20. Dieter care a intrat pe chatul organizat pentru runda 2, a pronosticat o victorie la limita a fetelor noastre, desi se anuntau vremuri grele pentru aceasta victorie.

Match 9. Philippines 0.5-3.5 Romania
1. Camacho, Chardine Cheradee View Foisor, Cristina-Adela
2. Perena, Catherine View Cosma, Elena-Luminita
3. Cua, Shercila View Voicu-Jagodzinsky, Carmen
4. Jose, Rulp Ylem View L’Ami, Alina
Bo. 52 PHI Philippines (PHI) Rtg 14 ROU Romania (ROU) Rtg ½ :3½
9.1 WFM Camacho Chardine Cheradee 2186 IM Foisor Cristina-Adela 2395 ½ – ½
9.2 WFM Perena Catherine 2103 WGM Cosma Elena-Luminita 2360 0 – 1
9.3 WFM Cua Shercila 2099 WGM Voicu-Jagodzinsky Carmen 2313 0 – 1
9.4 Jose Rulp Ylem 2039 WGM L’Ami Alina 2339 0 – 1

Runda 3:  Romania – Croatia 2-2: In meciul cu Croatia, “salvatore de la patria” este surprinzatoarea Irina Bulmaga!

Un meci foarte greu cu croatele, mai ales neasteptat de greu dupa victoriile convingatoare din primele 2 runde.Plecam cu prima sansa si poate si asta a fost ca o surpriza pentru fetele noastre, care au muncit din greu pe toate mesele, pentru a incerca sa tina situatia echilibrata. S-a odihnit Cristina Foisor, ceea ce parea destul de normal,  dupa ce Luminita avusese o zi mai usoara in runda 2.

Asadar toate fetele de la masa 2 au urcat o masa si si-a facut debutul Irina Bulmaga. Se pare insa ca iesirea Cristinei si prima sansa avuta de fetele noastre nu a avut efectul scontat pana la urma.

Match 9. Croatia 2-2 Romania
1. Golubenko, Valentina View Cosma, Elena-Luminita
2. Medic, Mirjana View Voicu-Jagodzinsky, Carmen
3. Franciskovic, Borka View L’Ami, Alina
4. Sargac, Rajna View Bulmaga, Irina
Bo. 27 CRO Croatia (CRO) Rtg 14 ROU Romania (ROU) Rtg 2 : 2
9.1 WGM Golubenko Valentina 2278 WGM Cosma Elena-Luminita 2360 1 – 0
9.2 WGM Medic Mirjana 2264 WGM Voicu-Jagodzinsky Carmen 2313 ½ – ½
9.3 WIM Franciskovic Borka 2282 WGM L’Ami Alina 2339 ½ – ½
9.4 WIM Sargac Rajna 2192 WIM Bulmaga Irina 2267 0 – 1

La prima masa Luminita, pana acum excelenta in primele 2 runde, a fortat o pozitie cu un echilibru dinamic si s-a trezit intr-o situatie fara prea multe sanse. Cu toate eforturile ei, partida s-a terminat in defavoarea noastra. Romania – Croatia 0-1 si meciul incepea rau pentru noi, cu o infrangere chiar la prima masa! Ne temeam ca echipa sa nu se prabuseasca repede, dar spre cinstea si onoarea lor, fetele au fost la inaltime, luptand ca niste leoaice ranite. La masa 2 Carmen Voicu a reusit sa anihileze initiativa foarte periculoasa a negrului si a reusit sa tina o remiza foarte importanta pentru strategia acestui meci. Parerea mea ca partida putea fi jucata si de alb si de negru la castig, dar nu cred ca a fost cazul sa riscam totul pe o carte. Remiza si lucrurile se asezau bine, dar nu se vedea pe nici o masa castig concret. Stam mai bine pe ultima masa si Alina avea o pozitie comoda cu negrul si nebunul bun intr-un final complex, insa prezenta cailor pe tabla si pionul inapoiat  de pe coloana “f”, faceau ca pozitia sa se indrepte spre remiza si aici, dar numai la mutarea 59.

Irina Bulmaga mereu increzatoare si senina inaintea partidei care va echilibra meciul cu Croatia

Ajungem la ultima masa, unde parca nu prea vroiam sa ajungem si sa speram ca de acolo va veni victoria si egalitate in meci. A intrat Irina Bulmaga, dupa ce in primele runde s-a odihnit si a intrat proaspata si cu o mare pofta de viata si de sah! Siguranta cu care a condus partida la victorie Irina, a fost impresionanta si cele mai mari necazuri tehnice au fost lasate in urma. Irina a jucat cu o energie data de varsta si de setea de performanta si a suplinit ceea ce a lipsit in echipa in runda 3, asezarea din primele 2 runde. Dar cum intr-0 echipa se joaca pentru punctele de meci, totul s-a terminat cu bine si Irina a devenit “arma secreta” a echipei Romaniei sau acel atacant intrat in teren mai tarziu, dar care marcheaza golul cel mai important pentru echipa sa! Irina Bulmaga a reusit sa aduca bucuria in sufletele noastre, dar aceasta remiza cu Croatia este meritul tuturor fetelor.

Concentrata deja la turatie maxima, Irina joaca o varianta cu 2.c3 din Siciliana

Pana la urma trebuie sa ne bucuram si pentru acest egal, chiar cu o echipa mai slaba. Mai ales atunci cand echilibrul devenea o problema destul de greu de rezolvat in acest meci, care ne-a incercat emotiile pana la finalul ultimei partide. Trebuie sa gandim pozitiv, iar acest egal poate ne va pune la adapost de un meci foarte greu inainte ca fetele noastre sa se “incalzeasca” suficient. Avem un egal, care ne poate ajuta mai mult decat credem, daca este sa privim partea plina a paharului. Sa avem incredere in aceste fete minunate si sa fim alaturi de ele si la victorii si in momentele grele de incercare dupa o infrangere. Hai Romania!

Runda 4: Romania – Spania 3,5 – 0,5: Toreadoarele romane au facut spectacol de Corida cu taurul spaniol, strapuns de 3 ori!

Din fericire pentru noi am jucat cu Spania in runda 4, o veche cunostinta a fetelor noastre. Astazi am terminat si eu cu probleme personale si de serviciu si am reusit sa fac un chat pentru pozitiile ce se indreptau spre final. Asta cand a explodat din nou Irina, cu o partida senzationala, terminata cu cateva lovituri tactice fine, ce ne-au facut sa uitam de toate cele rele si sa traim la maxim partidele fetelor noastre de la Olimpiada. Combinatia fortata in 6 mutari a Irinei Bulmaga, va intra cu siguranta in viitoarele manuale de tactica ce vor pregati jucatorii de sah.

Bo. 25 ESP Spain (ESP) Rtg 23 ISR Israel (ISR) Rtg 2½:1½
14.1 WGM Vega Gutierrez Sabrina 2368 IM Klinova Masha 2303 ½ – ½
14.2 WGM Calzetta Ruiz Monica 2280 WGM Igla Bella 2271 0 – 1
14.3 WFM Vega Gutierrez Belinda 2233 WIM Vasiliev Olga 2293 1 – 0
14.4 WIM Llaneza Vega Patricia 2207 WFM Efroimski Marsel 2244 1 – 0

Am urmarit victoria spaniolelor din meciul cu Israel, care devine astfel un punct de referinta pentru adversarele echipei Romaniei. Alina L’ami a terminat repede cu rezistenta Belindei Vega, dupa o pozitie grea in care jucatoarea spaniola a gresit grav sub presiunea crizei de timp. Practic intreaga echipa spaniola s-a prabusit intr-o jumatate de ora, dupa cum spunea un cititor hatru, ca doar am dat drumul la chat si am castigat meciul cu Spania! 🙂 Nu stiu cat adevar este in vorbele lui, dar si fluxul pozitiv transmis de noi ar putea sa  fi ajutat echipa noastra, dar nici chiar asa! Ne-am dori din suflet sa fie asa de simplu, dar poate ca si prezenta lui Dieter Nisipeanu si a lui Vlad Jianu  pe chat, cred ca a adus un plus de greutate pozitiva acolo.

Match 7. Romania 3.5-0.5 Spain
1. Foisor, Cristina-Adela 1-0 Vega Gutierrez, Sabrina
2. Voicu-Jagodzinsky, Carmen ½-½ Calzetta Ruiz, Monica
3. L’Ami, Alina 1-0 Vega Gutierrez, Belinda
4. Bulmaga, Irina 1-0 Llaneza Vega, Patricia


Bo. 14 ROU Romania (ROU) Rtg 25 ESP Spain (ESP) Rtg 3½: ½
7.1 IM Foisor Cristina-Adela 2395 WGM Vega Gutierrez Sabrina 2368 1 – 0
7.2 WGM Voicu-Jagodzinsky Carmen 2313 WGM Calzetta Ruiz Monica 2280 ½ – ½
7.3 WGM L’Ami Alina 2339 WFM Vega Gutierrez Belinda 2233 1 – 0
7.4 WIM Bulmaga Irina 2267 WIM Llaneza Vega Patricia 2207 1 – 0

Sabrina Vega Gutierrez 2368 -23 ani  si   Belinda Vega Gutierrez 2233 – 25 ani

Carmen Voicu a adus linistea in tabara Romaniei cu o remiza care a consfintit victoria echipei noastre.         Am mai observat ca echipa spaniola s-a bazat in toate cele 4 meciuri de pana acum, pe scheletul celor 2 surori Vega Gutierrez. Sabrina care a jucat la masa 1, iar acest “amanunt” s-a putut vedea astazi in finalul partidei  Foisor Cristina – Vega Gutierrez Sabrina.Presiunea pusa de Cristina a dat roade si romanca noastra a punctat cu o  victorie frumoasa si drumul spre victorie era larg deschis. Daca este sa ne uitam pe ultimele rezultate ale Sabrinei, putem observa de curand 2 remize de prestigiu cu 2 mari maestri internationali: Pavel Tregubov 2610 si Arthur Kogan 2541. Victoria Cristinei ne da aripi si moral pentru viitoarele intalniri de gradul III de la masa 1 a echipei Romaniei.

Rank after Round 4 – Women

Rk. SNo Team Team Games + = TB1 TB2 TB3 TB4
1 3 UKR Ukraine UKR 4 4 0 0 8 54,0 13,0 18,00
2 2 CHN China CHN 4 4 0 0 8 50,5 13,0 17,00
3 12 BUL Bulgaria BUL 4 4 0 0 8 42,0 11,0 16,00
4 1 RUS Russia 1 RUS1 4 4 0 0 8 39,0 12,5 14,00
5 9 HUN Hungary HUN 4 3 1 0 7 50,0 11,5 19,00
6 6 USA United States of America USA 4 3 1 0 7 49,5 12,5 18,00
7 14 ROU Romania ROU 4 3 1 0 7 45,0 13,0 15,00

Suntem pe locul 7 si greul de acum incepe, cand va trebui sa ne ciocnim fortele cu principalele contracandidate la o medalie. Ce echipe se zaresc in clasament in fata echipei noastra, te apuca groaza. Dar vorba romaneasca: ” Ochii te sperie, mainile te scapa!” Pana la urma mi-a ramas in minte egalul obtinut de fetele noastre in ultima runda a Olimpiadei, in fata imbatabilei echipe chineze. Totul se plateste si totul se joaca la tabla, asa ca ramaneti aproape de fetele noastre si vom avea cu totii de castigat.

Round 4 on 2010/09/24 at 15:00
Bo. 9 HUN Hungary (HUN) Rtg 6 USA United States of America (USA) Rtg 2 : 2
3.1 GM Hoang Thanh Trang 2482 IM Krush Irina 2490 0 – 1
3.2 IM Madl Ildiko 2397 IM Zatonskih Anna 2480 1 – 0
3.3 IM Vajda Szidonia 2342 WFM Abrahamyan Tatev 2352 1 – 0
3.4 WGM Rudolf Anna 2366 WGM Foisor Sabina-Francesca 2293 0 – 1

Astazi intalnim Ungaria intr-un meci foarte greu in care avem de intalnit si romanca la origini, Szidonia Vajda. Interesant de retinut ca in runda 4 s-au intalnit doua romance, nu la aceeasi masa, dar in echipe diferite la meciul Ungaria – USA 2-2. Amandoua romancele au punctat intr-un meci de infarct cu 4 partide decise. Pentru americance a punctat Sabina Foisor 2293 in fata MM Rudolf Anna 2366, cu o victorie ce a adus egalitatea intr-un meci foarte tare si spectaculos. Avem de furca cu o echipa din care 2 jucatoare sunt naturalizate si chiar daca nu joaca surorile Polgar, Ungaria a fost si ramane o forta in sahul mondial feminin. Daca este sa aruncam o privire si la echipa Statelor Unite, nu se vede nici o jucatoare originara pe pamant american, dar echipa este foarte puternica . Sa uram fetelor noastre succes pentru meciul din runda 5 cu Ungaria si sa fim alaturi de ele cu sufletul si gandul nostru bun! HAI ROMANIA!

final

5 Comentarii

  • xyz

    unde e fereastra de chat pentru runda 5?

    septembrie 25, 2010 - 11:44 am Raspunde
  • Ciprian

    frumos din partea lor…cat despre baieti…le este bine acasa sa stea precum legumele?!

    septembrie 25, 2010 - 7:06 pm Raspunde
  • Remizatorul

    Pentru leguma de CIPRIAN, te pot asigura ca le este super bine fara stresul de a lupta pentru medalie la Olimpiada ! Apropo, tu esti vegetarian sau studiezi doar presa libera ???

    septembrie 25, 2010 - 8:43 pm Raspunde
  • rdan

    ce fete au alea din spania….cred ca inafara de sah, altceva nu mai stiu :))

    septembrie 26, 2010 - 11:54 am Raspunde
  • nicu valahu

    Rdan, esti chiar dragut. La propriu! Caci de figura nu-ti zic nimic.

    septembrie 26, 2010 - 12:33 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.