Ciprian Nanu, fostul capitan al nationalei olimpice, relateaza filmul evenimentelor neparticiparii la Olimpiada

MM Ciprian Nanu, capitanul demisionar al echipei nationale olimpice a Romaniei

Intrucat au existat numeroase discutii pe marginea neparticiparii Echipei Olimpice Masculine la Olimpiada, doresc sa fac o prezentare cronologica a evenimentelor, pentru a reda o imagine fidela a faptelor petrecute.

Imediat in urma numirii in calitate de Capitan al Echipei Romaniei, am propus ca onorariul pentru participarea la Olimpiada sa fie procentual fata de prima de start a lui Nisipeanu. Astfel, 70-80% urma sa primeasca Istratescu, 50-60% Lupulescu, +50% pentru mesele 4 si 5 , acestea nefiind inca definitivate la momentul respectiv, onorariul meu fiind de 25%. Personal am dorit si ca prima rezerva si colaboratorii mei( antrenorii desemnati) sa fie platiti.  Convenind cu jucatorii ca baza( onorariul lui D Nisipeanu) sa fie de 5000 EUR, cu o plata in avans de 70% fapt pe care l-am adus la cunostinta CD la sedinta din 30 mai,de asemenea componentii echipei erau de acord ca imaginea lor sa fie folosita in scopul atragerii de sponsori.

In aceasta  sedinta CD , Dl.Presedinte Dumitriu motivand ca este un an de criza a propus si CD a aprobat urmatoarele prime de start:

3000 EUR, 2000 EUR, 1500 EUR, 1500 EUR, 1500 EUR, 750 EUR (pentru capitan), cu obiectivul locul 15, stipulandu-se bonusuri si penalitati pentru indeplinirea sau nu a obiectivelor. In aceeasi sedinta Dl Presedinte ia comunicat si lui Dieter care se afla pe speakerul telefonului meu care sunt primele de start pe care FRSAH le poate oferi.

Intrucat indeplinirea obiectivului depindea de participarea lui Dieter, am asteptat raspunsul său pana dupa terminarea turneului de la Bazna pentru a nu pune o presiune suplimentara asupra sa.

Jucatorii au acceptat toate conditiile stabilite in procesul verbal al sedintei  CD, ramanand cu singura  conditie, aceea ca prima de start sa fie achitata intr-un avans de minim 70%. Am transmis acest lucru catre FR Sah la sfarsitul lunii iunie.

Tin sa precizez ca in mod normal, peste tot in lume, prima de start se achita integral inainte  de inceperea competitiei, exceptie facand cazurile in care exista un contract care sa prevada altfel.

Am solicitat in repetate randuri FR Sah si am insistat sa se faca contracte, fapt ramas insa fara nici o finalitate. Mentionez ca nu mi s-a dat nici o imputernicire scrisa sau drept de semnatura sa inchei eu aceste contracte.

Intre sfarsitul lunii iunie si 20 iulie (data limita pentru stabilirea echipei) nu am primit nici o obiectie din partea FR Sah privind pretentiile financiare ale jucatorilor sau o chemare la renegociere. De altfel, publicarea echipei in forma sa finala pe site-ul FR Sah reprezinta o alta dovada ca aceasta si-a asumat raspunderea de a asigura fondurile necesare acoperirii onorariilor solicitate (minim70% avans, restul pana la sfarsitul anului). In mod normal, echipa ar fi trebuit sa primeasca si diurna in afara de primele de start, FR Sah neoferind insa echipei acest lucru, asa cum ar fi fost normal. Dar ce sa ceri FR Sah care nu a gasit nici macar fondurile necesare pentru achizitionarea unor sacouri de prezentare pentru Echipa Nationala, solicitate de mine, fapt aprobat de CD in sedinta din 30 mai.

A urmat o luna de zile in care eu am fost plecat din tara, am jucat turnee in Spania, fiind jucator profesionist care  trebuie sa-si castige existenta, perioada in care nu s-a mai ridicat vreo problema legat de partea financiara, FR Sah cerandu-ne mie si jucatorilor acte necesare indeplinirii formalitatilor pentru viza.

FR Sah a stabilit un CD in 22 august, desi se stia ca eu nu ajung in tara decat in 26 august. Am solicitat in scris in data de 17 august ca la acest CD sa se discute si sa se rezolve modalitatea de plata a onorariilor. Din cate stiu, problema nu s-a discutat, nu sunt 100% sigur, deoarece, nici pana in ziua de azi nu am primit  procesul verbal al CD-ului respectiv, asa cum ar fi statutar.

In data de 26 august am fost sunat de catre Dl. Presedinte Dumitriu, care mi-a solicitat sa transmit jucatorilor ca prima de start nu poate fi achitata in avans decat in procent de 50% si ca acestia au tremen limita 3 zile sa accepte sau nu aceasta noua conditie. Raspunsul a fost unul majoritar negativ din partea jucatorilor. In urma acestui fapt, Dl Presedinte mi-a solicitat sa schimb componenta echipei. Am incercat sa fac acest lucru din dorinta de a asigura totusi Romaniei o participare la Olimpiada. Chiar si asa, l-am rugat pe Dl. Presedinte sa mai aiba o discutie cu jucatorii si sa incerce o rezolvare a problemei, din dorinta de a participa cu echipa cea mai buna.

Ulterior, vorbind cu jucatorii am constatat cu stupoare ca Dl. Presedinte Dumitriu a incercat o ,,rezolvare a situatiei” incercand sa arunce vina (nu inteleg care) asupra mea.   M-am simtit extrem de dezamagit de aceasta atitudine a domniei sale si am considerat ca nu mai pot continua aceasta colaborare, drept pentru care mi-am dat demisia imediat in seara de 30 august telefonic si in scris pe 1 septembrie. Imediat dupa demisia mea am fost amenintat cu imputari si suspendare de catre domnul Costica Ionescu.

Dupa doua saptamani in care nu am stiut nimic din ce se intampla, timp in care nu s-a convocat nici macar un CD, mai ales ca situatia s-ar fi putut rezolva la Baile Herculane, la Superliga, unde se afla majoritatea celor implicati, se astepta o sedinta fiind toti acolo

si era practic ultima sansa de rezolvare si semnare contractelor. Nu am fost acolo dar din ce am auzit, nu s-a intamplat nimic, desi o sedinta era necesara. Se vorbea deja pe la colturi de suspendarea jucatorilor.

Am fost sunat in data de 13 septembrie seara de Dl. Constantin Ionescu si de Dl. Ionut Dobronauteanu, acestia solicitandu-mi sa vorbesc cu jucatorii in incercarea de a se ajunge la o solutie. Desi demisionasem, am considerat ca e de datoria mea MORALA ca iubitor al sahului sa mai incerc inca odata rezolvarea situatiei, deoarece inca mi se parea de neconceput ca Romania nu va participa la aceasta Olimpiada. In 14 septembrie ora 11.30 am transmis din nou conditiile puse de jucatori, atat catre FR Sah, cat si CD-ului, deoarece se impunea convocarea acestuia. Intrucat Dieter Nisipeanu isi anuntase ferm neparticiparea, s-a solicitat din partea jucatorilor eliminarea penalitatilor, obiectivul nemaifiind unul realist. Nu numai ca nu s-a intamplat acest lucru, dar mai mult in dupa-amiaza aceleiasi zile am avut  o surpriza neplacuta  primind un nou ultimatum, scrisoare pe care Dieter Nisipeanu a publicat-o deja.

In concluzie, personal consider ca echipa ar fi participat la Olimpiada, indiferent de procentul oferit ca avans (50%, 70%, 100%), atata timp cat tonul si atitudinea conducerii FR Sah ar fi fost corespunzatoare si nu demne de regimul de trista amintire. Nu banii au fost aici problema, daca ar fi fost bunavointa s-ar fi gasit, numai pe mine m-au contactat doua persoane dupa ce situatia a fost facuta publica, oferindu-se sa dea mult disputata suma de 2050 Euro care reprezenta diferenta intre 50% si 70%, suma se pare mult peste potentialul financiar al FR Sah.

De asemenea nu inteleg de ce CD-ul nu a fost consultat in aceasta problema pana in data de 16 septembrie, cand la punctele 1 si 2 pe ordinea de zi al CD-ului online, s-au propus votarea ,,Neparticiparii Echipei Masculine la Olimpiada” si aprobarea demisiei mele. Pana in momentul de fata nu am primit din nou centralizatorul cu voturile.

Referitor la acuzatiile unora de lipsa de interes din partea mea, jucatorii va pot confirma faptul ca am avut numeroase discutii in incercarea de a fi o punte de legatura intre ei si FR Sah.

Vreau sa va spun ca rolul Capitanului de echipa este sa convoace cea mai buna echipa (consultandu-se cu antrenorii), sa o insoteasca la competitii si sa incerce sa-i maximizeze potentialul sportiv, nicidecum sa se ocupe de artificii financiare. Eu am dorit doar ca primele de start sa fie publice si calculate conform unui algoritm logic, in incercarea de a asigura din start o atmosfera de colegialitate intre jucatori, element vital in incercarea de a atinge obiectivul propus, locul 15 si chiar un loc in top ten, asa cum speram noi in interiorul echipei.

Imi pare foarte rau ca astazi ma aflu aici scriind aceste randuri in loc sa fiu la Olimpiada aparand alaturi de jucatori culorile Romaniei,dar  FRSAH nu ne-a oferit aceasta sansa.

Ciprian Nanu

Mare Maestru International

ALTE POSTARI RELEVANTE

 • Remizatorul

  Adevarat, te felicit personal, desi raman cu un gust amar in urma acestui episod de aur al sahului Romanesc. Imi pare enorm de rau ca nu am putut ajuta in nici un fel la participarea Romaniei la Olimpiada, bugetul meu actual fiind practic inexistent, dar sper ca pe viitor sa pot oferi o mana de ajutor, inainte de a murdari numele sahului romanesc cacanarii din federatie ! Inchei revoltat, dar nu mai zic nimic ! Bafta Cipri la viitoarele turnee din Spania, poate ne vom intalni ! Bafta si echipei feminine la Olimpiada ! Moarte tradatorilor de neam din federatie, sa fie arsi pe rug !

  septembrie 20, 2010 - 11:24 am Raspunde
 • Doru Ionescu

  Nu exista starea de “demisionar”. Din momentul in care ai depus demisia, daca nu exista perioada de preaviz, nu mai ai nicio treaba cu functia avuta. Asadar Consiliul Director n-avea ce sa aprobe intrucat demisia e un act unilateral de vointa al celui care o depune.

  Conform regulamentului competitiei echipele nu se mai puteau modifica dupa data de 20 iulie decat in caz de forta majora, asa cum e definita ea din punct de vedere legal, deces, imbolnavire grava, dezastru natural etc, si numai cu aprobarea presedintelui FIDE. Cum la noi n-a existat niciuna din problemele de mai sus atunci cum a fost posibil ca la sfarsitul lui august sa se dea telefoane pentru inlocuirea jucatorilor aflati pe lista oficiala? Cine n-a stiut regulamentul? Presedintele? Capitanul? Cred ca amandoi. Asa s-a creat o antagonizare suplimentara, jucatorii simtindu-se pe bune dreptate jigniti.

  septembrie 20, 2010 - 11:53 am Raspunde
 • Doru Ionescu

  Am dat acum cateva minute o cautare pe google pentru “chess olympiad khantu mansysk”. Prima stire care a aparut a fost “Echipa Ugandei se pregateste de plecare la…”

  septembrie 20, 2010 - 12:30 pm Raspunde
 • dieter

  Salut Doru,

  Pe site-ul oficial http://www.ugra-chess.com exista inca informatia ca pana la 30 august se pot face modificari.E adevarat ca nu e foarte clara formularea lor,posibil sa nu se refere la modificarea echipei.

  septembrie 20, 2010 - 1:12 pm Raspunde
 • dieter

  Mda,Uganda…

  septembrie 20, 2010 - 1:13 pm Raspunde
 • dieter

  Ma bucur ca Ciprian a facut un pic de lumina in acest episod foarte trist pentru intreg sahul romanesc.Pot confirma ca afirmatiile lui in care apare numele sunt 100% adevarate.

  septembrie 20, 2010 - 1:34 pm Raspunde
 • Doru Ionescu

  Salut Dieter,

  Cred ca anuntul (ultimatumul) organizatorilor se refera la faptul ca pana la 30 august sa fie trimise toate informatiile necesare emiterii invitatiilor, cel mai probabil copia dupa pasaport.

  Doru

  septembrie 20, 2010 - 1:43 pm Raspunde
 • Nanu Ciprian

  Doru,
  In primul rand te rog sa intelegi o data pentru totdeanuna ca nu eu am fost cel care te-a schimbat din functia de Capitan al Echipei Nationale, ci Colegiul de Antrenori care e singurul in masura sa analizeze rezultatele obtinute.
  In al doilea rand as dori sa-ti spun, pentru cultura ta generala, ca si in ultimele zile s-ar fi putut face o modificare in echipa, in sensul in care eu as fi putut fi trecut Capitan-jucator(lucru pe care foarte probabil FIDE l-ar fi acceptat).
  In al treilea rand,consider caz de forta majora faptul ca ROMANIA NU PARTICIPA LA OLIMPIADA! Eventualele schimbari la data de 30 august ar fi fost la latitudinea FIDE.
  Te rog sa te informezi mai bine cand faci un asemenea atac personal.
  Numai bine,
  Ciprian

  septembrie 20, 2010 - 1:43 pm Raspunde
 • Doru Ionescu

  Draga Ciprian,

  Pe mine nu m-a schimbat nimeni din moment ce mi-am dat demisia a doua zi dupa alegerile de la FRSAH.

  In al doilea rand este vorba de contactarea altor jucatori pentru a-i inlocui pe cei aflati pe lista oficiala, lucru imposibil de facut conform regulamentului, pentru cultura ta generala.

  Si in al treilea rand, cazul de forta majora este acum stergerea unei rusini la care ai contribuit si tu. In ceea ce priveste atacul la persoana te rog sa-mi spui si mie care cuvant din primul meu mesaj poate fi interpretat ca fiind asa ceva.

  septembrie 20, 2010 - 1:51 pm Raspunde
 • dieter

  Salut Doru,

  Merci pentru clarificari,foarte posibil sa fie asa.Puteau sa o faca mai clar,totusi.Pe de alta parte au probleme mari acolo,am citit ca Hotelul nou nu e gata.
  Cred ca China va castiga la masculin

  septembrie 20, 2010 - 1:51 pm Raspunde
 • acrys

  Acum se platesc politele. Si toate in “numele” sahului. 🙂 Hai ca ne-am saturat de atat de multa propaganda, iar cei vinovati nu o sa isi asume niciodata responsabilitatea. Daca si-ar fi asumat-o de la bun inceput, nu s-ar fi ajuns in aceasta situatie. Hai Uganda! 🙂 E echipa mea de suflet:)

  septembrie 20, 2010 - 2:07 pm Raspunde
 • Doru Ionescu

  si a mea e tot uganda

  122. UGA (RtgAvg:1938, Captain:Kisuze, Stephen)
  Bo. Name Rtg FED
  1 Wanyama Harold 0 UGA
  2 Kawuma Patrick 0 UGA
  3 Kantinti Shadrack 2158 UGA
  4 FM Kawuma Steven Male 2203 UGA
  5 Bibasa Bob 2189 UGA

  septembrie 20, 2010 - 2:12 pm Raspunde
 • Doru Ionescu

  Pronosticul meu e Rusia. Peretii, toaletele stiu de ce 🙂

  septembrie 20, 2010 - 2:19 pm Raspunde
 • mtudorache

  Hm! Oameni buni, cu tot respectul pentru toti cei care scriu, pentru ca va stimez pe toti cei de la comentariile de mai sus, mie imi miroase a “dezbina si conduce!”. Politica vicleana.

  septembrie 20, 2010 - 2:41 pm Raspunde
 • mtudorache

  Evident a se intelege ce a facut Federatia cu dvs. si nu numai. E opinia mea.

  septembrie 20, 2010 - 2:44 pm Raspunde
 • acrys

  Corect Mtudorache! Au deviat de la problema principala si au ajuns sa isi plateasca unul altuia politele! Concluziile de pe pana acum sunt: “Vinovati sunt jucatorii”, iar FRSAH si-a indeplinit cu succes toate sarcinile. Chiar au luat si masuri de precautie cei din FRSAH ca sa nu se ajunga in aceasta situatie. Ce gluma buna! haha

  septembrie 20, 2010 - 4:07 pm Raspunde
 • sergiu grunberg

  draga Ciprian
  Fara suparare, dar nici tu si nici Mircea Pavlov nu trebuia sa dati curs cererii de cautare de inlocuitori
  – erai capitanul unei echipe selectionate de tine si nu al oricarei echipe
  – din solidaritate cu jucatorii
  – pentru a nu-i pune in situatii neplacute pe cei nou chemati, adica sa profite de conjuctura aparuta intr-o situatie dubioasa
  – nu stiu daca tu sau ceilalti ati sesizat ca in lipsa lui Dieter se modifica media ELO , implicit obiectivele si quantumul
  In rest e OK, cu toate ca un baiat destept ca tine nu avea voie sa nu intuiasca mai de mult ca e ceva putred
  Sergiu

  septembrie 20, 2010 - 5:07 pm Raspunde
 • MrClau912

  Daca erati niste jucatori adevarati ati fi mers acolo si fara sa fiti platiti,in primul rand ca aveati onoarea de a juca si reprezenta cu mandrie Romania( si banuiesc ca aveti si voi un pic de onoare si un blazon pe care ma gandesc ca doriti sa vi-l aparati) si in al doilea rand sahul trebuie jucat si de placere nu doar pentru bani

  septembrie 20, 2010 - 5:38 pm Raspunde
 • Gogu Pintenogu

  Problema este foarte simpla : FR Sah,cu mult tupeu, a vrut,in stil neaos, sa traga o teapa la onorariile jucatorilor ,mizand si pe faptul ca nu vor avea curajul sa faca ce au facut,numai ca li s-a intors in nas ,asa cum e normal.
  Titi te iubim ca ca tine nu gasim ! Si poate ca te si meritam…

  septembrie 20, 2010 - 5:45 pm Raspunde
 • acrys

  MrClau@ Nu ai citit toate comentariile jucatorilor. Problema nu a fost strict cuantumul sumei ci modul in care au fost tratati, amenintari si jigniri! Tocmai asta au facut, si-au aparat blazonul! Cand tara ta te umileste, de ce sa fii patriot? Pentru ca scrie in carti? Nu multumesc!

  septembrie 20, 2010 - 5:45 pm Raspunde
 • Maria Mirabela

  Ex-presedintele Dobronauteanu este luat de toata lumea la rost de parca ar fi ex-presedintele Crisan. Este foarte interesanta reactia forumului la un comentariu care nu ii este pe plac; de aici si pana la “cine nu este cu noi este contra noastra” nu mai e decat un pas.

  Presedintia Dobronauteanu a fost una de succes. Cel putin eu asa o percep.

  Cine este vinovat de situatie? Atat FRS cat si jucatorii. Iar cand spun jucatorii ma refer in primul rand la MMI Nisipeanu, fiind varful de lance al echipei. Ambele parti nu au inteles absolut deloc spiritul olimpic. FRS, atunci cand a propus un barem de performanta, a uitat ca la Olimpiada este important sa participi, victoria in sine fiind de importanta secundara.

  Dupa cum si MMI Nisipeanu a uitat acest lucru atunci cand sugera ca pragul penalitatii sa fie stabilit nu la locul 15, ci ceva mai jos.

  Legat de onorariul de participare, modul in care a procedat FRS este inadmisibil. Dar ce este dezamagitor este modul in care MMI Nisipeanu s-a cramponat de primirea de avans in cash in loc sa solicite ferm semnarea contractului. Oare in ce meserie se mai pune conditia de cash “inainte”, nu “dupa”? Chiar nu-i atrage nimeni atentia de lumina in care se pune?!

  O paranteza adresata capitanului care scrie urmatoarele: “Tin sa precizez ca in mod normal, peste tot in lume, prima de start se achita integral inainte…”. MMI Nanu face o eroare de logica; “in mod normal” nu prea face casa buna cu “peste tot in lume”, este ori una, ori alta. In plus, este vorba de “prima de start” sau “onorariu de participare”?? Diferentele sunt majore si se pare ca nici acum ex-capitanul si jucatorii nu vorbesc aceeasi limba. In fine, revenind…

  Cand esti port-drapelul la Olimpiada este inadmisibil sa dezertezi (acesta este cuvantul!) dupa o neintelegere cu federatia. Cu ce ochi pot eu sa-l mai vad acum pe MMI Nisipeanu cand am in minte exemplul lui MI Mihai Ghinda, care, cu multi ani in urma si tot la Olimpiada, a jucat cu ulcer perforat tocmai ca sa nu lase masa goala?

  De ce eu nu le pot da credit jucatorilor:
  – Interviu cu MMI Nisipeanu in Evenimentul Zilei publicat in 20 Mai 2010 (“Credeam ca sahul romanesc se duce dracului de tot”) in care afirma ca “S-au mai schimbat lucrurile pe la federatie… Simt ca am inceput sa miscam ceva la sah”. Pentru ca dupa numai patru luni de zile parerea despre aceeasi federatie se se schimbe complet si, daca este sa-i dam crezare
  capitanului Nanu, “echipa ar fi participat la Olimpiada, indiferent de procentul oferit ca avans… atata timp cat tonul si atitudinea FRS ar fi fost corespunzatoare…” Ei, bine, mangaierea pe crestet si gadilarea ego-ului ar fi trebuit sa fie puse in miscare? Aceste moftulete gen Pamela Anderson (ca tot este la moda!) starnesc zambete.

  – Capitanul echipei era ocupat in perioada fierbinte, de dinaintea plecarii. Misto, miroase a Caragiale! Iar mai apoi MMI Nanu zice ca “Am solicitat in repetate randuri FR Sah si am insistat sa se faca… “. Curat Caragiale!

  Un cuvant si pentru MI Grunberg care a adus in discutie pilele necesare invitarii jucatorilor romani la turnee puternice: pilele de la Turneul Regilor in ce categorie intra, de ele a beneficiat Magnus Carlsen sau “altcineva”?

  Tot lui MI Grunberg care aduce in discutie situatia financiara a jucatorilor: daca sahul trebuie considerat ca “orice alta meserie”, atunci performanta trebuie judecata si ea tot ca in “orice alta meserie”. Nu produci eficient, out! Faptul ca regretatul Sergiu Samarian, atunci cand a preluat echipa feminina a RFG-ului, a recomandat jucatoarelor sa-si ia servici
  nu va spune nimic?

  Sanctiuni: demiterea presedintelui FRS si suspendarea jucatorilor. Nu ma impresioneaza “ofertele generoase de a trece pe alte liste”. Decat asa, prefer fara. Hai Uganda!

  septembrie 20, 2010 - 6:04 pm Raspunde
 • haulica ioan

  mrclau probabil esti f.tanar dar totul trece prin stomac.e logic ca jucatorii de top ai tari sa fie platiti pt.a reprezenta tara.jucatorii de top merita totul:mai mult respect,mai multi bani etc.oricat de patrioti am fi,fiecare din noi,avem nevoie de bani ca sa traim etc.

  septembrie 20, 2010 - 6:08 pm Raspunde
 • acrys

  Acum are loc ceremonia de deschidere. E foarte frumos! Se transmite pe chessvibes. Hai Uganda!!!

  septembrie 20, 2010 - 6:22 pm Raspunde
 • Cipri Muntean

  http://ugra-chess.com/opening

  septembrie 20, 2010 - 6:38 pm Raspunde
 • sergiu grunberg

  stimata domnisoara ,doamna sau travestit
  Faceti cam multe confuzii si speculatii
  -in mod normal si peste tot in lume e perfect posibil, anormalul presupunand situatii exceptionale
  – la inceput orice guvern sau conducere beneficiaza de o perioada de gratie
  -Eu nu am vorbit de pile, ci de manageri: paralela cu Karlson e cel putin fortata
  – pe vremea lui Samarian , sahistii erau departe de profesionism din punct de vedere al conditiilor, premiilor si numarului de turnee
  -nu confundati Olimpiada mare cu cea de sah ,daca e important doar sa participi, de ce se cer rezultate si se mai dau onorarii ?
  – in perioada Dobronauteanu s-au facut destule lucruri bune dar si multe greseli, incepand cu deciziile impuse de sus fara o consultare si dezbatere democratica
  Daca sunteti cine cred eu , ati avut o contributie majora la partea doua
  -cat despre atacul violent la adresa lui Dieter va atrag atentia ca s-a cerut cash inainte, fiindca federatia si-a onorat toate promisiunile cu mare intarziere(cash dupa)
  Cred ca un campion european merita putin respect chiar si partea unor oameni mari din conducerea federatiei, poate si din partea dvs
  Dat fiindca Va place sa folositi cuvinte mari, dezvaluiti-ne macar numele dvs, altfel posteritatea le va atribui unor anonimi
  Sergiu Grunberg

  septembrie 20, 2010 - 6:47 pm Raspunde
 • Niki

  @Maria Mirabela,
  Emiteti multe pareri interesante, intr-o forma plastica atragatoare pentru unii. Am citit insa printre randuri si am observat cam multe sageti nejustificate catre Dieter Nisipeanu.
  Sa le luam pe rand.
  E exagerata impresia ca Ionut Dobronauteanu este asemuit lui Alexandru Crisan. Cu toate ca s-au vazut eforturile si unele rezultate(evident ca presedintele nu-si poate asuma exclusiv meritele), eu tot nu am auzit de vreun sponsor constant al tinerelor talente sau al sportivilor consacrati. Nu am vazut sah la tv decat de 3 ori in 4 ani, asa ca…Presedintia d-lui Dobronauteanu imi pare mai degraba un inceput de drum decat un succes.
  Amintiti de vinovati si varful de lance. Eu as avea alte nominalizari: FRSah si dl Dumitriu. Dumneavoastra sunteti de acord sa “participati” zilnic la serviciu, neplatit si umilit de seful direct?
  Va amintesc ca FRSah are nevoie de jucatori pentru a reprezenta tara si nu invers. Asadar, solutia(contractele) trebuie oferite de federatie nu solicitate de jucatori. Observ ca va doriti “incatusarea” in morala patriotica numai a echipei olimpice, nu si a presedintelui federatiei. Daca ar fi sa reprosez ceva baietilor(eventual lui Dieter) ar fi lipsa abilitatii de a trece peste comportamentul nefericit al d-lui Dumitriu. Un repros rezervat, pentru ca nu stiu exact termenii discutiilor si ma intreb daca eu as fi rezistat unui asemenea tratament.
  Cred ca ati intrecut masura facand aluzie si asemanare intre etica lui Dieter Nisipeanu si cea mai veche meserie din lume. Asemenea afirmatii despre un om care detine cele mai mari performante ale sahului romanesc si care este un exemplu moral pentru multi arunca o umbra asupra intregului comentariu.
  Cred ca semantica folosita de dl Nanu este corecta. Nu sunteti cam carcotas(chiar si cand nu gresesc) cu persoanele care nu au exercitiul exprimarii in scris la nivel de gazeta?
  Capitanul echipei nationale nu are un venit relaxant de pe urma acestei activitati. In consecinta, avea tot dreptul sa se preocupe de cariera sa ca jucator si sa-si asigure traiul.
  In ipoteza cand Dieter nu ar fi fost invitat la cel mai puternic turneu organizat in Romania, nu am fi fost de tot rasul?
  Nu mai insist pe intrebarile adresate d-lui Grunberg, caci probabil dansul va raspunde.
  Am simtit nevoia sa intervin pentru ca v-am simtit pornit impotriva lui Dieter, care nu e decat victima in acest conflict. Si argumentele dumneavoastra au fost foarte putine.
  Dupa cum ati observat, m-am adresat unui barbat. Prin urmare, cred ca puteti sa reveniti in realitatea masculina.

  septembrie 20, 2010 - 8:14 pm Raspunde
 • sandu

  Cand privesc lista tarilor participante la Olimpiada (150), nu pot sa nu ma revolt, domnilor dragi, sahisti si conducatori, suntem penibili, situatia in care s-a ajuns se datoreaza unui complex de imprejurari, nici nu am cuvinte pentru a-mi exprima revolta. Cautam tot felul de explicatii, dam vina de la unul la altul, suntem atata de marunti ! Am mai spus-o, ne bagam in treaba de dragul unor functii, interese minore personale sau de grup, fara a ne pune intrebarea daca ne pricepem, daca suntem in stare sa facem lucrul de care ne apucam. Ce sa intelegem: onoare, jena, responsabilitate, ioc … Imaginea tarii, a noastra, a romanilor nu conteaza. Este penibila situatia in care s-a ajuns, indiferent cine poarta vina, ar trebui, toti cei implicati, sa se analizeze un pic, daca au facut tot ce le-a stat in puteri sa nu se ajunga aici. E usor de aruncat vina de la unul la altul si nimeni nu-si asuma nicio responsabilitate. Cred ca orgoliile sunt mult prea mari, mandria si onoarea, sigur trebuie aparate, dar consecintele de ce nu se evalueaza ? Jenant !
  Oare capitanul de echipa chiar a facut totul pentru a evita acest final ? Sigur, vina cea mare o vad si eu in curtea Federatiei, dar oare sunt singurii vinovati ? Hai sa fim obiectivi si sa vedem situatia in ansamblu !

  septembrie 20, 2010 - 8:29 pm Raspunde
 • covaci

  Din pacate,cred ca cel mai vinovat de aceasta situatie de neimaginat se face in procent de 93 % capitanul de echipa,Nanu Ciprian (poate ca-l va supara acest adevar),care n-a stiut sa gestioneze pe cale amiabila conflictul dintre jucatorii lotului olimpic si FR Sah.
  BRAVO ROMANIA !
  BRAVO NANU !
  BRAVO FR SAH !
  BRAVO DIETER !
  Toti ati scris istorie la aceasta Olimpiada !

  septembrie 20, 2010 - 8:39 pm Raspunde
 • Niki

  Buna asta cu 93%. Cui impartiti celelalte 7%?

  septembrie 20, 2010 - 8:56 pm Raspunde
 • ovidiu_3003

  Hmmm…Maria mirabela stie ceva despre sah nu e chiar habarnista cum credeam din primul ei comentariu .Ce mi trebuie mie numele ei adevarat ? Greseste rau cand cere sanctionarea lui Dieter .Pe ce motive ? Ce contract nu a respectat ?
  Dieter este cel mai mare sahist roman .El este vedeta .Are dreptul sa ceara bani sau sa joce gratis cum a mai facut o dupa bunul lui plac .Karateka n are dreptul sa nu trimita echipa masculina la Olimpiada.
  Cand va mai luati de Dieter uitati va la cat de bine joaca in comparatie cu ceilalti jucatori romani .El nu gresete …El e divin .
  Nu ma intereseaza parerile celor care nu inteleg macar putin sahul .Le zic doar atat: ca trebuie sa scrie si ei ceva …Bine ,bine !
  Karateka demisia ca in loc sa ma uit la partidele Romaniei o sa ma uit la partidele altor tari .Eu ma uit la echipa Israelului ca sunt tot rusi in travesti.
  Demisia sensei ca ai gresit o rau de tot !Du te si uita te la Karate Kid ca mult rau mi ai facut !

  septembrie 20, 2010 - 8:58 pm Raspunde
 • haulicaioan

  a zis bine ovidiu.dieter e divin cu mici corectii:cu totii gresim!mare pacat ca nu participa si echipa masculina.mare pacat.

  septembrie 20, 2010 - 9:07 pm Raspunde
 • covaci

  FR Sah 6,5 % si Dieter 0,5 % !

  septembrie 20, 2010 - 9:12 pm Raspunde
 • Adrian

  Se discuta mult despre negocierea partii financiare care a dus la aceasta situatie nefericita.
  Personal cred ca jucatorii ar trebui platiti in functie de performanta la olimpiada, iar performanta e usor de masurat: victoriile echipei si victoriile individuale.

  Mi-a placut ideea pe care a propus-o Cristi (Cristian1969) intr-un comentariu de ieri si m-am gandit la o formula mai detaliata in care am adaugat cateva constrangeri suplimentare.

  Sa presupunem ca exista suma de 11000 euro pentru fondul de premiere. Sunt 11 runde, banii sunt impartiti egal pentru fiecare runda adica 1000 euro. Acesti 1000 euro sa fie impartiti in doua parti egale: 500 euro pentru victoria echipei si 500 euro pentru performanta individuala.

  a) Banii pentru victoria echipei sa fie impartiti dupa o formula in genul
  masa 1 : 150, masa 2 : 125 masa 3: 100, masa 4: 75 si rezerva: 50.

  b) Banii pentru victorie individuala spre exemplu:
  masa 1 : 200, masa 2: 150 , masa 3: 100, masa 4: 50

  In caz de remiza si egalitate ar fi acordata jumatate din suma pentru victorie.

  Sumele le-am scris doar pentru exemplu, ele nu reprezinta o situatie reala.

  Evident echipa nu va castiga toate meciurile cu 4-0 asa ca vor ramane bani nedistribuiti.
  Pentru meciurile importante (echipe din top 20) se poate dubla fondul de premiere (nu e totuna sa bati Japonia sau Bulgaria). Astfel spre final vor fi rundele importante si vor fi si sportivii mai motivati.

  Sigur, se poate da o suma din bani in avans pe baza estimarilor fiecarui jucator iar la final se trage linia si jucatorii mai primesc bani sau dau inapoi.

  Avantajul acestui model e ca fiecare sportiv ar sti cu mult inainte la ce sa se astepte si ar exista si contracte care sa specifice asta. Cu siguranta se pot aduce imbunatatiri propunerii.

  septembrie 20, 2010 - 10:23 pm Raspunde
 • ovidiu_3003

  Sigur ca toti oamenii fac greseli.Eu ma refeream ca Dieter n a mai gresit demult cand a jucat cu un alt jucator roman …are numai victorii si remize .Nu e altul ca el.Cu elita modiala mai pierde si el ca daca n ai concurenta in tara ce poti sa faci ?
  Despre propunerile celor doi comentatori as zice asa ; intai sa existe banii ca stie ordinatorul de fonduri cum sa i imparta.Nu vad transparenta membrii C.D.dar noi aici pe blog.

  septembrie 20, 2010 - 11:10 pm Raspunde
 • Sofronie Iulian

  Este pacat ca blamati un capitan de echipa care nici macar nu a avut sansa sa-si conduca echipa…in schimb in alti ani cand rezultatele erau mediocre …capitanul nu avea nici o vina…!!In orice sport,Olimpiada reprezinta evenimentul principal al ultimilor 4 ani, si toate eforturile,toti banii se indreapta acolo…Noi avem bani pentru diferite memoriale (jalnice…)etc…si ramanem fara bani inaintea Olimpiadei…10 (zece) domnilor…zece cu felicitari!!Nici nu ma mai mir ca sectia de sah de la Dinamo s-a desfiintat tocmai pentru ca sahul nu este sport olimpic…asa este …nu suntem!!!Bine ca ne-a vizitat Anand si am vazut si noi cum arata un Campion mondial,…urmatorul care va “traversa” spatiul aerian romanesc va fi cand va castiga Uganda ,Olimpiada!!!
  Iulian

  septembrie 20, 2010 - 11:25 pm Raspunde
 • Kis Bela

  http://constantindumitriu.eu/blog/
  Aici puteti gasi informatii despre presedintele Federatiei Romane de Sah si puteti lasa comentarii.

  septembrie 21, 2010 - 1:38 am Raspunde
 • Salt'nPepa

  Ce tot o dati atata ca sunteti fani Uganda? Da’ Botswana nu participa? Ca p’aia ii platea federatia de la ei in…valute forte. Si cred ca ar fi fost mandri de remuneratia in P.U.L.E. Poate si cei din FRSah trebuia sa le arate baluba jucatorilor. Sa-i fi vazut atunci ce mancau jaratec! Lasand gluma la o parte…n-am pretentii de la niste politruci, ei sunt oricum sub orice critica, d-aia e asa rau in lume, fiindca s-au intins peste tot ca cangrena. Nu putem avea pretentii prea mari de la ei. Dar jucatorii romani puteau sa faca un efort, pentru miile de sahisti romani care le-ar fi tinut pumnii la Olimpiada. Marii artisti romani spuneau ca s-au hranit in principal din aplauzele spectatorilor. E un mod de a spune, dar parca astazi ne-au tampit banii, nu mai vedem decat bani, bani, bani! Iar pentru caderea asta in meschinaria mercantila, dati-mi voie sa le bat obrazul jucatorilor: sa le fie rusine! ne-a fost furata inca o bucurie din viata asta cenusie.

  septembrie 21, 2010 - 2:50 am Raspunde
 • Florin Dananau

  Buna ziua!

  Pentru ca este vorba de sah, as vrea sa imi spun si eu parerea, fiind sahist amator.

  Dupa parerea mea umila (vor fi multi sa o contrazica) cel mai important lucru era ca Romania sa fi participat la Olimpiada.
  Aici este vorba de reprezentarea tarii. Sa ma explic.
  Fie ca este vorba de soldatii din cele doua razboaie, de intelectualii morti in inchisorile comuniste, de reprezentarea tarii la U.E. , N.A.T.O sau O.N.U. este vorba de a face ceva pentru tara in domeniul in care te pricepi cel mai bine.

  Ideea Romaniei, a reprezentarii ei, este transcendenta noua si timpului, nimic nu poate fi mai presus. La sah, Ion Gudju a fost unul din intemeietorii FIDE, dr. Mandrila era gata-gata sa il bata pe Capablanca, Albin a scris prima carte de sah in romana, Florin Gheorghiu a fost primul campion mondial roman, Suba facea remiza cu Kasparov, campion mondial en-titre, iar Nisipeanu a fost locul 3 mondial si locul 1 european.

  De aceea, toti (presedinte, secretar general FRSah, antrenor, capitan de echipa, jucatori, sponsori, opinie publica) ar fi trebuit sa faca tot ce ar fi fost de cuviinta pentru a participa. Chestiunile financiare ar fi trebuit sa fi fost cu totul secundare!!! Ce ar fi fost Romania daca cei enumerati la paragraful precedent ar fi cerut bani?? Daca cei care au murit in Decembrie 89 ar fi cerut bani?? Daca de exemplu, gimnastele, multiple campioane, ar fi cerut bani???
  Repet cred ca ar trebui ca toti cei implicati sa isi faca un examen de constiinta si sa se defineasca in raport cu Romania. Parte din Romania – si chiar una importanta- o constituie si iubitorii sahului, jucatori amatori, toti cei care iubesc acest sport. Insa sunt convins ca la acestia
  d-nii Nisipeanu, Dumitriu, C. Ionescu si toti ceilalti nu s-au gandit nici macar o clipa. Au vazut totul ca pe o afacere.
  Romania nu este o afacere a nici unuia dintre noi.
  Din pacate, “banu-i ochiul dracului” nu e chiar un proverb oarecare, si nu degeaba apartine folclorului natiunii noastre.
  Mi se va spune: patriotismul nu tine de foame! Si totusi…

  P.S. Ultima Olimpiada fara participare romaneasca a fost cea de la Haifa, 1976, iar penultima Muenchen 1958, se stie din ce cauze.

  septembrie 21, 2010 - 8:27 am Raspunde
 • Remizatorul

  Felicitari domnule Florin, cateodata imi doresc si eu sa fiu cel putin la fel de intelept ca cei care scriu pe acest forum, totusi intrebarea mea ramane : cu ce putem schimba ceva vreodata ???

  septembrie 21, 2010 - 11:47 am Raspunde
 • dieter

  Repet ceea ce am mai spus,fiindca cred ca incepe sa se uite:Sunt de acord sa fiu criticat pentru neparticiparea MEA la Olimpiada,e dreptul la opinie al fiecaruia,dar refuz sa-mi fie pusa in carca neparticiparea echipei.Acolo exista un singur vinovat:frsah(prin reprezentantul ei de varf)care nu a stiut(vrut)sa gestioneze o situatie relativ simpla.

  septembrie 21, 2010 - 12:29 pm Raspunde
 • sandu

  Orice tara civilizata trebuie sa-si respecte, sa-si apere si sa-si pretuiasca adevaratele valori, indiferent de domeniu. Noi, cu atat mai mult, pentru ca avem putine, avem obligatia sa-i iubim, sa nu-i uitam si sa fim mandri de ei. Uitat-va ca suntem nevoiti, dupa atata timp, sa ne mandrim doar cu Ilie Nastase, Nadia Comaneci sau Gica Hagi. In conditiile in care apar atat de rar, nu avem voie sa dam cu pietre in sportivi ca Dieter Nisipeanu, cati sahisti de valoarea lui avem ? Nu era datoria lui sa gestioneze aceasta plecare la Olimpiada, datoria lui era sa se pregateasca in liniste, sa-i fie create toate conditiile ptr. a participa la potential maxim acolo unde a fost selectionat. Altii erau platiti sa se ocupe de treaba asta, dar indolenta si lipsa de profesionalism i-a impiedicat s-o faca. Punct.
  Sa luam exemplu de la unguri, de la bulgari, sarbi si atatia altii ca ei care stiu sa-si apreciaze ceea ce au !
  Oricum, iresponsabilitate si bataie de joc se numeste ceea ce au facut toti cei din Federatie, implicati mai mult sau mai putin, sunt curios daca au bun simt si onoare sa-si asume acaesta enorma gafa prin care au lezat atat onoarea tarii cat si imaginea unor sportivi. Ce greu se construieste ea !
  Romanii s-au obisnuit sa-si aduca aminte de putinii oameni care au facut ceva pentru tara asta doar cand acestia pleaca dintre noi, pacat.

  P.S. Nu ma judecati de partizanat, nu-l cunosc personal pe Nisipeanu, sunt un sahist amator, urmaresc cu interes fenomenul sahist si acum ma simt jignit de ceea ce se intampla ! Totul se incadreaza perfect in ceea ce se intampla in societatea noastra, nimeni nu-si asuma nicio reponsabilitate, toti sunt curati si nevinovati, dar caruta se duce vertiginos la vale!

  septembrie 21, 2010 - 1:04 pm Raspunde
 • Vlad

  Felicitari fetelor pentru victorie!

  Din nefericire,Uganda sta mai rau,dar poate Bob Bibasa va salva situatia!

  Camera de chat ceva,trece Olimpiada si nu comentam si noi nimic despre sah?

  septembrie 21, 2010 - 2:25 pm Raspunde
 • dieter

  Domnule Florin Dananau,

  Meseria mea este sahul.Pentru acest sport mi-am sacrificat nu numai anii copilariei,ci si o parte din viata normala a unui adolescent.Dragostea mea pentru acest sport nu cunoaste limite,fiindca altfel nu cred ca nu as fi putut depasi greutatile mari cu care m-am confruntat de a lungul timpului in cariera mea sahista.Insa in ciuda acestei pasiuni pe care o am pentru sah,acest sport trebuie sa-mi asigure si existenta intr-o societate care se bazeaza foarte(prea)mult pe finante.Am tinut sa va spun aceste lucruri,desi cred ca s-a inteles destul de clar ca nu banii au fost motivul principal pentru refuzul meu.As fi putut refuza imediat oferta federatiei,care imi oferea 3000euro in loc de 5000euro cat cerusem eu initial,daca imi pasa numai de bani.
  V-am raspuns la mesaj,fiindca apreciez faptul ca v-ati dat numele si ati avut o parere care pare sincera.
  As avea o intrebare,sper sa nu o luati ca pe o insulta:Cand ati sacrificat dumneavoastra o parte din veniturile pe care le aveti,asa din patriotism,pentru Romania?Ca viata e grea pe aici.
  Vreau sa va rog,daca se poate,pe viitor sa nu-mi mai puneti numele langa acela al domnului Dumitriu,fiindca nu cred ca merit,dupa aproape 30 de ani de sah(doamne ce multi sunt),sa fiu bagat in aceiasi oala cu dinsul.
  Multumesc,
  Dieter
  Pentru cei care nu au inteles inca sensul cuvantului onorariu la sah,am sa le dau traducerile in doua limbi:STARTING fee(engleza)si STARTgeld(germana).Vorba neamtului:ring a bell?

  septembrie 21, 2010 - 5:56 pm Raspunde
 • haulicaioan

  dieter cum pot obtine si eu un autograf de la tine?esti un prea mare jucator si mereu mi-a facut placere sa te urmaresc pe playchess cand jucai in turnee.

  septembrie 21, 2010 - 6:19 pm Raspunde
 • ovidiu_3003

  Nene Florea sigur ca o sa te contest deoarece bati campii rau de tot . Ce ai fi vrut sa faca opinia publica cand eu care citesc mult despre sah habar nu aveam ca nu vom participa la Olimpiada pana nu a aparut pe blog.Iti spun parerea mea de specialist care se uita pe partide si nu vorbeste din carti …Jucatorii nu au nicio vina.Cei care cred altfel se insala .
  Toti dar absolut toti cei enumerati de dvs au cerut bani in frunte cu gimnastele noastre campioane …faptul ca nu stiti dvs sau nu vreti sa stiti nu importa.Inclusiv oamenii care au murit la revolutie au iesit pentru o viatza mai buna nu fiindca aveau bani acasa.
  Dumneata cand mai scrii inepti sa ti faci un examen de constiinta .Cum poti sa spui ca Dieter nu s a gandit la cei care iubesc sahul .
  Ce fel de sahist amator esti ? Care joaca prin parcuri sau care este legitimat si joaca pana in categoria 1 ?
  Imi place cum incepi …imi spun si eu parerea …sunt sahist amator …si apoi ataci pe cel mai mare sahist al tuturor timpurilor.Gandeste te ca tu nu ai sa fi pus niciodata in situatia sa reprezinti Romania.Ti se pare o suma mare 3000 de euro ca sa te duci in Siberia si sa te lupti cu rusii ?Karateka e un amator ca si tine care nu stie cu ce se mananca profesionismul…iar cei care iubesc sahul sunt o parte infima din Romania asta pentru cultura ta generala.Nu mi spui mie ca tu iubesti sahul ca eu iti spun …Da?Bine!Demonstreaza cum .

  Karateka trebuie sa si dea demisia ca a creat un precedent periculos si daca nu pateste nimic si altii ca el o sa faca la fel in viitor.

  septembrie 21, 2010 - 7:42 pm Raspunde
 • nicu valahu

  Aduc o completare, din alt punct de vedere. Al meu. “Filmul” prezentat de Ciprian, nu este decat o consecinta inevitabila a ceea ce s-a intamplat la alegerile din februarie. Cand cineva castiga prin frauda, si am tot adus vorba despre acest lucru in tot acest timp, dar nu m-a bagat nimeni in seama, la ce pretentii v-ati fi asteptat de la respectivul? Tot la fel de grav, este si reactia aceluiasi personaj, intr-un prim interviu dupa alegeri. La intrebarea unei jurnaliste, vrand sa afle ce s-a intamplat in legatura cu un incident (care a facut ca mai apoi, vreme de cateva zile sahul sa arate ca un veritabil “sport sangeros”), acesta a raspuns cu nonsalanta: NU STIU… NU CUNOSC…S-A IMPIEDICAT CINEVA?

  Nu ma va surprinde deloc, ca si in aceasta situatie, sa vad o reactie de acelasi tip. NU STIU… NU CUNOSC… S-A INTAMPLAT CEVA?

  Daca cineva mai crede inca, ca acest personaj va avea grija de alti jucatori decat ai lui, de alti antrenori decat ai lui, decat alti arbitri decat ai lui, le urez urez viata lunga.
  Aveti ceea ce meritati.

  septembrie 21, 2010 - 8:00 pm Raspunde
 • luci jugaru

  Dieter, Maestre, am un prieten care avea un singur scop in viata:Sa plece naibii odata din din Romania! A reusit..
  Nu pricepeam disperarea lui de atunci; acum o pricem, dar ca naiba, nici nu-mi trece prin cap sa plec(as merge totusi cateva luni de proba); tie ce-ti trece prin cap legat de asta?
  Numai respect!

  septembrie 21, 2010 - 9:58 pm Raspunde
 • nicu valahu

  Domnule Jugaru, sunteti cumva din Galati?

  septembrie 21, 2010 - 10:02 pm Raspunde
 • virgil

  Indiferent ce a fost, cineva trebuie sa plateasca pentru naparticiparea echipei masculine a Romaniei la Olimpiada…De dorit e sa plateasca toti vinovatii, cu mic cu mare, fiindca este inadmisibil sa nu fim si noi reprezentati acolo…Chestiile legate de nivelul onorariilor trebuiau clarificate,legal,cu mult timp inainte(si stipulat totul in documente oficiale) astfel incat nimeni sa nu aiba ocazia de a ne servi scuze in loc de a asigura prezenta tarii noastre la acest eveniment sahist de varf…Din punctul meu de vedere, vina apartine in primul rand conducerii Federatiei Romane de Sah, care avea obligatia de a nu pata imaginea Romaniei in lume prin decizia de a nu fi reprezentata de nicio echipa la Olimpiada…Daca nu s-a putut merge cu prima echipa, trebuia sa se mearga neaparat cu oricare alta…Vinovati de ridicolul situatiei create sunt si jucatorii, care nu au facut nicio presiune asupra Federatiei pentru ca detaliile legate de conditiile de participare la Olimpiada sau la oricare alta competitie importanta(inclusiv onorariile jucatorilor) sa fie inscrise intr-un document oficial al Federatiei cu valoare juridica, astfel ca totul sa fie transparent si sa existe raspundere legala in caz de incalcare a unor principii si obligatii…Parca e un facut ca in Romania problemele sa se rezolve altfel decat in tarile civilizate…Parca e un facut ca in Romania sa nu existe reguli, iar daca exista sa nu fie respectate…

  septembrie 22, 2010 - 8:08 am Raspunde
 • virgil

  Cred ca jucatorii ar trebui sa se organizeze intr-un organism reprezentativ al lor(sindicat,comisie etc.), care sa le apere drepturile in raport cu Federatia si care sa participe activ, alaturi de conducerea Federatiei, la stabilirea tuturor normelor si principiilor care stau la baza reglementarii fenomenului sahist in tara noastra…

  septembrie 22, 2010 - 8:57 am Raspunde
 • nicu valahu

  Bravo, Virgile! Asa da. O idee excelenta. Ramane sa vedem cum se poate materializa. Ideal ar fi cat mai repede. La modul in care NU se misca nimic in federatie, e timpul sa ne miscam noi.

  septembrie 22, 2010 - 9:13 am Raspunde
 • Florin Dananau

  Domnule Dieter Nisipeanu,

  Ma gandesc cum sa va raspund cat mai exact pentru a nu fi gresit inteles.

  Intai, in legatura cu intrebarea dvs. Veniturile mele au fost reduse cu 25%, din cauza crizei, si nu am protestat in nici un fel. De asemenea, in trecut am ajutat persoane in dificultate cu diverse sume de bani, atat cat am putut.
  Zilele astea vreau sa particip la actiunea de curatenie “Let’s do it Romania”, voluntar, cu automobilul propriu, sunt oripilat de pet-urile care au inecat Romania. Si ar mai fi si altele…

  In alta ordine de idei, e adevarat ca alaturarea “Nisipeanu-Dumitriu” este neavenita in context, insa acolo mai pusesem si numele altui conducator al federatiei, mare maestru si fost participant la Olimpiada! Cred ca el ar fi putut initia un dialog fata in fata cu echipa si capitanul ei, in tot acest interval, mai-septembrie.

  Sunt adeptul schimburilor de pareri echilibrate si argumentate. Sunt de parere ca, in general vorbind, toti sahistii, intr-un fel sau altul, inclusiv eu si dvs., purtam o anumita raspundere pentru ce s-a intamplat. Insa responabilitatea cea mai mare o poarta, ca sa zic asa, “corpusul nesahist” infiltrat incorect in sahul romanesc.
  Un argument: presedintii FrSAH post ’89 s-au numit Tatulici, Isarescu, Hagea, Crisan, Dobronauteanu, Dumitriu. Cati dintre ei au fost implicati in sahul profesionist, repet in fenomenul sahist profesionist si, oricum, ce progrese a inregistrat sahul romanesc in tot acest timp??
  Problema este ca sahistii veritabili au fost de acord sa fie condusi de nesahisti, si de aici toate problemele.
  La alte sporturi: tenis de camp, handbal, baschet, polo, fotbal, federatiile sunt conduse de fosti sportivi profesionisti si lucrurile sunt normale in acele sporturi, din punctul de vedere al participarii echipelor nationale la competitii.

  Al doilea argument: In ciuda faptului ca dvs. ati fost campion european si sunteti sahistul roman cu cel mai mare Elo din toate timpurile, sahul nu este “vazut” de nimeni in Romania: presa, autoritati, opinie publica. Chestiunea este ca sahistii nu au timp sa isi faca propaganda, ei joaca pur si simplu.
  Totusi, daca imi amintesc bine, presedintele tarii v-a primit in 1999, dupa performanta de la Las Vegas, insa acesta este doar un exemplu izolat. Inca multa vreme, in Romania, sahul va fi complet ignorat de profani.
  Al treilea argument: ati observat ca dupa 1992, FRSah nu a mai editat nici o revista de sah? Din cate stiu eu, celelalte federatii din lume fac exact contrariul. Exista opinia ca pentru federatie este suficienta existenta unui website, acum in epoca internetului!!! Fara comentarii…
  Si totusi, ce frumos (si nu numai) ar fi fost sa existe o publicatie oficiala, cu o rubrica” Dieter Nisipeanu comenteaza…”, asa cum era pe vremuri “Florin Gheorghiu comenteaza…”!!

  In ceea ce priveste partea financiara, inteleg perfect argumentul dvs. Un sportiv profesionist nu poate participa nicaieri in lume, in nume propriu sau reprezentandu-si tara, fara sa primeasca un onorariu, altfel ar fi doar un sportiv amator.

  Cu cele mai bune ganduri si urari de cat mai
  multe maturi date!

  Florin Dananau

  septembrie 22, 2010 - 10:25 am Raspunde
 • Marian Tudorache

  Eu, spre deosebire de d-nii Virgil si Dananau, merg pana in “panzele albe” pe mana jucatorilor olimpici, implicit cred ca Nisipeanu are dreptate 100% si curaj. Dar la fel ca si Nicu, nu pot sa nu ma intreb cum de nu exista ( asa cum Virgil a scris bine) un sindicat, o asociatie a jucatorilor. A fost ceva, o idee daca imi amintesc bine, prin ’90. In fotbal, caruia i se da atat de multa atentie, exista astfel de organism, ca dovada ca este necesar.

  septembrie 22, 2010 - 1:58 pm Raspunde
 • vasim

  Sincer este clar ca s-a ajuns la o situatzie penibila.
  Este macar lucru acesta clar pentru toata lumea ?
  Si aici ma refer la Dieter si la toti cei din FRSah in frunte cu presedintele ei.
  Pana la urma FRSah a spus, din punctul de vedere ar presedintelui, nu avem bani si vrem sa reducem primele si mai stiu eu ce.

  Acum ar trebui o adunare exceptionala si analizata intr-adevar situatia creata. Este FRSah intr-o situatie financiara asa de proasta incat sa nu fi putut sa acorde primele promise ?
  Poate ca FRSah are bani si cineva a decis ca nu vrea sa ii deie la sahisti ci sa ii deturneze in alta parte.
  Acest lucru este important pentru ca din aceasta cauza s-a declansat totul!

  Apoi este si un lucru secundar si anume Dieter nu a vrut sa accepte diminuarea primelor. Cand ma refer la diminuarea primelor ma refer si la faptul ca doar 50% din bani urmau sa fie primitzi dinainte.
  Sincer nu stiu cat e de normal in sah aceasta situatie dar eu lucrez in Germania si imi primesc salariu la final de luna, dupa ce am facut treaba, eventual mi se plateste si bonus(la final de an!), daca am facut-o cum trebuie, in nici un caz nu imi da nimeni bani dinainte.
  Deci daca FRSah a decis ca 50% dinainte ajunge mie mi s-ar fi parut normal.

  Inteleg sportivii din ziua de azi ca nu au bani mai ales cei din Romania, dar si ei trebuie sa inteleaga un lucru de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere.
  Deci trebuie analizat inca odata de consiliu director al FRSah daca intradevar nu au existat banii necesari platirii sportivilor!
  De ce nu s-au facut eforturi in ultimul an sa se stranga sponsori pt olimpiada?
  Ce a facut FRSah pana inainte sa inceapa olimpiada, a dormit?

  Ma intreaba colegii de la clubul de sah amator, ce au facut romanii la olimpiada si mi-e rusine sa le raspund, vorba aia ne-am descalificat singuri( ca oricum nu tre sa te califici la olimpiada de sah ca si la olimpiada normala).

  Toti cei implicati direct in acest scandal ar trebui sa se uite in oglinda interioara si sa se intrebe daca au facut destul ca sa nu se ajunga in aceasta situatie.
  Astept din punct de vedere moral niste demisii de la FRSah , un asemenea presedinte nu prea mai are ce cauta acolo.
  Si daca nu el ar fi fost de vina direct, faptul ca nu a fost in stare sa gestioneze o asemenea situatie care pana la urma e normala si poate aparea oricand il descalifica din punct de vedere organizatoric.

  septembrie 22, 2010 - 3:42 pm Raspunde
 • jugarul

  @Vasim
  La cate sporturi am iesit mai bine decat la sah la campionatele mondiale?Dieter Nisipeanu e undeva in jurul locului 50 in lume la individual; daca tot compari cu felul in care esti tu platit, esti cumva in top 100 mondial in domeniul in care activezi? Ai idee cum e sa ajungi in primii 15 in lume in orice domeniu sau cat de simplu e sa ajungi pe locul 3 la un campionat mondial de ce vrei tu, asa cum a ajuns Dieter? Eu cred ca oricine a ajuns in primii 15 in lume in domeniul in care activeaza primeste bani la semnatura si avansuri gheboase, si nu sta la discutii cu cei ce se ofera doar sa ii plateasca salariul la sfarsitul lunii…Dieter Nisipeanu munceste si el in Germania, la cel mai titrat club de sah din lume, avandu-i ca, colegi de munca pe alde Viswanathan Anand, Peter Svidler, Alexei Shirov, Étienne Bacrot, Magnus Carlsen, Pentala Harikrishna and Francisco Vallejo Pons. Intereseaza-te cum isi primesc salariile acolo daca tot esti aproape..

  septembrie 22, 2010 - 6:02 pm Raspunde
 • Alin B. -a

  Pentru domnul care lucreaza in Germania, de altfel chiar pentru toti cei care ne explica despre cum e cu patriotismul si folosesc drept exemple alte tari mult mai civilizate cum ar fi Germania…

  Oare de ce s-a prezentat puternica reprezentativa a Germaniei la olimpiada cu o echipa ca cea de mai jos ?

  GM Buhmann Rainer 2563
  GM Bogner Sebastian 2549
  GM Bindrich Falko 2507
  IM Kraemer Martin 2516
  IM Huschenbeth Niclas 2461

  Pentru cei care banuiesc deja raspunsul, pot sa confirm ca din cauza banilor 🙂
  Pentru cei carora nu le vine sa creada, pot sa citeasca http://letters.chessdom.com/open-letter-naiditsch sau sa mai caute pe google alte articole pe aceasta tema.

  @vasim – cand va mai intreaba colegii de la lucru, sa nu va mai fie rusine, puteti sa le spuneti ca ai lor patrioti Arkadij, Leonid, Igor, Alexander etc. nu au vrut sa joace daca nu sunt platiti cu cat au cerut.

  septembrie 22, 2010 - 11:25 pm Raspunde
 • Grigore Gigi

  Am citit majoritatea comentariilor si as vrea sa adaug si parerea mea despre acest subiect.
  1.FRSAH trebuia sa ia masuri pentru a trimite o echipa cu mult inainte de termenul limita.Adica trebuia prin cei mai inalti reprezentati (presedinte),cu putere de decizie, sa vorbeasca direct cu jucatorii cei mai valorosi si sa negocieze cu ei.Daca jucatorul nr.1 nu accepta conditiile impuse,e dreptul lui sa nu participe!!!Se merge la nr 2 si tot asa.Trebuia rezolvata din timp si onest situatia.
  Eu o vad ca o greseala manageriala,din partea conducerii FRSAH.Au venit cu o pozitie de forta,catre niste oameni liberi…Ca o paranteza,daca d-nul Nisipeanu vedea ca se fac
  eforturi de catre FRSAH si i se aratau onest resursele federatiei,accepta orice conditii,daca erau rezonabile.
  2.O alta greseala este sa nu negocieze direct cel care are dreptul de a plati onorariile,lasand capitanul de echipa sa o faca.Pai ce sa negocieze capitanul,onorariul lui?El putea doar sa prezinte pur si simplu conditiile ferme ale federatiei si in ordinea valorii,sa aleaga lotul care isi exprima dorinta de participare in conditiile date!Restul sunt vorbe goale.
  Penalizarile la sah par a fi o modalitate de a mai recupera ceva din bani,nu de a stimula echipa.Isi inchipuie cineva ca “vinde” vreun jucator vreo partida la olimpiada???.Ar fi jucat toti din rasputeri,deci ce sa penalizezi.E jignitor si tendentios cu adevarat.
  Concluzia mea este ca vina este integrala a FRSAH,prin conducerea ei,ca nu a fost capabila sa trimita o echipa la cea mai importanta competitie din lumea sahului!Aici sunt singurii vinovati care ar trebui penalizati,demisi,etc.

  septembrie 23, 2010 - 9:04 am Raspunde
 • gurguiatu sandu

  este o rusine ptr romania ca nu a participat la olimpiada!stimati mari maestri v-ati facut de ras,ati tradat sahul romanesc si pe antrenorii care v-au invatat sah!inca nu sunteti sahisti adevarati!

  septembrie 23, 2010 - 1:16 pm Raspunde
 • vasim

  pt @jugarul: In multe sporturi am iesit mai bine ca la sah. Pot sa spun ca la toate sporturile am iesit mai bine ca si anul acesta la olimpiada de sah. Nu e asa domnule Jugarul ?
  Ceea ce ma deranjeaza este neprezentarea Romaniei.

  Am spus ca eu am un semn de intrebare in privintza neprezentarii lui Dieter la olimpiada de sah(in comentariul anterior l-am numit lucru secundar! ). Pana la urma daca el se considera “vedeta” si vrea o tratare corespunzatoare e problema lui. Eu unul ii repect decizia chiar daca nu sunt de acord cu ea. Eu nu consider ca Dieter “se da vedeta” dar vad ca dumneata domnule Jugarul il consideri si i-ai accepta comportamentul de vedeta(e doar presupunerea dumnitale).

  Eu nu l-am criticat pe Dieter prea tare, dar remarc un lucru la Dieter si anume la Olimpiada nu trebuia sa reactioneze asa. Este parerea mea personala. Sa stii ca in orice meserie/cariera etc potzi sa ceri anume avantaje fatza de ceilaltzi daca tu te consideri mai bun. Dar conteaza si cat de diplomat esti ca sa ceri ce ti se cuvine.

  pt @Alin B: Este foarte bine ca mi-ai dat exemplu Germaniei pt echipa aliniata. Acum daca tot compari Romania cu Germania, ceea ce e total exagerat, observi care este diferentza intre cele doua federatii ?
  O situatie asemanatoare dar presedintele federatiei din Germania a stiut sa gestioneze situatia astfel incat Germania sa alinieze o echipa la aceasta olimpiada. Oare Germania nu a trimis lista la Fide cu Naiditsch ?
  Ei de ce au putut schimba echipa? Tot nu se stia la noi daca e posibil sau nu. Se pare ca este. Mai poate sa fie o varianta federatia de sah din Germania sa nu fie comunicat echipa pana ce nu a discutat cu jucatorii si cand a realizat ca ei cer prea mult sa fi cautat inlocuitori. Si a doua varianta arata diferentza de profesionalist intre cele doua federatzii.
  Sa nu uitam ca este criza economica peste tot domnilor si toata lumea se uita la bani anul asta la fel ca si anul trecut.

  Stiu unde joaca Dieter in Germania la OSG Baden-Baden l-am urmarim pe Dieter in cariera lui si am fost si la un turneu si l-am vazut. Din nefericire as fi vrut sa il intalnesc personal dar nu am avut aceasta sansa, in schimb l-am intalnit pe Chuckie care a fost tare simpatic chiar daca a pierdut la Carlsen in acea zi.
  Alin daca urmaresti raspunsul dat mai sus o sa observi ca il consider pe Dieter doar un factor secundar in neprezentarea Romaniei la aceasta olimpiada. Faptul ca de anul acesta la Baden-Baden o sa joace si Carlsen i-ai scazut sansele drastic lui Dieter de a prinde echipa.

  septembrie 23, 2010 - 1:55 pm Raspunde
 • Valer Eugen Demian

  Am citit cu tristete varianta lui Ciprian si comentariile atasate. Ceea ce este clar ca lumina zilei si nu se mai poate rectifica este lipsa echipei masculine de la olimpiada. Romania si iubitorii sahului (inclusiv cei selectionati) nu merita o asemenea pata pe obraz!

  Fiecare aduce un graunte de adevar in discutie si face ca totul sa fie atit de complicat incit nu mai vedem padurea din cauza copacilor. E trist sa stiti… Tarile africane prezente au aratat ca avem ce invata de la ei; macar ele participa!

  Nimeni nu mentioneaza cum a fost posibil ca echipa feminina sa participe; din cele ce le-am citit, mi se pare aproape neverosimil… Consider ca ar fi important sa se compare acest “proiect” cu rezultat pozitiv si neparticiparea echipei masculine ca si “proiect” esuat. Ce s-a facut intr-un caz si nu s-a facut in celelalt? Sint convins ca si in echipa feminina avem de-a face cu jucatoare profesioniste; ce au facut ele in plus fata de baieti?

  In final vina este intotdeauna de ambele parti. FR Sah a esuat in a trimite echipa de baieti; motive de scuza sint nenumarate si bineinteles conteaza prea putin. Jucatorii si oficialli selectionati au esuat si ei prin simplul fapt ca nu sint acum la olimpiada. Singurul aspect pozitiv ce ar putea fi atins acum este sa se inteleaga o data si pentru totdeauna ce s-a gresit si sa nu se mai repete.

  Puteti fi de acord sau nu cu parerile mele enuntate mai sus, precum puteti sa-mi raspundeti ori sa ma ignorati. Ceea ce conteaza este ca tuturor celor ce s-au obosit sa scrie aici le pasa de sah si ca numai tragind invatamintele necesare – de fiecare parte – vom avea sansa de a nu mai fi in pozitia aceasta rusinoasa in lume. In loc de motive cei din vest isi analizeaza greselile si le recunosc public; atunci stii clar cine se respecta mai intii pe sine si apoi pe cei linga care merge cot la cot. Nu in ultimul rind stii exact pe cine sa te bazezi data urmatoare!

  Multumesc,
  Valer Eugen Demian

  septembrie 23, 2010 - 8:04 pm Raspunde
 • nicu valahu

  Domnule Demian, ceea ce este sigur, este ca toti avem un numitor comun. Sahul.
  Va multumim si noi.
  Si va mai asteptam si la vremuri mai bune.

  septembrie 23, 2010 - 9:26 pm Raspunde
 • ovidiu_3003

  Interesant punct de vedere al domnului Demian. Imi place !Imi scapase la analiza…multumesc fiindca mi a atras atentia.Singura vina a jucatorilor e ca nu s prezenti la Olimpiada in conditile puse de ei.Cred in frumusetea sahului! Nu cred in absurd!
  Da domnilor am invatat ca in viatza poti obtine ceva care dealtfel e foarte greu de obtinut,daca ai norocul sa l ceri la momentul potrivit.Dieter a gresit ca nu l a prins pe karateka fericit.Putea sa l prinda intr un moment fericit al vietii lui …cand primea centura neagra cu 3 dani si atunci nu l mai refuza .A avut ghinion !Omul era cu capsa pusa !
  Asa ca demisia karateka cine vrei sa plateasca pentru gresala ? Eu platesc destul ca nu i vad pe baieti la Olimpiada…mai plateste si tu!

  septembrie 23, 2010 - 9:30 pm Raspunde
 • Valer Eugen Demian

  1. Jucatorii si oficialii alesi stiau cu cine au de-a face ca doar sint nascuti si crescuti in Romania.

  2. FR Sah trebuia sa rezolve aceasta situatie intr-un fel sau altul. In plus la exemplul echipei Germaniei as adauga cel al echipei masculine a Canadei care aliniaza la olimpiada o echipa de tineri.

  Ambele parti au pierdut ceea ce este cel mai greu de cistigat si pastrat: credibilitatea!

  septembrie 23, 2010 - 9:42 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.