In cautarea adevarului: Scrisoarea Federatiei si raspunsul componentilor lotului national

Salut  Iulian

Te rog frumos sa publici pe site schimburile de scrisori intre Presedinte si noi. O sa mai revin cu userul meu cu niste adaugari.
Multumesc si Numai Bine,
Dieter

Scrisoarea Federatiei romane de sah

Catre componentii lotului olimpic masculin,

Avand in vedere comunicarea venita pe linie oficiala din partea d-lui Nanu, capitan al echipei nationale, va punem in vedere urmatoarele:

– solicitarea unui avans de 1000 euro/jucator, inainte de plecarea la Olimpiada, nu poate fi onorata la acest nivel. Oferta federatiei se mentine la achitarea unui avans de 50% din onorariul total aferent fiecarui jucator, asa cum  dl.Nanu a fost mandatat sa va transmita;

– intrucat decizia din 30 mai 2010 a plenului CD presupune eventuale penalitati (totusi modice), ele nu pot fi eliminate;

– refuzul participarii nefiind determinat de motive de forta majora, penalitatile aferente returnarii biletelor de avion se vor imputa jucatorilor in cauza, care pot intra si sub incidenta sanctiunilor pe linie sportiva.

Dl.Constantin Dumitriu, Presedintele FRSah, face un apel la ratiune catre componentii lotului olimpic masculin, asigurandu-i de intreaga sa apreciere pentru valoarea lor si dorindu-le sa apere cu aceeasi ardoare culorile Romaniei si la apropiata Olimpiada.

Va rugam sa ne comunicati prin e-mail, pana miercuri 15 septembrie ora 12, decizia dvs. privind participarea la Olimpiada, in conditiile oferite de FRSah. In caz afirmativ, contractele individuale privind onorariul aferent fiecarui jucator urmeaza a fi semnate in cantonamentul preolimpic de la Snagov.

Cu bine,

Constantin Ionescu

Secretar general

Scrisoarea Componentilor lotului olimpic masculin

In atentia Consiliului Director al FRSah

Stimati membri ai CD,

Va supunem atentiei urmatoarea problema aparuta in preajma plecarii echipelor olimpice de sah ale Romaniei la Olimpiada de la Khanty Mansyisk din 2010. Dupa cum stiti, dupa definitivarea loturilor olimpice, capitanii desemnati de Federatia Romana de Sah au negociat cu jucatorii onorariile pentru participarea la Olimpiada. Acest sistem se practica peste tot in lume, poate cu exceptia Africii, iar la marile puteri ale sahului  onorariile sunt extrem de consistente .

S-a hotarat de comun acord sa se plateasca initial 70% (eu nu am stiut de acest procent in momentul cand mi s-a garantat onorariul,chiar de catre domnul Presedinte,in cadrul unei sedinte CD-L.D.Nisipeanu)  din suma, restul urmand sa fie ajustat in functie de rezultatele finale.

Cu 3 saptamani inainte de Olimpiada, jucatorii au fost anuntati ca vor primi doar 50% din suma(impreuna cu un deadline de 3 zile in care trebuia sa dau raspunsul,pentru ca federatia sa poata schimba echipa in cazul unui refuz. Desi mi s-a parut strigator la cer, am dat raspunsul in termenul stabilit,pentru a nu incurca si mai mult lucrurile-LD Nisipeanu) iar cand si-au exprimat mirarea, riposta a fost extrem de dura. Nici scuze, nici promisiuni ca diferenta va fi achitata in cel mai scurt timp, ci numai acuze de lipsa de patriotism si amenintari cu suspendarea si penibile incercari de inlocuire a jucatorilor.

Fata de aceasta atitudine lipsita de tact, respect si mai ales de o agresivitate aparte, evident majoritatea jucatorilor refuza sa mai joace. Va atasam mesajul presedintelui FRSAH pentru a va convinge personal de adevarul spuselor noastre.

Fata de problema mai sus mentionata tinem sa facem urmatoarele precizari:

– toti semnatarii acestei scrisori sunt mari maestri si fosti sau actuali campioni nationali la individual si pe echipe, iar Dieter Nisipeanu a fost campion European in 2005

– toti au jucat mai multe Olimpiade cu onorarii simbolice (iar uneori chiar fara)

– jucatorilor romani de elita, FRSAH nu le ofera mai nimic: se plateste participarea la Europenele individuale campionului national si participarea la Cupa Mondiala unde se pot califica maxim 1-2 jucatori

– exista destule Federatii care platesc stipendii regulate primilor 5-6 jucatori ai tarii

-in anii olimpici, obiectivul principal este participarea la Olimpiada si nu se arunca banii pe actiuni minore cum de altfel s-a intamplat

– statutul jucatorului de sah roman este jalnic si daca nu ar mai exista 3-4 cluburi puternice nu am avea nici o sursa sigura de subzistenta

La aceasta situatie contribuie de ani de zile si FRSAH care, in ciuda promisiunilor facute in alegeri, nu gaseste niciodata sponsori, nu popularizeaza deloc sahul (la recenta Superliga nu a existat niciun jurnalist sau vreo televiziune)

Suma lipsa este ridicol de mica(2000 euro pentru toata echipa!!) iar invocarea crizei este penibila. Probabil ca Federatia putea sa se imprumute si de la cluburi, daca presedintele, vicepresedintii si altii sunt atat de saraci.

Aici insa nu mai este vorba de bani, ci de principii sau mai bine zis de lipsa lor.

Exista un cuvant, o onoare si mai presus de toate un respect fata de niste sportivi care, prin rezultatele lor pe plan national si international, merita putina consideratie.

Trebuie sa subliniem in incheiere ca acuzele de lipsa de patriotism se pot demonta imediat tinand cont ca fiecare am jucat atatea olimpiade si campionate europene cu onorarii simbolice (iar uneori chiar fara).

V-am trimis aceasta scrisoare pentru a justifica neparticiparea noastra fiindca, oricat ne-am dori sa jucam, nu putem sa coboram sub pragul minim de demnitate pe care ni l-am castigat prin performante.

Federatia Romana de Sah, prin angajatii sai si persoanele “desemnate” ar trebui sa se ocupe cu trimiterea jucatorilor la Olimpiada in conditii cat mai bune si nu cu amenintari de suspendare si ultimatumuri penibile de cateva ore.

Cu stima,

Mare Maestru Dieter Nisipeanu

Mare Maestru Constantin Lupulescu

Mare Maestru Vladik Nevednichi

Mare Maestru  Mircea Parligras

  • claudiu912

    Pai ce naiba vor daca la olimpiadele trecute nu au avut nici macar un rezultat notabil in 5 ani cel mai bun loc a fost 20 asa ca no=comment

    septembrie 16, 2010 - 8:22 pm Raspunde
  • vasluianu

    ioi……. magari aia de la federatie. si un turneu e stresant nene aia isi omoaa incetul cu incetul nervii la turnee si nu le da 1000 euro?
    rusine ca nu sunteti in stare sa sponsorizati echipa nationala……. rusine ca nu a-ti cerut de la guvern………. pt altii se da…….
    rusine ca ne tratati marii maestri in halul asta. domnilor maestri jucati pt alte federatii domle ca si copii dvs trebuie s manince si ei ceva…….

    septembrie 16, 2010 - 8:25 pm Raspunde
  • Miroiu Catalin

    E clara treaba!

    septembrie 16, 2010 - 8:32 pm Raspunde
  • vasluianu

    claudiule, la cati bani se dau asa rezultate. pana la urma cum sa mergi sa faci ceva daca nu esti platit,????? pe banii tai? care? ca oamenii astia alceva in afara de sah nu fac!!!!! e meseria lor si sa o faca pe gratis? si apoi nu compara romania cu restul tarilor care au rezultate. locul 20? te-ai uitat sa vezi cine e pe primele 19 si ce valori sunt acolo si ce elo e acolo? dupa aia sa dai din gura.
    ai nostri au si ei 2600 pe acolo maxim. da de la 2600la 2800 e full de mmi din 19 tari. asa ca dejeaba ponegresti.

    septembrie 16, 2010 - 8:34 pm Raspunde
  • Miroiu Catalin

    Claudiu912 cand o sa ai tu macar 2400 elo atunci o sa poti da asemenea comentarii,pana atunci las-o mai usor cu atacurile

    septembrie 16, 2010 - 8:34 pm Raspunde
  • Viki

    MARII MAESTRI INTERNATIONALI CARE AU FACUT CINSTE ROMANIEI PE PLAN MONDIAL SI EUROPEAN AU PERFECTA DREPTATE. AR FI TREBUIT CA IN COMISIILE DE SPECIALITATE ALE FR SAH SA FIE PROFESIONISTI CARE SA ADUCA BANI LA BUGETUL FEDERATIEI SI NU AMATORI GEN SEFA COMISIEI SAHULUI FEMININ.NU ESTE POSIBIL CA ACESTI PROFESIONISTI SA PRIMEASCA SUME DERIZORII CA ONORARII.LA ORA ACTUALA ESTE PARADOXAL FAPTUL CA SE FACE MAI MULTA PUBLICITATE SAHULUI IN PROVINCIE DECAT IN CAPITALA.PRESEDINTELE TREBUIE SA FACA O SCHIMBARE RADICALA IN PRIVINTA ANUMITOR “COLABORATORI”.

    septembrie 16, 2010 - 8:35 pm Raspunde
  • Vasy Strugari

    Vai si amar de cei de la federatie.RUSINE SA LE FIE! Respect marilor maestrii!

    septembrie 16, 2010 - 8:42 pm Raspunde
  • nicu valahu

    Ca bine le zici Vasy.
    Rusine celor de la Federatie.
    Respect Marilor Maestrii!

    septembrie 16, 2010 - 8:46 pm Raspunde
  • Niki

    Era de asteptat ca dl Dumitriu sa-si “respecte blazonul” de politician si sa se adreseze superior unor persoane evident mai inteligente decat domnia sa. A pune in vedere, a da termen limita, a ameninta cu penalitati. Asa a inteles presedintele sa comunice cu cei pe care trebuie sa-i serveasca. Metehnele autoritariste ale politicienilor si-au facut loc in raspunsul oferit marilor maestri. Dl Dimitriu nu a inteles nimic din rolul dansului si al FRSah: promovarea sahului si sprijinirea sahistilor, mai ales a elitei care pana acum ne-a facut onoare. Nu mai e nimic de adaugat atata timp cat membrii echipei reclama lipsa oricarui ajutor din partea federatiei. Macar bunul simt de a recunoaste si respecta valorile il puteau avea. Sper doar ca Dl Ionescu nu este autorul acelui raspuns, caci in acest caz si-ar pata imaginea nemeritat.
    Restul discutiilor despre bani, 1-2000 euro, imi par nesemnificative fata de palma oferita cremei sahului romanesc. Daca problema vine din politic, nu putem imprumuta o metoda? Propun alegeri anticipate.

    septembrie 16, 2010 - 8:50 pm Raspunde
  • virgil

    Banii, ochii dracului! Situatia creata este jenanta atat pentru jucatori cat si pentru Federatie…Indiferent ce a fost, nu trebuia compromisa participarea tarii noastre la Olimpiada…Ca la noi la nimenea!

    septembrie 16, 2010 - 8:59 pm Raspunde
  • Miroiu Catalin

    Virgil.. sahul este ”jobul” lor.. nu mai e acelasi lucru atunci cand traiesti din sah comparativ cu sahul ca pasiune.. daca nu fac bani din sah atunci de unde?

    septembrie 16, 2010 - 9:06 pm Raspunde
  • vasluianu

    dupa ce joci ani la rand pe moca cand ceri si tu odata o diurna, ca asta reprezinta suma modica ceruta. o diurna nene. ca ei nu au alta meserie. ce primesc in schimb? amenintari. pai mai bine participa la turnee diferite si imi dau aia bani nu pierd timpul. caci si ei trebuie sa traiasca. nu se hranesc cu aer. daramite familiile lor………

    septembrie 16, 2010 - 9:07 pm Raspunde
  • virgil

    Cred ca nivelul indemnitiilor(sau ce-or fi ele)ce se acorda jucatorilor pentru reprezentarea tarii la olimpiada trebuia reglementat din timp prin documente oficiale, astfel incat partea care nu-si respecta obligatiile sa poata fi adusa in fata instantelor de judecata…Inainte de a refuza participarea la olimpiada, sahistii reprezentativi ai tarii trebuiau sa lupte pentru reglementarea chestiunii banilor, mai ales ca aceasta problema ii interesa intr-o masura mai mare decat reprezentarea tarii noastre la olimpiada…

    septembrie 16, 2010 - 9:19 pm Raspunde
  • virgil

    Pe plan international, am observat ca sahistii de top ai lumii sunt cei care impun cadrul si regulile care guverneaza desfasurarea marilor competitii…La fel, cred ca sahistii de frunte din tara noastra ar trebui sa-si asume un rol important in asezarea pe baze normale a intregii activitati sahiste…Chiar daca nu stabilesc ei regulile generale sau pariculare, ei au dreptul si datoria de a semnala orice aberatie regulamentara…

    septembrie 16, 2010 - 9:32 pm Raspunde
  • acrys

    Fratilor…fugiti din tara cat mai avem granitele deschise! O sa realizeze politicienii in curand ca raman fara platitori de taxe 🙂

    septembrie 16, 2010 - 9:35 pm Raspunde
  • Gergely Szabo

    Voiam sa scriu inca de cand am vazut acest comunicat pe blog (dupa o mai lunga perioada de tacere). Voiam sa incep cu un pasaj sarcastic de genul “da, dom’le, Federatia are dreptate, ii cunosc pe cei 4, n-au dovedit niciodata patriotism, si sunt numai pe interes, hai sa-i lapidam!”, dupa care ar fi urmat ceva de genul “Trezirea, oameni buni! Voi chiar credeti asta? Credeti ca jucatorii nu au incercat cu tot dinadinsul sa ajunga la un consens? Credeti ca nu au vrut sa reprezinte Romania cu onoare cum au facut-o de atatea ori?” . Dar se pare ca nu este nevoie. Mass-media habarnista poate fi pacalita, dar nu comunitatea sahistilor! O sa ma intrebati de unde stiu atatea detalii. In pasajul “penibile incercari de inlocuire a jucatorilor”, m-am regasit si eu, fiind prima rezerva a echipei. Imi doream enorm sa merg la aceasta Olimpiada (cei care ma cunosc pot confirma acest lucru, inclusiv Iulian!), ar fi fost prima mea experienta de acest gen. Tot ce m-ar fi costat era sa spun “da”, si eram in echipa. Ah, si poate onoarea mea si respectul de sine, dar mai conteaza asta cand vedeam $$$ in fata ochilor? Se pare ca da, a contat, si am refuzat. Atat eu, cat si altii. E bine de stiut ca acele onorarii au fost fixate cu mult timp inainte, iar ultimatumul a fost dat cu 3 zile inainte de ultimul deadline. “E criza, nu sunt bani la FRS”…exista oare o scuza mai penibila de atat? Daca nu erau bani, nu se stia acest lucru de prin iunie? Intamplarea face ca nesemnarea contractelor, o arma folosita atat de des de “Federatia care si-a respectat intotdeauna obligatiile financiare” a lovit inapoi, nemaiexistand niciun fel de obligatii pe hartie pt jucatori. Imi pare foarte rau pentru echipa Romaniei…as fi fost fanul nr 1 al echipei, chiar imi imaginam ce frumos ar fi putut fi sa intru cu voi pe chat, sa dezbatem, sa analizam, sa mai spunem o gluma…sa ne bucuram de ceea ce iubim cu totii, adica SAHUL. Cineva insa ne-a privat de aceasta placere. Sa fi fost oare jucatorii…?

    septembrie 16, 2010 - 9:51 pm Raspunde
  • nicu valahu

    Asa e Virgile. Cum spui tu, asa gandesc si cei de la federatie, si cei din guvern.
    Mai conteaza valoarea? Mai conteaza respectul fata de oameni? Mai conteaza onoarea cuvantului dat?
    Din moment ce nonvaloarea este adusa la rang de virtute, si Frsah nu face decat sa o promoveze in detrimentul putinelor valori pe care le mai avem, mai conteaza patriotismul?
    Daca da, pentru cine? Pentru tine? Pentru mine?
    Din partea mea, eu o sa-i imbratisez cand ii voi vedea cu prima ocazie. Fara patriotism. Doar asa, din respect.

    septembrie 16, 2010 - 9:52 pm Raspunde
  • jugarul

    Imi este greu sa dau dreptate jucatorilor in speta asta, in care pare ca ei refuza participarea pentru o diferenta de doar 20% intre ce cer ei si ce ofera Federatia. Totusi, pe langa faptul ca nici ei nu cer luna de pe cer, nu poate fi decat responsabilitatea Federatiei, faptul ca Romania nu se prezinta la Olimpiada(cred ca e pentru prima oara inistorie) si ca nu s-a gasit o formula contractuala sau de alta natura pentru a se evita aceasta situatie.Cert este ca acest lucru aduce mare dezamagire in randul tuturor suporterilor si jucatorilor sahului romanesc…
    Altfel, se spune ca Romania cu lotul asta s-a clasat slab, intre 19 si 29 in lume; sunt destule sporturi la care stam, mult,mult mai rau; de pilda la fotbal nu am mai fost demult in primii 19, si nu vom mai fi prea curand nici macar in primii 28..

    septembrie 16, 2010 - 10:10 pm Raspunde
  • nebunu' de negru

    Asta pentru ca au preferat un presedinte de paie, dumitru asta! Petru ce s-o fi bagat? Daca il alegeu pe Zatreanu cred ca era cu totul altceva. Omul avea un program de revigorare a sahului, de sustinere a performantei si un proiect de lege pentru introducerea sahului in scoli. Eu cred ca Zatreanu le dadea bani de la el olimpicilor ca sa plece, daca federatia nu avea!

    septembrie 16, 2010 - 10:46 pm Raspunde
  • nicu valahu

    Si mie mi s-a parut un om corect, Zatreanu. Dar ce sa-i faci? Votul e vot, chiar si masluit.

    septembrie 16, 2010 - 11:06 pm Raspunde
  • GG

    Am ajuns foarte rau…nu credeam ca voi vedea jucatorii de 1900 in prima liga,jucatorii echipei

    olimpice carora probabil o sa li se ceara sa plateasca intr-un fel sau altul faptul ca nu vor sa

    joace pe nasturi….mai ma mira faptul ca un membru PDL nu a “stiut” sa faca rost de 2000 EUR!

    Eu le propun baietilor sa accepte,sa mearga in Rusia,sa se relaxeze si sa joace cu tricouri pe

    care sa scrie “WE PLAY FOR FREE”,nu de alta,dar ar evita statul prin tribunale si cine stie

    poate chiar si un arest preventiv-se pot intampla astfel de lucruri daca nu esti de acord cu

    portocalii

    Restul…e can-can 🙂

    septembrie 16, 2010 - 11:08 pm Raspunde
  • Marian Tudorache

    Asta este “cireasa de pe tort”, sunt convins ca exista si alte motive. Se trag sfori si profituri pe acolo. Cei de la lot stiu foarte bine ca banii aceia era foarte simplu sa ajunga la ei, insa cei care au interese nu se mai satura. Baga mana si la indemnizatiile olimpicilor. Apoi se ridica din umeri, nevinovati, nu sunt bani. Dvs. chiar credeti, ca cei de tipul acestor baieti, in cazul ca nu existau bani si acesta era singurul motiv, chiar refuzau participarea?

    septembrie 16, 2010 - 11:45 pm Raspunde
  • GNP

    Desi prin fire sunt un optimist nu pot sa nu remarc vria in care se afla sahul romanesc; nu stiu daca este de vina criza insa subfinatarea genereaza un efect de domino in randul activitatii sahiste. M-am mahnit destul de mult cand am auzit ca din condei a fost ras un club precum Dinamo iar acum revenirea la o superliga de numai 6 echipe este mai mult decat o necesitate. Va imaginati situatia actuala in care loturile olimpice precum si cele de copii se bat pentru o suma echivalenta cu catarama gentii unei pitzipoance.

    Cat despre ultrasii lui Zatreanu nu am chef acum sa le dau vreo aroganta cum fac de obicei pentru ca imaginandu-mi-l pe Pasarela secretar sau Cocosila antrenor federal au reusit sa ma binedispuna.

    Parerea mea este ca in general sahul trebuie practicat numai pe perioada junioratului iar apoi sa luati cu voi abilitatile transferabile si sa va orientati spre o cariera unde aveti vocatie. Oricum va raman amintirile si prietenii!

    septembrie 16, 2010 - 11:53 pm Raspunde
  • Alin B

    Pentru cei care nu stiu, orasul de desfasurare este oarecum de lux, cu preturi pe masura. Daca ar vrea jucatorii nostri sa bea sa zicem 2 cafele si 2 citro pe zi, ar cheltui vreo 4-500 E pentru acest sejur 🙂 Daca vor sa se simta si ei macar la fel de bine ca fratii nostri din Rep. Moldova, atunci e nasol, pt ca acestia isi permit sa cheltuie mai mult, acolo nu a ajuns criza iar jucatorii vor primi cam 3000 E pentru participare.
    In rest, despre patriotism poate sa spuna oricine ce vrea, in afara de politicieni… despre patriotismul lor cred ca ne-am lamurit cu totii.

    septembrie 16, 2010 - 11:57 pm Raspunde
  • tudoran emil

    GG: Nu era chiar asa de rau ca numarul jucatorilor de 1900 sa fie mai mic sau egal cu cel al jurnalistilor din presa scrisa sau din media. Si eu zic la fel ca tine, cum ca ar trebui sa mearga in vacanta la Olimpiada baietii nostrii. Nu cred ca am sa adorm, pentru ca ma roade ceva… Ma tem ca pentru inscriptionarea tricourile cu traducerea noastra de onorific sau servesc patria si federatia, avem o mare problema oameni buni. Prioritatea celor ce vor inscriptiona tricourilor duce tot catre portocaliu si ma tem ca vor costa tricourile mai mult decat onorariul amarat de 2000 de euro. Parca o scena din scandura portocalie a costat “A la Ridzzi” peste 75.000 de euro. Acum m-am prins! Este cu sens unic toata treaba asta portocalie, care miroase din ce in ce mai neplacut. Adica ei au mana numai de luat si luat si…restul dupa ce ca este in genunchi trebuie sa fie patriot, demn si supus.Bine ca nu e 1 Mai muncitoresc ca maine iar se cutremurau scenele de atat cat erau incarcate…Quo vadis? Spre o noua revolutie, insa mamaliga explodeaza mai greu, dar si cand bubuie…Bine baieti! 4-0 pentru voi, victorie pentru Romania.

    septembrie 17, 2010 - 12:14 am Raspunde
  • Muratura Sahului

    E foarte trist ce se intampla, imi vine greu a crede ca pentru 2000 de euro (o suma infima comparata cu castigurile lunare a celui care conduce FRSAHul in momentul de fata) Romania nu va participa la Olimpiada.Cum poate cineva sa bata palma, sa faca o intelegere si mai apoi sa-si incalce cuvantul dat si sa incerce sa modifice conditiile acceptate ulterior… Asta e TIGANIE.
    A mai incercat unul sa faca asta, in circumstante diferite, acum un an si ceva si a sfarsit facut bucatele de 2 studenti la medicina.
    Dl.Constantin Dumitriu lasati FRSAHul si vedetiva de afacerile dvs, de politica, numai incercati sa parveniti in functii de conducere, si respectativa cunvatul dat.
    Sunt alaturi de echipa nationala de sah a Romaniei, si poate daca se stia de aceasta problema mai devreme, eu as fi fost dispus sa caut sponsor, ori puteam face o cheta si sigur strangeam 2000 de euro.

    septembrie 17, 2010 - 12:47 am Raspunde
  • nicu valahu

    GNP, esti simpatic. Mahniri am si eu. Destule, chiar. Poate viata este nedreapta uneori. Insa sa confunzi un club cu o nationala, nu prea e frumos. Si te-ai departat de subiect. Insa, ceea ce afirmi, nu e de nediscutat. Cum ar fi aratat sahul romanesc, daca Nisi nu s-ar fi lasat de scoala ca sa studieze sahul? Cine ar fi fost Lupulescu, daca ar fi preferat sa-si urmeze “vocatia”? Ar mai fi fost Suba campion la peste 60 de ani, daca ar fi fost un mecanic atat de dorit de presedintele tarii? Hai sa fim seriosi. Exemple mai sunt cu duiumul.
    Cat despre pasarela mentionata, si-a dat singura peste picioare.

    septembrie 17, 2010 - 12:54 am Raspunde
  • Costel

    Neparticiparea echipei la olimpiada va aduce sahului romanesc foarte putine sanse de relansare pe o perioada indelungata , nimic bun nu poate fi in felul acesta , orice alta solutie de participare ar fi fost de 10 ori mai buna .
    Ca jucator nu poti juca gratis ca mori de foame , cine vrea joaca cine nu nu. O echipa sigur se putea gasi daca se gandea pozitiv , fara cearta etc. “Gens una sumus”

    septembrie 17, 2010 - 1:34 am Raspunde
  • Extraterestul

    Cand v-am spus eu ca sahul romanesc e prastie vi v-am dat si exemple voi ce a-ti facut?SCRIATI COMENTARII si pupati la dos pe doamna federatie conducatori si antrenori varza care ia avut,pai la ce locuri au obtinut copii astia la ultimile olimpiade ar trebuii sa mai lase din pretentii,oare pe ce bani jucau Gheorghiu,Ghinda,Suba,Ghitescu(D-zeu sal odihneasca)Vali Stoica,la Luzern in 85 cand auiesit pe locul 5 IN LUME,la CUPA MONDIALA fratilor unde echipe era una siuna URSS/CHINA/ENGLAND/SUA etc….va spun eu…pe nimic
    Dl Gergely Szabo Gyula Andrasi,ce sa faceti dvs la olimpiada?? toate lumea stie ca jucati siciliana cu c3 si mai nou pionul damei la alb,iar la negru aiurelile lui Short si Miles de acum 30 ani,fumate si parafumate,miaduc aminte de o partida la ultima olimpiada nu a-ti trecut de mijlocu” tablei,ce naiba,suna ca Giani Kirita azi in prosport cica nu asizice nu daca Dinamo ar avea nevoie de mine daca aranjez cu nasu Borcea.
    Acum ca sa stricat treaba sa merga o echipa de tineret cu Chirila,Valeanu,Dragomirescu Robin,etc,sunt destui,acum e sansa lor,sa joace MOCA si sa demonstreze,sa se caleasca,ce mie locul 20 ce mie 40 tot un drac macar aia mici se calesc
    Gresesc cu ceva?

    septembrie 17, 2010 - 1:46 am Raspunde
    • ceausescuiulian

      Extraterestrul:Chiar era sa cred ca esti E.T. dar mi-am dat seama ca ai revenit pe Pamant. Ti-au ramas decat ochii si directia pe atac la persoana, asta te-a tradat. Si echipa nationala de fotbal a iesit pe 5 la Mondialele din SUA dar atunci se juca cu sufletul fotbal, nu ca acum cand se pare ca totul devine o afacere si totul trebuie reconstruit pentru a incerca sa se calce pe urmele generatiei de aur. Daca tot ai venit pe la noi, fii tu capitanul nostru, te rugaam ( o vorba din “Nemuritorii”), ca prea ai fost disident si vad ca esti atotstiutor! Normal ca dupa razboi, toti iepurasii devin tigrii si eroi si dupa un nume de poet disident la email, poti sa te iei de toata lumea, mai ales de cei care iti stau in gat. Daca tot erai Zmeu, iti dadeai si numele si atunci ne inclinam si noi: Jos palaria!. Altfel inclin sa cred ca esti din interiorul problemei si pana acum ai stat ascuns in trupul unuia dintre federali. Nu stiu ce episod din “Aliens” joci aici, caci “Aliens 4” este episodul cand am ramas fara cei 4 jucatori la echipa nationala. Apropos! Tu ai facut ceva mocca in viata ta, in afara de comentariul acesta? As vrea sa discutam face to face cu argumente, desi poate iti cer prea mult. Intrebarea mea ar fi: Cand sa mearga tineretul la Olimpiada? Poate peste 2 ani, caci acum nu cred ca mai pot fi schimbate regulile impuse de organizatori, decat in cazuri de forta majora. Daca tot nu puteau sa se inteleaga cu jucatorii, faceau asta pana la 20 iulie. Parerea mea ca atunci cand au anuntat oficial echipele nationale olimpice pe siteul federatiei, in mod automat acceptau termenii de atunci. Cine urmeaza sa fie arestat sau chemat la DNA? Mai este cineva impotriva, se mai abtine cineva? Pacat ca tu iar o sa pleci inca 100 de ani pamanteni…

      septembrie 17, 2010 - 8:03 am Raspunde
  • ovidiu_3003

    Mass media habarnista poate fi pacalita comunitatea sahista nu ! Frumos spus si perfect adevarat…Daca spun ca suntem peste 7000 de sahisti si ca in ultima perioada se fac turnee cu duiumul sa trimita echipa la olimpiada sa nu ne mai abureasca …Pai numai din taxa anuala se strang 50 000 de euro daca e reala cifra de 7 000.Plus ca de la fiecare turneu ar trebui sa revina o parte federatiei .Comunitatea sahista cere sa se trimita echipa la Olimpiada ca de asta platim taxe sa vedem si noi pe unde mai suntem in lume…Performanta in sah fara bani nu se poate …Iar cum va cunosc eu pe voi sunt convins ca ati promis jucatorilor verbal ca le dati suma respectiva.E adevarat numai verbal ati promis.Acum o intoarceti ?Ce credibilitate credeti ca veti mai avea vreodata
    Vrem echipa masculina la Olimpiada !

    septembrie 17, 2010 - 3:12 am Raspunde
  • virgil

    Nicu Valahu:
    Se pare ca nu ti-a trecut ranchiuna pe care o tradezi de multa vreme asupra mea…Comentariul tau 17 este cel putin tendentios…Ma faci cand fan al federatiei, cand fan al guvernului, can fan al nu stiu cui…Realitatea e ca eu nu pot fi decat fan al adevarului si atat…Comentariile mele se bazau strict pe informatiile de care dispuneam la un momentdat si pe sinceritate…Eu cred ca vina este impartita intre federatie si jucatori si toata aceasta “tiganeala”(cum bine spunea cineva inaintea mea)se datoreaza neincheierii unor contracte ferme intre federatie si jucatori care sa stipuleze clar toate conditiile de participare,inclusiv cele banesti…Asa se procedeaza peste tot, asa trebuia sa se procedeze si la noi…In prezenta unui contract oficial, jucatorii puteau merge linistiti la olimpiada, iar chestiile legate de nerespectarea conditiilor contractuale le puteau rezolva in instanta.

    septembrie 17, 2010 - 7:50 am Raspunde
  • nicu valahu

    Virgil, exista o vorba: Doua adevaruri egal nici un adevar. Din punctul asta de vedere ti-am atras atentia.
    In rest, stai linistit. Nu port rachiuna nimanui. Imi expun doar parerea mea. C-o fi buna,c-o fi rea, ramane de vazut.
    De exemplu, eu apreciez foarte mult gestul baietilor. Cati dintre noi ar fi avut puterea de a renunta la Olimpiada, si mai ales in situatia actuala? Totusi, ei au mers pana la capat, si nu cred ca nu cunosteau urmarile unui asemenea gest. Cu siguranta, lucrurile sunt mult mai grave decat firescul subiect financiar.

    septembrie 17, 2010 - 9:16 am Raspunde
  • Eliodor

    Eu zic sa-i trimitem pe cei de la federatie la nunta d-lui. Cioaba. La final sigur se vor gasi pe sub mese 1000 Euro uitati, suma indestulatoare pentru participarea Romaniei la Olimpiada de sah.
    Of, of, of, Romania mea….

    septembrie 17, 2010 - 9:23 am Raspunde
  • unmihai

    Faptul ca o federatie nu poate asigura suma gen 2000-3000 de euro pentru echipa nationala mi se pare ridicol. Ceva pute aici! Cei din conducerea federatiei nu au ce cauta acolo in cazul asta.
    Pe de alta parte, nici bani nu dai dar folosesti tonuri ultimative cand te adresezi membrilor echipei nationale!
    @extraterestrul
    Draga domnule, nu stiu cat sah stiti dar inainte de a va da cu parerea despre jocul lui Gergely Szabo cred ca trebuie sa va completati niste cunostinte elementare de scoala primara. Cum ar fi, de exemplu, folosirea cratimelor!
    Gergely Szabo, desi e de nationalitate maghiara dupa cum suna numele, stie sa se exprime coerent si corect gramatical in limba romana. Asta spre deosebire de dumneavoastra!

    septembrie 17, 2010 - 9:32 am Raspunde
  • Extraterestul

    Unde pot trimite o copie dupa buletin si mai ales daca se poate sa si faci o poza in oglinda cand vei afla ca port aceelasi nume si prenume ca si tine?
    IULIAN CEAUSESCU DINESCU MIRCEA este my full name si recunosc ca traiesc in umbra ta mult iubite si stimate conducator al planetei sah lol.
    Nu e vorba de nici un atac la persoana,dar eu prefer o echipa de luptatori gen Chirila,Manolache,Valeanu,Vajda si care maisunt rasboinici adevarati,nu tremurici,ok?
    Si tampenia cea mai mare care a fost cu banii,sa mers pe gentleman agreement,in loc de contract semnat,parafat,stampilat etc,pai bani in mana in ziua de azi nici macar la bordel nu se mai da.
    Bani in mana inseamna bani negrii,ia trebuit ceva timp la federatie sa realizeze asta,dar nu e vina federatiei e vina jucatorilor,scuze,nu trebuiau sa accepte un deal doar pe vorbe.
    Restul e tacere,lol

    septembrie 17, 2010 - 9:33 am Raspunde
  • sergiu grunberg

    draga iulian
    Ti-am trimis o scrisoare deschisa
    Te rog posteaz-o
    Cu stima Sergiu

    septembrie 17, 2010 - 9:57 am Raspunde
    • ceausescuiulian

      Sergiu Grunberg: Acum m-am intors din drum si am publicat-o domnule Grunberg.

      septembrie 17, 2010 - 10:23 am Raspunde
  • Heto

    Hai sa o lasam asa cum e.

    Toti ii cunoastem pe cei in cauza, mai bine sau mai putin bine, direct sau indirect. Ca sahist profesionist trebuie sa ti se acorde RESPECT. Respect care se traduce in ONORARIU care ti se plateste. Nimeni nu traieste cu aer. Faptul ca pana acum s-a jucat fara BANI sau pe sume modice este o greseala a jucatorilor care a dus la aceasta stare de fapt. Amenintari de genul: “suspendare pe cale sportive”, adresate unui jucator ca Dieter Nisipeanu… sunt PROSTII, se poate afilia oricand la alta federatie si poate juca in ORICE echipa nationala din Europa cu exceptia Rusiei. Si acolo va juca PE BANI, nu pe vorbe si pe fair-play sau pentru “nationalism”.

    Eu platesc taxe la FRSah si la FIDE si asta in fiecare an. Ca mine mai sunt alti 7000 de jucatori platitori de taxe. Voi chiar nu sunteti in stare sa RESPECTATI jucatorii de sah?

    Este pentru prima data in istorie cand echipa nationala a Romaniei nu participa la Olimpiada. Dar cei 4 fac ceea ce trebuie – CER RESPECT si nu o fac doar pentru ei, ci o fac pentru toti cei care practica acest sport in Romania.

    Imi pare rau ca nu voi putea sustine din fotoliul de-acasa acesti baieti in lupta pentru Olimpiada, dar ii inteleg si le dau dreptate. In orice alta tara cei mai buni jucatori de sah primesc rente lunare din partea federatiilor, li se platesc cantonamente si sunt sprijiniti. La noi NU si este vina noastra ca nu stim sa cerem. Asta au facut acum cei 4: AU CERUT MINIMUM DE RESPECT, AU CERUT CE LI SE CUVINE.

    septembrie 17, 2010 - 10:08 am Raspunde
  • Cristi (Cristian1969)

    In aceste conditii, daca au alte turnee mai banoase in perioada olimpiadei, e normal sa participe la ele. Dar daca nu au, ar trebui totusi sa mearga la olimpiada, daca nu-si platesc din buzunar transportul, cazarea si masa.
    Pe viitor ar fi de dorit ca plata pentru olimpiade sa fie astfel: sa se asigure transportul, cazarea si masa echipei, iar jucatorii sa primeasca bonificatii in plus cat mai mari posibile, proportionale cu punctajul individual acumulat.

    septembrie 17, 2010 - 10:15 am Raspunde
  • Heto

    @Cristi

    Jucatorul de sah nu e filantrop. Asta ii e meseria. Daca iti asigur cazare, masa si transport si iti promit o bonificatie in functie de munca depusa… te duci sa lucrezi in domeniul tau pe specializarea ta intr-o tara straina?

    Fiecare are familie, de crescut un copil, de platit o rata, de strans un ban pentru zile negre, daca tu nu ai munci pe gratis, ei de ce ar face-o?

    septembrie 17, 2010 - 10:19 am Raspunde
  • Cristi (Cristian1969)

    @Heto,
    Depinde de bonificatie. Si apoi, olimpiada nu dureaza luni de zile… De-aia am zis: daca au altceva mai banos de facut in aceasta perioada e OK, dar sa stea acasa degeaba nu e OK. Si, in afara de bonificatii proportionale cu punctajul obtinut, ar mai putea primi si premii pentru eventualele clasari bune, de la locul 6 in sus. Chestiunile acestea ar trebui stabilite clar din timp, impreuna cu cuantumul bonificatiilor si premiilor, iar echipa ar trebui alcatuita din cei mai buni jucatori care sunt de acord cu conditiile respective, fara a penaliza in vreun fel pe cei ce refuza.

    septembrie 17, 2010 - 11:19 am Raspunde
  • Heto

    @Cristi

    in mail-ul primit de la federatie se specifica:

    “- solicitarea unui avans de 1000 euro/jucator, inainte de plecarea la Olimpiada, nu poate fi onorata la acest nivel.”

    Jucatorii au solicitat banii inainte, asa cum li s-a promis in mai. Crezi ca ei nu-si doresc sa joace acest turneu? Dar atunci cand vezi cum se cheltuiesc banii pe tot felul de aberatii, de simpozioane si intruniri si tot felul de cantonamente cu preturi care mai de care mai umflate, iar apoi ti se spune: “ne pare rau ca nu ne putem onora promisiunea de a va plati onorariul inainte… nu sunt bani, vi dam cand avem” incepi sa vezi lucrurile altfel.

    Eu nu as pleca sa muncesc nicaieri doar pe promisiunea ca voi primi niste bani, daca iese treaba bine.

    septembrie 17, 2010 - 12:02 pm Raspunde
  • Costin Beiu

    De ce magistratii, politistii, etc. au dreptul sa faca greva pentru banii lor, iar sportivii nu? Cine nu stie, va mai fac o relatare stupefianta din lumea sportiva, o ramura unde din fericire mai avem inca rezultate excelente. Este vorba de JUDO, unde la proaspetele campionate mondiale de JUDO din Japonia, Alina Dumitru, laureata cu bronz, a pierdut partida din semifinala, datorita lipsei unui doctor! Nu s-au gasit bani pentru deplasarea unui doctor!

    Astia sunt conducatorii sportului romanesc!!!

    septembrie 17, 2010 - 12:21 pm Raspunde
  • virgil

    Indiferent ce s-a intamplat, Federatia trebuia sa trimita o echipa la Olimpiada…Ori echipa a 2-a, ori o echipa formata din tineri de perspectiva…Netrimiterea niciunei echipe este o marea greseala si o bila neagra in contul Federatiei…Pe de alta parte, cred ca si sahistii gresesc cand merg pe cartea increderii nelimitate in conducerea Federatiei si nu au ales calea legala a semnarii unor contracte beton cu respectivul for…Protestul jucatorilor este tardiv si nu face altceva decat sa alimenteze,in solidar cu atitudinea Federatiei, atmosfera de scandal si imaginea negativa a sahului romanesc…

    septembrie 17, 2010 - 1:03 pm Raspunde
  • Edy V

    Se intampla pe la inceputul anului sa citesc din mijlocul marii chiar pe situl gazetei sporturilor luptele de K1 de la alegeri care s-au dat intre cele 2 tabere,implicarea politicului in sah denota prosperitate,proiecte noi de perspectiva si nu in ultimul rand un buget sau niste surse de venit.
    De atunci pana in zilele prezente totul curge spre ridicol, traiesc cu impresia ca recitesc la infinit `scrisoarea pierduta` a lui I.L. Caragiale,in care cativa seniori de prim rang lasand la o parte toate bunele intentii si seriozitatea actelor,nu pot iesi din tiparul caracteristic operei Comedie.

    Cateva precizari referitor la recent incheiata editie a Superligii:
    Conditiile puse la dispozitie de organizatori au fost ok,in limita posibilitatilor,dar a lipsit ceva si nu sunt singurul care a constatat acest lucru.Lipsa oricarui mijloc de a scoate in evidenta cea mai importanta competitie sahista anuala,nicio sursa de a transmite in presa sau la televiziune.Parca am fost trimisi in munti la Herculane sa ne ascundem si sa participam la un turneu fantoma de care sa nu se auda nimic.Nu ar fi rau ca in viitor turneele si campionatele nationale sa se desfasoare in orase mari care sa atraga si publicul amator,pentru ca orice sport fie el fotbal,golf,poker sau sah are nevoie si de public.

    Nu in ultimul rand vreau sa felicit componentii echipei olimpice care au creat acest precedent!
    Suma de 2000E o poti scoate in 2 ore – un pariu pe un meci Liverpool-Steaua sau Roma-Bayern vs CFR.Daca asa mare e saracia la FRSah tocmai am propus o idee de a spori bugetul 🙂

    Celor care vor intinerirea echipei si care ma includ in componenta sa le transmit ca daca voi mai juca sah in viitor o voi face doar pentru mine fara a reprezenta pe cineva.Pacat de toti juniorii talentati care participa la campionate europene si mondiale si aduc medalii unei federatii care nu merita nici sa fie reprezentata! Mai sunt cateva zile pana la startul europenelor de juniori,inca nu este tarziu ca cineva sa ii indrume si pe acesti copii ca este mai bine sa mearga la scoala,sa invete,sa isi croiasca un viitor decat sa piarda timpul cu sahul si sa aduca rezultate unor `Unspoken names`.

    septembrie 17, 2010 - 2:07 pm Raspunde
  • Cristi (Cristian1969)

    @Heto,
    Eu am scris plecand de la acest caz concret. In cazul de fata, inclin sa le dau dreptate jucatorilor, mai ales ca au fost oarecum pacaliti. Totusi, e pacat sa nu participam la olimpiada. Pe viitor, in anii cu olimpiada, bugetul trebuie facut incepand cu acest eveniment, iar banii pentru olimpiada trebuie pusi deoparte. Trebuie stiut clar si din timp pe ce sume se poate conta (eventual prezentandu-se extrase de cont), cum si cand se vor folosi acei bani si ce jucatori sunt de acord cu acele conditii de participare. Totul trebuie prevazut in contracte,iar cei ce nu le respecta sa fie penalizati.

    septembrie 17, 2010 - 4:45 pm Raspunde
  • Extraterestul

    Am bagat scandalu’ si la evenimentu zilei sa vada toata lumea
    http://www.evz.ro/detalii/stiri/scandal-la-fr-de-sah-906274.html

    septembrie 17, 2010 - 5:10 pm Raspunde
  • Maria Mirabela

    Ca de obicei, adevarul este undeva la mijloc. N-o fi FRS domnisoara, dar nici de jucatori nu-mi este rusine. Exista putine competitii sportive care rivalizeaza cu Olimpiada in privinta incarcaturii emotionale. Iar dintre acestea, Olimpiada este singura care te innobileaza cu adevarat, atat ca invingator, dar si ca invins. Motiv pentru care decoratia ar trebui sa fie infinit mai ravnita decat cele cateva sute de euro.

    “statutul jucatorului de sah roman este jalnic si daca nu ar mai exista 3-4 cluburi puternice nu am avea nici o sursa sigura de subzistenta”

    Aici se impune o mica discutie. Nu a venit nimeni sa-i oblige pe acesti domni sa joace sah. Sunt toti oameni maturi care desfasoara aceasta activitate de buna voie. Nu este cazul sa se planga de faptul ca statutul lor ca jucatori de sah este jalnic, intrucat si-au asumat acest statut atunci cand au decis sa se ocupe de sah si nu de avocatura, inginerie, medicina etc. Cand nu esti eficient intr-un domeniu, exista intotdeauna posibilitatea sa schimbi macazul. Este mult mai onorabil sa te reprofilezi decat sa pretinzi ajutor social pentru ca tu sa te joci sah, bridge sau go (ca sa nu mai vorbim de jucatul mingiucii).

    septembrie 17, 2010 - 7:10 pm Raspunde
  • dieter

    As vrea sa lamuresc niste aspecte de ordin personal,legate de neparticiparea mea la Olimpiada.
    La cateva zile dupa turneul de la Bazna(prin iulie)i-am prezentat capitanului de echipa pretentiile mele financiare(5000euro)pentru participarea mea la Olimpiada.Ciprian a comunicat acest lucru la federatie in cursul unei sedinte CD,sedinta din care am fost sunat si pus pe speaker.Domnul Presedinte a motivat ca din diverse cauze etc etc nu poate sa-mi garanteze decat un onorariu de 3000 euro.Cu o oarecare reticienta am acceptat acest onorariu,principalele motive fiind atat participarea echipei la Olimpiada,cat si faptul ca ceilalti jucatori primeau procente din onorariul meu(ideea excelenta a lui Ciprian Nanu).Intotdeauna am crezut ca toti jucatorii trebuie sa plece multumiti la Olimpiada pentru a face performanta.La capitolul concesii Nisipeanu 1 Federatie 0.
    Dupa un timp am aflat de ideea de 70% din suma in avans si restul la un moment dat.Justificarea a venit in forma unor obiective de performanta,obiectivul in cazul nostru era locul 11-15.In cazul unei clasari in primele 10 echipe exista un bonus de 30% iar in cazul unei clasari sub locul 15 un ‘bonus negativ’de 2% pentru fiecare loc sub locul 15.La o scurta verificare,am vazut imediat ca noi pornim cu numarul de start 18-20 in concurs,asa ca in opinia mea locul 16 nu prea ar fi putut fi considerat o non-performanta.Cu toate acestea am decis sa fac inca un compromis si am acceptat noile conditii.Nu pot sa neg ca eu speram foarte tare sa reusim un loc in primii 10,desi cu 3!! echipe rusesti foarte puternice ar fi fost greu.Scorul a devenit 2-0.
    Desi vorbisem cu Ciprian sa mergem impreuna la urmatorul CD pentru a semna contractele cu federatia,acest lucru nu sa materializat niciodata,din simplul motiv ca NU a existat nici o sedinta CD in tot acest timp!Cu toate acestea nu mi-am facut griji fiindca stiam ca banii exista,ca doar altfel cum imi putea garanta domnul Presedintele onorariul?
    Pe 27 august sunt anuntat de capitanul echipei ca de fapt banii vor fi numai 50% in avans si restul dupa aceea.Totodata mi se pune in vedere ca trebuie sa dau raspunsul pana la 30 august,pentru ca e data limita pentru schimbarea echipei(Cred ca informatia e inca pe site-ul oficial al Olimpiadei).Cred ca era corect sa fiu anuntat de cei raspunzatori,la pachet cu niste scuze si nu cu deadline-uri.Am refuzat sa mai accept asa ceva si am decis sa nu mai joc la Olimpiada,pentru simplul fapt ca eu joc prost cand sunt nemultumit(nu e un secret).Totodata am inteles din acest mesaj ca echipa merge oricum,asa ca nu am vazut nici un motiv pentru care sa nu-mi acord un minim de respect(daca altii nu o fac).A urmat o discutie telefonica cu Domnul Presedinte(pe 29 sau 30 august) in care credeam ca vor urma niste scuze si ceva de genul:vom incerca sa rezolvam,fiindca mai e ceva timp pana la Olimpiada.Argumentele au fost cu totul altele,se regasesc partial si in mesajul dinsului catre lotul olimpic si in momentul acela a devenit o decizie principiala de a refuza participarea.
    Restul deja este cunoscut,dar vreau sa stiti ca pana la mesajul Domnului Presedinte pentru lotul masculin,eu am sperat ca echipa sa participe(e drept,fara mine).Sunt 100% sigur ca participarea ar fi fost posibila,daca de partea cealalta a fileului nu exista o pozitie atat de rigida.
    O sa revin cu un interviu in care o sa incerc sa clarific si alte aspecte.
    Sper ca echipa feminina sa joace fantastic si le asigur tot sprijinul meu(daca au nevoie,chiar si de o varianta).
    Hai Romania!!

    septembrie 17, 2010 - 8:41 pm Raspunde
  • dieter

    Vreau sa va multumesc foarte mult pentru sprijin,inseamna mult pentru mine.

    septembrie 17, 2010 - 9:08 pm Raspunde
  • Marius Borcea

    Au dreptate sahistii, de fapt intotdeauna federatia a fost condusa de fraieri care nu i-au interesat de sah in general, sahistii sunt cei mai prost platiti pentru ca cei care conduc nu sunt sau n-au fost jucatori care sa stie ce greu este sa joci sah fara conditii sa fii cazat in hoteluri insalubre sa n-ai un ban in buzunar, pe timpul lui ceasca umblam cu resoul dupa noi si mincarea de acasa cind plecam la concursuri, sa-si dea demisia toti nesimtitii din fruntea sahului sa vina tineri care sunt sahisti . Pacat ca a plecat si echipa feminina eu nu ma duceam , un manelist de fotbalist ia intr-un an cit un mare maestru intr-o viata si nu stie nici limba romana iar conducatorii federatiei de sah nu-i intereseaza se organizeaza concursur in cele mai proaste hoteluri, sahistii de la loturi nu primesc nimic, DEMISIA

    septembrie 17, 2010 - 9:19 pm Raspunde
  • haulicaioan

    nisipeanu e cel mai tare!e idolul multor sahisti implicit si al meu!sper sa ajungi iar in top 20 macar!

    septembrie 17, 2010 - 9:40 pm Raspunde
  • haulicaioan

    tare mult imi doresc ca la cupa mondiala sa ajungi sus de tot ca in 1999

    septembrie 17, 2010 - 9:40 pm Raspunde
  • Adrian

    E trist ca echipa Romaniei nu participa la Olimpiada anul acesta, m-am uitat pe net si am vazut ca in ultimii 50 de ani am participat de fiecare data (cu exceptia Haifa 1976 care a fost o olimpiada speciala).
    Ca simplu amator asteptam sa urmaresc si anul acesta pe internet la fel ca in ultimii 12 ani partidele membrilor echipei Romaniei la Olimpiada, cu victorii si infrangeri comentate pe larg.

    Personal vreau sa felicit jucatorii pentru ca au dat dovada de demnitate si si-au aparat punctul de vedere, pe care il consider corect. In plus cred ca e mai bine sa nu participam deloc decat sa jucam cu echipa a doua.

    Demisia din cadrul federatiei a celor responsabili pentru neparticiparea echipei Romaniei la olimpiada e singura varianta onorabila.

    septembrie 17, 2010 - 10:09 pm Raspunde
  • nicu valahu

    Dieter, m-ai lasat fara cuvinte.
    Merci.

    septembrie 17, 2010 - 10:10 pm Raspunde
  • Doru Ionescu

    Pentru ca istoria sa fie completa as dori sa adaug ca la europenele de la Novi Sad de anul trecut Dieter a jucat pentru un onorariu de 5 ori mai mic decat cel pe care el l-a mentionat la inceputul mesajului sau. Sper ca aceasta informatie sa fie suficienta pentru a va face o imagine mai clara despre cat de mult tine Dieter la aceasta echipa.

    septembrie 17, 2010 - 10:47 pm Raspunde
  • Andu Tugui

    Inca o data, tot respectul pentru Dieter! Cinste acestui melanj superior de sah si caracter.

    septembrie 18, 2010 - 12:54 am Raspunde
  • Anuta Laurentiu

    Pentru neparticiparea echipei masculine la Olimpiada, indiferent de argumentele aduse,nu exista decat un singur vinovat : C.D. al FRSah,din care 70% ii revine presedintelui.Asa cum in istoria politica a Romaniei,noi,alegatorii, am avut de ales intre doua rele,Iliescu sau Vadim,tot asa, la ultimele alegeri ale FRSah am avut de ales intre doi politicieni.Nimeni nu poate garanta ca daca ar fi fost ales Zatreanu lucrurile ar fi mers mai bine.Doar naivii mai cred in promisiunile politicienilor. Este adevarat ca actualul presedinte,inainte de a fi ales a spus :”Eu nu va promit nimic!” si s-a tinut de cuvant.
    Sper ca aceasta “catastrofa manageriala” sa-i lecuiasca pe cei convinsi ca o personalitate politica aflata la conducerea federatiei,prin “relatiile si girul politic”,v-a aduce beneficii miscarii sahiste.Veniti-va in fire :politicienii sunt intruchiparea egoismului si elasticitatii coloanei vertebrale.Nu vor da niciodata nimic din propriul buzunar.

    In alta ordine de idei,trebuie in Adunarea Generala sa hotaram o data pentru totdeauna transperentizarea totala a folosirii fondurilor FRSah,ca doar sunt banii nostri ai tuturor membrilor cotizanti. Sa stim si sa aprobam la inceputul fiecarui an planul de distribuire a bugetului,iar la sfarsitul anului eventualele modificari operate in acesta.Este necesar ca Adunarea Generala sa decida si sa accepte procentele din buget alocate actiunilor sau necesitatilor federatiei.

    De aceasta “catastrofa manageriala” se face vinovat intregul CD (in ciuda simpatiei pe care o am pentru unii dintre cei ce alcatuiesc acest CD),chiar si doar pentru neimplicare.Faptele sunt fapte.Singurul care dupa opinia mea poate fi absolvit de vina este Secretarul General, care a fost numit in functie de presedinte si care executa deciziile CD-ului.El este un functionar retribuit,aflat la mana sefului sau ,presedintele,fiind oricand pasibil a fi inlocuit de acesta.

    Este rusinos,intr-o tara in care un fotbalist neperformant(si de cele mai multe ori agramat si
    colindator de baruri)sa incaseze lunar intre 5.000 si 10.000 euro, iar unor sahisti de top,o data la doi ani,sa nu fii in stare sa le asiguri 10.000 euro (la 5 sportivi),pentru a reprezenta tara.
    Este rusinos sa te lupti sa ajungi presedintele federatiei doar pentru a-ti numi consilieri prietenii sau sa organizezi pe banii membrilor o competitie (de altfel onorabila)intr-un oras apropiat sufletului tau.Daca pentru juniori cheltuielile FRSah sunt minime,nu sunt bani pentru Olimpiada, atunci ne punem fireasca intrebare: pe ce se duc banii ?
    Stimata conducere,cu ultima bruma de demnitate,recunoscandu-va greselile,pentru ca noi sa va iertam intr-un final, singura cale este demisia in bloc,deoarece ar fi mai penibil sa va obligam
    noi prin procedurile legale.Dupa aceasta gafa de proportii,cine credeti ca va vor mai sustine ?
    Doar prietenii din Braila ,Galati si “clientela”. Sunt cam putini.
    Pentru DIETER si toti cei ce s-au solidarizat : toata stima !

    Presedinte Sectie Sah
    C.S.CONPET PLOIESTI
    ing.Anuta Laurentiu

    septembrie 18, 2010 - 12:41 pm Raspunde
  • Calin_dragomirescu

    Tot respectul pentru lupta dusa de jucatori. Sa speram ca acest precedent sinistru nu se va mai repeta si pe viitor vom vedea din nou echipa Romaniei in marile competitii. Asa cum Dieter ne-a spus punctul sau de vedere pe acest forum, astept si de la federali sa faca acelasi lucru.

    septembrie 18, 2010 - 12:48 pm Raspunde
  • Marian Tudorache

    Maria Mirabela, am ramas foarte impresionat de comentariul tau! Pare ca esti de sex opus mie si ma abtin sa-ti dau niste raspunsuri si replici nesimtite de mascul. Dar totusi sunt mascul! Insa cred ca ai descoperit apa calda! Pai bine d-le Dieter, cine te-a obligat sa fi geniu in sah? Cum dom’le ti-ai permis sa ti sahul romanesc sus fara a avea 10% din conditiile altora? Ce rusine! Nu pe bune, totdeauna am considerat ca femeile sunt mai inteligente ca noi. Hai, nu ma obliga sa-mi schimb impresia! Vad ca ai ramas neobservata! Sunt multi gentlemani aici. Eu nu!

    septembrie 18, 2010 - 4:21 pm Raspunde
  • Marian Tudorache

    D-le Calin, cu respect! Mi-am rupt ochii pe mizeria de site a FR Sah , dar nimic! Si tacerea este un raspuns! Oricum ar fi o minune sa vedem pe acest blog incomod se pare, un raspuns.

    septembrie 18, 2010 - 4:26 pm Raspunde
  • ovidiu_3003

    Maria asta face parte din mass media habarnista confunda sahul cu un joc .Sahul e un sport foarte greu cand vrei sa l practici pentru performantza.Cine te o fi pus sa scrii pe acest blog Mirabelo ?…in loc sa te joci cu mingiuta … Am o parere diferita de a d-l Marian Tudorache inteligenta feminina e inferioara inteligentei masculine desi cea mai inteligenta femeie din lume poate sa fie superioara la peste 2 miliarde de barbati tot se vor gasi macar 10 barbati in lume care s o depaseasca .

    septembrie 18, 2010 - 5:19 pm Raspunde
  • Calin_dragomirescu

    @Marian Tudorache: perfect de acord, tacerea e un raspuns edificator. Sau poate ca Maria Mirabela e de la FRSah.

    septembrie 18, 2010 - 6:54 pm Raspunde
  • Cipri Muntean

    Punctul de vedere a lui Alin Campeanu membru in CD: http://www.vados.ro/home/ro/112

    septembrie 18, 2010 - 6:55 pm Raspunde
  • Eugen Dornescu

    Dincolo de regretul pe care il am, alaturi de toti iubitorii sahului din Romania pentru situatia de a nu avea echipa masculina prezenta la Olimpiada, as dori sa punctez cateva lucruri.In primul rand, daca ne uitam putin in ograda sahistilor, vom remarca faptul ca, in ciuda devizei “Gens una sumus” care ar trebui sa-i guverneze cu adevarat, ei sunt, din pacate, dezbinati mereu. Toate conflictele mai mari sau mai mici au creat mereu cate doua tabere, aproximativ egale ca numar, fiecare sustinandu-si pozitia (e suficient sa ne amintim de cazul Alexandru Crisan). S-au facut si greseli, in care unii reprezentanti de marca ai sahului romanesc au fost pusi in situatii jenante, absolut nemeritat. Au fost si sahisti care, ajunsi in functii importante la federatie, au comis gafe impardonabile. Toate acestea au discreditat sahul de la noi, cu consecinte serioase in timp. Cine ne va mai lua in serios cand vom vorbi de introducerea sahului in scoala? Cum se explica faptul ca sahul este aproape inexistent in media? Concluzia este simpla: Nu stim sa ne organizam, nu ne alegem corect liderii, nu ne prea respectam intre noi. Daca un simplu “agreement financiar” nu poate fi gestionat si respectat intre federatie si lotul olimpic,atunci ce sa mai vorbim?…Si daca ne gandim ca e vorba doar de cateva sute de euro la mijloc, cazul este si mai hilar. Am ajuns chiar de rasul lumii, ganditi-va ce se va discuta in “culisele” sahului mondial! Este o imagine extrem de jenanta, pe care sahul romanesc nu o merita, cu atat mai mult cu cat jucatorii nostri de frunte joaca in turnee mari si au contacte si chiar relatii personale cu cei mai mari sahisti din lume! Cred ca d-l Dumitriu trebuia sa faca totul pentru a evita aceasta situatie, indiferent cat l-ar fi costat, nu numai financiar, macar pentru a nu-si lega numele de singura neparticipare la Olimpiada a lotului masculin din istorie.
    Sustin cu tarie faptul ca onorariile sahistilor trebuie respectate, mai ales ca, probabil, sunt cele mai mici in comparatie cu toate celelalte sporturi.Si inca ceva, cei care il cunoasteti pe Dieter, cu “fair”-ul lui desavarsit, nu-l puteti banui ca nu ar respecta vreo intelegere, fie ea si doar verbala. Iar faptul ca este cel mai bun sahist roman din toate timpurile ar trebui sa-i confere cel mai inalt respect, nu numai la nivel de federatie.
    As incheia cu o intrebare. Am citit pe acest blog unele interventii care ascund, dupa cate un pseudonim ales mai mult sau mai putin inspirat, sahisti cunoscuti, oameni care cunosc bine problemele sahului de la noi. De ce nu va spuneti numele adevarat? Va puteti sustine ideile in nume personal, este mai cinstit asa si mai folositor breslei sahistilor. Iar a pretinde un coeficient Elo minim pentru ca cineva sa-si dea cu parerea pe acest blog, este iarasi o greseala. Va asigur ca exista si jucatori cu un Elo mai modest, dar limpezi la minte, care, pe langa ca au idei bune, mai si scriu corect din punct de vedere…gramatical, ah, gramatica asta…

    septembrie 19, 2010 - 11:51 pm Raspunde
  • Fairy-play

    D-le Anuta,

    Sunt intrutotul de acord cu judecata dvs, exprimata elocvent la pozitia 60 a comentariilor.

    Totusi, imi pare ca lipseste ceva, un ingredient care nu a lipsit din adresele “federalilor” catre jucatori.

    Nu ma refer la acuzele de lipsa de patriotism, rea-credinta manifesta si vinovata neintelegere a situatiei economice -vai, atat de grele – pe care o traverseaza cu fruntea sus federatia romana des echecs.

    Ma refer, desigur, la un termen cert in care onor conducatorii sahului romanesc sa-si dea demisiile de onoare. Pentru simetrie, as fi optat pentru 3 zile.

    In lipsa acestui element care impune rigoare, ne vom trezi ca distinsii isi vor depune mandatul cu 1 zi inainte de Adunarea Generala si vor ramane si cu onoarea “reperata”.

    A vazut intreaga suflare sahista cu cata subtilitate interpreteaza federatia timpul – si timpurile – si ce-i mai place sa speculeze echivocul pe care singura l-a creat.

    Cu toata stima,
    Fairy-play

    septembrie 20, 2010 - 3:43 pm Raspunde
  • Deschapelles

    Mi-a placut asta cu “federatia romana des echecs ” 🙂

    septembrie 20, 2010 - 4:03 pm Raspunde
  • Virgiliu

    Pacat mare ca F.R.SAH nu a gasit banii necesari pentru a-i plati pe valorosii nostri jucatori, care sunt sigur ca ne-ar fi reprezentat cu cinste … Cu o astfel de atitudine F.R.SAH nu promoveaza valorile ci din contra le umileste pentru cateva mii de Euro … Sa ne reamintim de spiritul lui Boby Fischer si atitudinea lui intransigenta din anul 1975 fata de FIDE.
    Toata stima si pentru ceilalti jucatori romani, care nu au acceptat conditiile umilitoare si atitudinea aroganta a mai marilor de la Federatie. Acestia din urma ar trebui sa nu uite pentru ce sunt acolo, pe cine reprezinta si cine i-a ales.

    septembrie 24, 2010 - 8:51 pm Raspunde
  • Marion

    Pacat ca nu ati invatat din greselile celor de la FR de Bridge cu Ludovic Orban presedinte! A mai ramas FR Go, dar nici asta nu se simte prea bine!

    octombrie 11, 2010 - 8:13 pm Raspunde
  • Niki

    Ai ceva date de la FR Go?
    Catalin Taranu are probleme?

    octombrie 11, 2010 - 9:34 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.