Ne antrenam impreuna? (2)

AICI PUTETI VEDEA PARTEA 1

https://sahcuceausescu.ro/wp-content/uploads/2010/09/decker_mary_19830914_gh_t.jpg

Sedintele 2-3

Sedinta 2 nu a fost un antrenament propriu zis.

Prietenul nostru “londonezul” Cristi Mures, aflat in concediu in Romania, ne-a facut o vizita pe la sala. Timp de doua ore, Cristi ne-a aratat cateva partide foarte interesante jucate de catre el. Cei prezenti au fost captivati in intregime. Nu vom arata partidele aici, intrucat nu sunt comentate, si isi pierd mult din savoare.

La Sedinta 3 am fost prezenti doar 3 oameni. Nu prea am vrut sa mergem mai departe, lipseau prea multi. Gazda noastra, profesorul Adrian Dusa, ne-a aratat o partida de-a sa, o partida neasteptat de bine jucata pentru cineva care nu a jucat niciodata partide oficiale.

Am continuat apoi cu cateva finaluri de turnuri si pioni. Iata vreo doua pozitii care exemplifica cateva reguli fundamentale in aceste finaluri:

Turnuri-Procedee Specifice – 1

In finalurile de turnuri este necesar sa se cunoasca modul de lupta impotriva pionilor liberi adversi, precum si modul in care pot fi promovati proprii pioni liberi. In acest sens, principiul lui Tarrasch este unul dintre cele mai importante principii: turnul trebuie sa stea in spatele pionului liber, indiferent daca este vorba de pionul advers sau de cel propriu. In ambele cazuri, turnul va avea posibilitatea sa dezvolte maximum de activitate.

1.Ra2! Altfel urmeaza 1…Ra3 1…Rb3 2.a6 Rb8 3.a7 Ra8 4.Ra6!


Impiedica manevra Kg7-f6-f5 4…f6 5.Kf3 Kg6 6.Ke4 c4 7.Kd4 Kf5 8.Kxc4 Kg4 [8…Kxf4; 8…Kxf4 9.Rxf6+ Ke5 10.Ra6 +-; 8…Ke4 9.Kc5 f5 10.Ra4+ +-] 9.Kb5 f5 10.Ra4 Rxa7 11.Rxa7 Kxf4 12.Kc4 Ke3 13.Re7+


Maroczy-Marco, Monte Carlo 1902

Exemplul analizat demonstreaza cat de neputincios este turnul care are misiunea de a bloca un pion liber departe avansat. Se poate trage concluzia ca pentru acest scop este mai bine sa fie utilizat regele. 1–0

Turnuri-Procedee Specifice – 2

A doua regula importanta: este preferabil un dezavantaj material de un pion in schimbul unei pozitii active, decat o pozitie pasiva in conditii de egalitate materiala.

1.Rb6 Rc2! [Nu 1…Ra7 deoarece Albul ar fi putut aduce regele pentru a ataca pionul ‘a6’] 2.Rxa6 Ra2


si Negrul are sanse mari de remiza. Continuati sa jucati aceasta pozitie…

Am stabilit sa nu mai facem la antrenamente exercitii de tactica. Acelea vor exista, ca tema, ele se pot face si individual, acasa. La antrenamente vom continua sa punem accentul pe alte teme mari, finaluri, strategie, si ne-am propus sa luam si teoria deschiderilor de coarne. In fine, incepand cu sedinta 5 am inceput antrenamente mai consistente ca si continut, ceea ce se va putea observa in episodul viitor.

(Va Urma)

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.