Zi: 15 septembrie 2010

Matul zilei (308)

Vă propun spre rezolvare diagramele de la Campionatul  de șah – dezlegări -Polonia,  2000.

Pentru astăzi avem diagramele de la runda 3.

Timp de gândire: 100 minute.

Citeste Articolul
  • 11
  • 521
  • 0

Cum sa atacam cu Albul in Apararea Rusa- o idee pentru jucatorii de atac

La cel mai inalt nivel Apararea Rusa este in general privita ca o problema pentru Alb. Apare destul de des o pozitie cu structuri de pioni simetrice, si Albul se chinuie sa transforme avantajul primei mutari in ceva mai concret. In unele cercuri a aparut chiar propunerea ca Apararea Rusa sa fie interzisa la turnee! Dar iata ce au de spus expertii: “Jucatorul ce poseda calitati strategice mai bune triumfa in Apararea Rusa indiferent de culoarea cu care joaca si de simetria pozitiei.” (Alexander Raetsky si Maxim Chetverik)

Aceste aprecieri sunt cu siguranta incurajatoare. Dar iata pe aceeasi tema un citat din cunoscuta carte “Cum sa gandim ca un Mare Maestru” : “Pe vremea cand ramaneam la scoala cu prietenii dupa ore si jucam sute de partide dupa ore, strategia era destul de simpla: faceam rocada pe partea opusa si ma trezeam adesea in mijlocul unor atacuri la rege violente si reciproce. Cine reusea sa atace primul, castiga. Atunci cand regii se gasesc in colturi opuse pe tabla, cel care ataca nu numai ca POATE, ci chiar TREBUIE sa conduca atacul cu pionii…” (Alexander Kotov)

Mesajul este clar: haideti sa facem rocada mare impotriva Apararii Ruse!

Citeste Articolul
  • 6
  • 1479
  • 0

Miniatura zilei (184): Bogoljubov ataca in stil indian



Dupa cum bine zicea cineva: Studierea miniaturilor aduce multe beneficii. In primul rand, aproape intotdeauna, castigatorul invinge repede pentru ca adversarul lui face ceva (foarte) rau, pe care nu ar fi trebuit sa-l faca in deschidere. In al doilea rand, si legat de primul motiv, invatam ce nu trebuie sa facem. In al treilea rand, si legat de primele doua motive, invatam cum sa punem capat unei partide in care adversarul joaca gresit deschiderea. In al patrulea rand, miniaturile nu cer atat de mult timp pentru a le analiza si a trece mai departe. In al cincilea rand, miniaturile sunt de obicei tactice in natura, asa ca avem oportunitatea sa vedem tactica la lucru in partide. In al saselea rand, putem sa jucam usor intreaga partida din memorie. Si nu in ultimul rand, sunt si foarte interesante de urmarit.

Efim Bogoljubov Daniel Andersen
Prague (Czech Republic) 1931  ·  Indian Game: Capablanca Variation (A47)

Citeste Articolul
  • 8
  • 471
  • 0