Interviu cu Ion-Serban Dobronauteanu: “Este timpul unui pas inainte pentru sahul european”

Ion Serban Dobronauteanu

Cum ati devenit un membru al echipei lui Silvio Danailov?

Cred ca felul in care am devenit un membru al echipei lui Silvio Danailov, este un foarte bun exemplu despre cum ar trebui sa inceapa si sa evolueze o relatie in domeniul sahului. Prima ocazie cu care m-am intalnit cu Silvio, a fost in 2006 pentru meciul dintre Veselin Topalov si Dieter Nisipeanu, Campionul Mondial, respectiv Campionul European in acel moment.  Am fost impresionat de atitudinea lui Silvio in calitate de manager al Campionului Mondial, fata de pregatirea meciului si dupa aceea, in timpul meciului. A fost cu adevarat o mare placere pentru mine sa primesc ca invitati in Romania doua personalitati ale sahului modern: Veselin Topalov si Silvio Danailov. Dupa aceasta prima intalnire, am pastrat legatura si in ciuda programului incarcat al lui Silvio, el a gasit intotdeauna timp sa-mi impartaseasca cate ceva din gandurile si experienta lui.

Avand in minte buna cooperare intre federatiile de sah ale Romaniei si Bulgariei, am considerat amandoi ca am putea face o treaba buna impreuna  la conducerea ECU.

Care este experienta dumneavoastra in legatura cu acest tip de organizatie precum Uniunea Europeana a Sahului?

As spune ca am mai mult de o decada experienta ca membru activ al unei organizatii nationale de top (in sectorul vinurilor), cu activitate in asociatiile europene de profil, de asemenea. In ultimii 4 ani am participat la intalniri in cadrul ECU si FIDE si, spre exemplu, datorita experientei mele, anul trecut am avut unele contributii in elaborarea amendamentelor pentru statutul ECU.

Ati condus Federatia Romana de Sah timp de 4 ani. Spuneti-ne care au fost unele dintre realizarile dumneavoastra.

In federatia noastra era nevoie de o reconstructie totala. Iubitorii sahului din Romania isi amintesc desigur unele intamplari foarte ciudate din trecut. Am primit sprijinul necesar pentru un start nou si am reusit in unele directii cum ar fi: aproape am dublat numarul de competitii oficiale in tara noastra, s-a dublat numarul de jucatori activi, au aparut multe turnee in sistem inchis si elvetian cu o anumita importanta regionala. Suntem interesati in dezvoltarea unor relatii bune cu alte federatii, in special cu tari vecine si din Balcani,  avem o atitudine pozitiva fata de Association Francophonique si alte oportunitati la nivel international.

Ce se asteapta de la urmatoarea intalnire a membrilor ECU?

Pot sa spun ce astept eu de la urmatoarea intalnire a membrilor ECU: este timpul unui pas inainte pentru sahul european. Au existat perioade bune de progres al sahului in Europa- nivelul de raspandire, numar de participanti in crestere in competitii continentale si regionale, interes in crestere fata de sah in numeroase tari; acum este timpul ca toate aceste lucruri sa se dezvolte mult mai bine de catre si prin ECU. Sunt sigur ca echipa noastra are viziunea si expertiza necesare sa puna acestea in practica.  In urma discutiilor cu multi delegati si prieteni sahisti, ne asteptam ca lucrurile sa decurga bine, si sa ne putem concentra energia pe obiective constructive.

Prin ce se diferentiaza echipa voastra de alte echipe care candideaza?

Ei bine suntem cu totii mandrii sa facem parte din aceasta echipa, avem un lider de top– Silvio Danailov, care are o experienta excelenta in domeniul sahului profesionist si care stie foarte bine cum merge sahul pe celelalte continente. As vrea sa spun ca noi reprezentam o optiune centrala pentru sahul european, nu numai din punctul de vedere al originii geografice al membrilor, dar si datorita faptului ca suntem deasemenea, aproape si de celelalte regiuni continentale. Pornind de la aceasta pozitie, putem lucra pentru o mai buna colaborare intre federatiile nationale de sah, cat  si pentru o  ECU mult mai performanta.

Suntem aproape de etapa finala a campaniei electorale? Cum vi se par aceste campanii?

In ciuda faptului ca toata lumea considera ca perioada dinainte de alegeri este intr-un fel plictisitoare si plina de promisiuni nerealiste, se poate observa faptul ca unii candidati au unele strategii si proiecte interesante.

Practic, este bine ca exista cativa candidati  (cel putin doi, pot sa spun 🙂 ) si toate aceste energii ne vor ajuta pana la urma sa ne apropiem de obiective reale, si pentru o mai buna ECU. Desi problemele FIDE sunt mult mai complexe si la o scara mult mai mare, candidatii (ECU) fac eforturi deosebite, si sper ca invingatorul sa nu aiba timp de odihna dupa victorie.

Mai multe amanunte pe:  danailov-for-president.com

Mr. Ion-Serban Dobronauteanu (Romania)-Vice President-CV

Ion-Serban Dobronauteanu s-a nascut in 1968. Este absolvent al Universitatii Politehnice si al Academiei de Studii Economice din Bucuresti. In prezent, studiaza pentru a deveni Doctor Academician in economie agricola.

Dl. Dobronauteanu este actionar si Dir. Gen. Adj. la  Euro Trade Invest SA (firma specializata pe produse alimentare si nealimentare), actionar la Murfatlar Romania SA( producator de vinuri).  Este presedintele WNIO si vicepresedintea al WPA

Ion-Serban Dobronauteanu este  Maestru (ELO 2215). Ca junior, el a fost membru din echipa castigatoare a unui titlu de campioana nationala pe echipe.

A organizat multe  Openuri in Bucuresti, dar si nenumarate turnee nationale. Responsabil cu organizarea si finantarea meciurilor Karpov vs Istratescu (2005) si Veselin Topalov vs. Dieter Nisipeanu(2006).

Dl.  Dobronauteanu este membru in Comitetul de organizare a Turneului Regilor- Bazna, Romania. Presedinte al FRSah intre ian 2006- feb 2010. Membru fondator, Presedinte si Vicepresedinte (prin rotatie) a Federatiei de Sah Balcanic.

Ion-Serban Dobronateanu este initiatorul Circuitului balcanic de sah “Grand Prix”.

In prezent este Delegat permanent al FRSah, la FIDE si ECU.


(SURSA: CHESSDOM)

1 Comentariu

  • Mihai Simpetru

    Domnul Ion – Serban DOBRONAUTEANU a avut ca presedinte al Federatiei Romane de Sah o activitate meritorie in promovarea sahului in Romania, deschiderea larga catre competitii europene, stimularea unor intalniri intre sahistii internationali ai momentului sau celebri cu sahistii romani de top dar si cu ceilalti sahisti romani de frunte.
    Activitatea Federatiei a intrat pe un fagas normal si rezultatele s-au vazut vizibil.
    Domnia sa are o viziune moderna asupra sahului international si poate aduce contributii majore la imbunatatirea activitatii si organizarii in acest sport.
    Cred ca este bine sa-i urmarim propunerile si contributiile sale la promovarea interna si internationala a sahului, avand multe cunostinte, multi prieteni intre campionii sahului international, intre oficiali si organizatori.

    septembrie 10, 2010 - 8:58 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.