Zi: 16 august 2010

Jucatorul de sah al lui Maelzel (1)

de Edgar Allan Poe

Remember de vacanta IX: Din articolele publicate pe blog

Am considerat ca odata cu venirea vacantei de vara,  periodic la cateva zile sau la o saptamana, sa va puteti relaxa si binedispune cu o lectura binemeritata. Pentru toti cititorii nostrii avem cateva episoade interesante scrise de nimeni altul decat, Edgar Allan Poe,  despre “Jucatorul de sah” . Ce se intampla si care este intriga discutiei, probabil mare parte dintre dumneavoastra nu o stiu, dar va asigur ca este mai mult decat interesant si trebuie urmarit. Asadar, o lectura de vacanta cu subiect sahist, de-alungul a catorva episoade care mai de care mai captivant, mai ales pentru a simti parfumul epocii si ceea ce se percepea atunci despre senzatia acelei vremi: Jucatorul de sah. Misterul care a ajuns pana in zilele noastre il veti putea simti si dumneavoastra si cred ca va veti face o idee interesanta despre unul din misterele vremurilor acelea si care au ajuns sa fie neelucidate pe deplin pana in zilele nostre.

Poate că niciodată un astfel de spectacol n-a atras într-o atât de mare măsură atenţia tuturor ca Jucătorul de şah al lui Maelzel. Oriunde a fost văzut, a constituit pentru orice ins care cugeta un lucru vrednic de cea mai vie curiozitate. Cu toate acestea, problema lui modus operandi a rămas încă nedezlegată. Nu s-a scris încă nimic în această privinţă care ar putea fi socotit hotărâtor. Găsim deci peste tot locul oameni înzestraţi cu geniul mecanicii, oameni cu o minte ascuţită şi pătrunzătoare, cu putere de a înţelege şi de a deosebi, care nu se sfiesc câtuşi de puţin să susţină că automatul nu e decât o simplă maşină, ale cărei mişcări nu depind de vreo intervenţie omenească şi care, sfidând orice comparaţie, e, prin urmare, cea mai minunată dintre toate invenţiile omului. Şi această concluzie, trebuie s-o spunem, ar fi incontestabilă dacă presupunerea care o precede ar fi judicioasă şi exactă.

Baronul ungur Von Kempelen

Citeste Articolul
  • 15
  • 760
  • 0

Stiti care poate fi deschiderea mileniului?

Remember de vacanta VI: Din articolele publicate pe blog

Cam pe la inceputul anilor 2000, dupa aproape 20 ani de sah, inca mai aveam probleme cu deschiderile, in special la negru. De foarte multe ori ieseam -/+ din deschidere, chiar si cu adversari cu rating semnificativ sub mine, si munceam toata partida ca sa obtin o remiza, sau eventual ca sa castig…cu mult noroc. Evident ca daca jucam cu un adversar puternic, nici nu mai reuseam sa ‘reintru’ in partida, iar maestrul cu pricina obtinea o victorie lejera, fara prea multa munca. Am studiat, am incercat si am jucat o gramada de deschideri: contra e4 diverse siciliene (Paulsen, Scheveningen – procentaj catastrofal contra Atacul Keres!, si alte cateva mai putin cunoscute, cum ar fi ultima incercare 1.e4 c5 2.Cf3 Cc6 3.d4 cxd 4.Cxd4 Db6?! La Bourdonnais mi se pare). Am mai incercat Pir-Uf, Philidor, dar ce n-am incercat ? Contra d4 am avut probleme chiar mai mari. In prima faza m-am luptat cu Gambitul Damei, pe urma tot in Gambitul Damei am incercat Lasker, pe urma a urmat Grunfeld, Indiana Regelui…continuati dvs.

Citeste Articolul
  • 12
  • 662
  • 1