Scris de Alina State-Fulger pe www.adevarul.ro
Are numeroase premii obţinute la concursurile de vioară, dar şi trei titluri naţionale la şah. Vrea să studieze în continuare muzica clasică şi să devină solist.
Ramnicu Valcea: Andrei Stoian
NĂSCUT – 10 iulie 1991, la Bucureşti.
STUDII – Absolvent clasa a XII-a la Liceul de Artă din Râmnicu Vâlcea.
IDEALURI – Îşi doreşte să intre la Conservator.
Andrei Stoian s-a născut în capitală, în perioada în care mama lui era studentă. După terminarea cursurilor, părinţii lui Andrei s-au stabilit în Râmnicu Vâlcea. De mic, tânărul a fost pasionat de muzică, iar părinţii l-au dat în clasa I-a la Liceul de Artă, unde a început să studieze vioara, iar din clasa a V-a s-a apucat şi de pian. A studiat vioara cu domnişoara profesoară Cerena Balaci şi pian cu profesoara Nina Andrei. „Am îndrăgit vioara de mic şi vreau să o studiez şi la facultate. Pian am făcut secundar şi el te ajută foarte mult pe partea digitală (în ceea ce priveşte poziţia degetelor). Mie vioara mi s-a părut mai frumoasă”, povesteşte Andrei Stoian. A participat la numeroase concursuri judeţene, regionale şi naţionale de vioară şi a obţinut foarte multe premii. La pian nu a participat la competiţii, deoarece l-a studiat ca instrument secundar. „Eu zic că cel mai important premiu obţinut în domeniul muzical a fost în clasa a IX-a la Olimpiada Naţională de Interpretare Instrumentală, la vioară”, spune tânărul.
„Între şah şi muzică nu e nicio legătură”
Tot din clasa I-a, Andrei a fost atras şi de şah. „Mergeam în parcul Mircea cel Bătrân din centrul Râmnicului şi mă uitam la pensionari cum joacă şah. Îmi plăcea foarte mult să îi privesc cum joacă şi a început să îmi placă şi mie”, declară Andrei Stoian. Ca să înveţe să joace şah ca un adevărat profesionist, Andrei s-a înscris de mic la Clubul Sportiv de Şah Roaită, după care s-a mutat la Şah Club din Râmnicu Vâlcea unde se pregăteşte şi în prezent cu profesorul Hary Varlaam. „La vârsta de opt ani am participat la prima competiţie de şah pe plan local, dar nu am reuşit să mă clasez în primii trei. La 9 ani am spart gheaţa şi am luat primul loc I la şah pe judeţ”, povesteşte tânărul. În ultimii 10 ani a reuşit să obţină de trei ori titlul naţional la şah şi are numeroase premii la nivel de judeţ. „Între şah şi muzică nu e nicio legătură. Pot spune că singura combinaţie între ele e că îmi plac amândouă foarte mult, le fac cu plăcere şi m-am apucat de ambele de la 7 ani”, mărturiseşte şahistul. Nu se va lăsa de sportul minţii nici în facultate şi va continua să meargă la concursuri. „La Conservator vreau să intru la solişti instrumentişti. Nu renunţ la şah pentru că unele competiţii îmi aduc bani”, declară Andrei. Cea mai mare sumă de bani pe care a câştigat-o la o cometiţie de şah a fost de 3.000 lei, la Sighetul Marmaţiei. Tânărul a participat la competiţii de şah şi cronometrate de câte 15 şi 30 de minute.
Ce-i place
Să se plimbe cu maşina în timpul liber, să călătorească şi să aibe prieteni lângă el tot timpul. Îi place sportul şi joacă frecvent fotbal, bowling şi ping-pong.
Ce nu-i place
Că se micşorează salariile şi o să primesc mai puţini bani de la părinţi. Detest persoanele false şi sistemul de învăţământ care se schimbă în fiecare an şi s-a ajuns să se facă experimente pe elevi cu structura bacalaureatului.
Întrebări şi răspunsuri?
Cum vezi tu şahul?
A.S.: Eu văd şahul ca pe un sport logic,care solicită destul de mult gândirea, inteligenţa, intuiţia. E un joc care mă şi relaxează şi mă ajută să am şi alte viziuni în viaţă.
Ce îţi doreşti în momentul de faţă?
A.S.: Să termin cu bine examenul de bacalaureat şi să reuşesc să intru la Conservator la secţia instrumentală. Eu m-am bazat foarte mult pe muzica clasică şi vreau să continui în acest domeniu. După examene începe şi pentru mine vacanţa.
0 Comentarii