Anand: “As fi preferat sa joc in India”

Rajarshi Gupta: Se stia bine despre lungul drum cu masina spre Sofia pentru Meciul cu Topalov, toate acestea ar fi putut fi evitate daca ai fi avut destui sponsori ca sa joci meciul in India.

Vishwanathan Anand: Ei bine, mi-ar fi placut sa joc meciul in India. Ar fi fost foarte frumos dar pana la urma nu am de ce sa ma plang. Intreaga calatorie pe sosele s-a dovedit a fi o aventura. Am vazut filmul “Stapanul Inelelor” in calatoria de 40 de ore, mi-am pastrat mintea calma si m-am simtit bine in Sofia odata ce am ajuns. Nu poti sa faci prea multe in legatura cu o calamitate naturala, si am incercat sa fiu catm ai relaxat in timpul drumului spre Sofia

RG: Sotia ta a fost la Sofia si a verificat sala de joc inainte de meci dar media internationala a inceput sa ‘miroasa’ un scandal. Toate astea au ajuns probabil la tine.

VA: Nu stiu de ce s-a creat controversa. Este o traditie- reprezentantii ambilor jucatori merg si verifica sala de joc inainte de un meci. Sotia mea nu a planuit nimic altceva.

RG: Este avantajul terenului propriu un factor in sah? In acest caz, ai fi putut evita o lunga calatorie, de asemenea.

VA: Nu cred ca avantajul terenului propriu este un factor atunci cand vorbim despre sah. Este vorba despre cum te pregatesti mental pentru o partida grea. Asa ca da, dupa cum am spus, nu am cum sa ma plang in legatura cu faptul ca a trebuit sa ma duc la Sofia. A fost o experienta excelenta. Poate ca daca joci acasa, presiunea este echlibrata de sprijinul publicului, dar nu mai mult.

RG: Magnus Carlsen, care ar putea fi viitorul tau adversar intr-un meci pentru titlul mondial, se antreneaza in prezent cu  Gary Kasparov. Acestia amandoi si Vladimir Kramnik te-au ajutat in meciul impotriva lui Topalov.

VA: Uite cum sta treaba, eu stiu cum sa diferentializez rivalitatea fata de adversarii mei la tabla si in afara ei. A fost un mare gest din partea lui Kramnik sa vina si sa ma ajute in ciuda faptului ca eu l-am invins in 2008. Suntem prieteni buni de mult timp si cu totii Kramnik, Kasparov si Carlsen mi-au impartasit unele din ideile lor.  Nu este vorba de cum te antrenezi ci despre ce aduci prin antrenamente pentru jocul tau. Nu i-am dezvaluit lui Carlsen lucruri cruciale despre viata mea, si nici el mie. Inca mai putem sa concuram si sa o facem in mod intens.

RG: Apreciezi rivalitatea ta cu Topalov ca fiind cea mai intensa a carierei tale de pana acum, avand in vedere tam-tamul care s-a facut in jurul meciului?

VA: Asta este o intrebare dificila, dar da, meciul de la Sofia a fost cel mai tare meci pe care l-am jucat vreodata. In meciurile mele anterioare, lucrurile nu au tinut atat de mult dar Topalov este un luptator si un mare jucator si face sahul mai interesant.

Totul a atarnat de-o parte sau de alta de-a lungul meciului si nu am avut invingator pana la partida a 12-a. Intensitatea iti taia rasuflarea si mi-ar placea sa-mi compar adversarii de-a lungul anilor, dar da, meciul impotriva lui Topalov a fost o provocare extrema.

(SURSA: http://www.espnstar.com- de Rajarshi Gupta)

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.