Loek van Wely a castigat Chicago Open, turneu care a avut loc in Wheeling, Illinois, acum 2 saptamani. Marele maestru olandez a fost singurul jucator care a realizat 7,5 puncte. Adams, Najer, Mikhalevski si Stocek au terminat pe locurile 2-5 cu 7 puncte.
Aici s-a jucat- Westin Chicago North Shore Hotel, Wheeling, Illinois
Precum in anii precedenti, turneul a atras cativa puternici mari maestrii din Statele Unite sau alte tari: Ben Finegold, Varuzhan Akobian, Aleksandr Lenderman, Melikset Khachiyan, Alex Yermolinsky, Samuel Shankland, Alexander Shabalov, Dmitry Gurevich, Jaan Ehlvest (castigator la Chicago Open in 2009)- toti SUA, Michael Adams (Anglia), Evgeny Najer (Rusia), Victor Mikhalevski (Israel), Jiri Stocek (Cehia).
Van Wely a castigat dupa ce l-a invins pe IM Sam Shankland in ultima runda. in timp ce Akobian, care se afla la egalitate cu Van Wely inaintea ultimei runde, a pierdut la Adams.
Van Wely-Shankland
Din momentul in care mutarea c4-c5 a fost posibila din considerente tactice la mutarea 15, nebunul de pe a7 a fost in afara jocului. Acum Van Wely decide finalul dupa 28.Bxa6! bxa6 29.Nd4 Bd7 30.Bd6 +- si Albul are practic o figura in plus.
Adams-Akobian
Puteti vedea cum a castigat Albul un pion (si mai tarziu partida)?
Chicago Open 2010- Clasament Final dupa 9 runde
INTERVIU CU LOEK VAN WELY
Cand s-a intamplat ultima ta victorie la un mare open?
“Probabil ca la Foxwoods, in 2006. In Statele Unite am castigat World Open in Philadelphia in 1994, si New York Open in 1996. Un amanunt amuzant este acela ca Mickey Adams a jucat ultimul sau turneu in SUA in New York in 1996, pe care l-am castigat de asemenea. El mi-a spus ca prezenta lui imi aduce noroc.”
Acea partida din ultima runda a aratat destul de usoara, dar care au fost momentele mai dificile de-a lungul turneului?
“Impotriva lui Mulyar in runda 3 a fost dificil. Am jucat o linie foarte taioasa din Slava, din meciul Anand-Kramnik, si la un anumit moment am deviat de la ceea ce intentionam sa joc. Am castigat o figura, dar apoi am vazut ca trebuie sa simplific pozitia cat mai rapid posibil. Iar partidele impotriva lui Yermo si Dmitry Gurevich au fost ambele cu dus si intors.”
Inseamna acestea ca ai fost norocos, sau simti ca ai jucat cel mai bun sah al tau in Chicago?
“Ei bine, in acele partide impotriva lui Yermolinsky si Gurevich eu am fost cel care a presat. Impotriva lui Yermo, spre exemplu, am refuzat o propunere de remiza si am jucat un final cu un pion in minus. Intotdeauna trebuie sa-ti asumi unele riscuri, va dati seama. Impotriva lui Gurevich pozitia a fost foarte taioasa, si am intrat in mod deliberat in complicatii, pe baza unor variante calculate. Asta inseamna ca putea sa iasa bine, sau rau.”
Care este principala diferenta dintre turneele din Statele Unite si cele din Europa, pentru tine?
”In Europa, cu toti acesti rusi puternici, si cu doar o runda pe zi, deschiderile sunt mult mai importante decat aici, in SUA. In Statele Unite este vorba despre rezistenta, apetit tactic, acest gen de lucruri. In Europa pregatirea joaca un rol mult mai mare.”
Ti se potriveste mai bine un asemenea turneu, cu 9 runde in 5 zile?
“Ei bine, nu-mi dau seama, nu m-ar deranja sa joc o partida pe zi aici, dar pentru unii jucatori de aici ar fi o problema mai mare. Conditia mea fizica nu este rea, mi-ar placea sa fac un pic mai mult sport, dar nu ma pot plange. Dar pentru unii jucatori asta este diferit.”
Dar ce parere ai despre faptul ca ati venit la sala cu propriul set de sah si ceas, imi vine cu greu sa-mi imaginez nume mari ca tine, sau Mickey Adams, intrand in sala de joc cu un set de sah sub brat…
“Ei bine, aici gresesti! Noua nu ne vine greu sa venim cu sahul la sala. Unii oameni nu fac asta, si spera ca adversarul va aduce materialul de joc, dar asta inseamna ca se poate ajunge la situatia in care adversarul nu a aparut inca, si nu poti sa-i apesi pe ceas.”
Te face o victorie ca aceasta sa iti doresti sa joci sah mai des?
“Ei bine, o victorie nu schimba brusc lumea, iti dai seama. Si de fapt joc mai mult decat ai putea crede. Dupa acest turneu voi juca in campionatul Frantei pe echipe, apoi in campionatul Olandei, apoi un turneu in Norvegia, apoi la Amsterdam, apoi liga Spaniei si apoi Olimpiada”
Da, este un program destul de incarcat. Dar ce ne poti spune despre echipa de la Olimpiada? Presupun ca Anish (NT- Anish Giri) va juca, si…?
“Da, Anish este in echipa, Jan Smeets este, si cu mine, deocamdata. Celelalte doua locuri vor deveni clare dupa Campionatul Olandei. Dar totul se rezuma la urmatoarele, cred: daca Dimitri Reinderman nu castiga campionatul Olandei, atunci cei doi vor fi Erwin l’Ami si Daniel Stellwagen, conform ratingului ELO.”
Pe Facebook Anish te-a tachinat, cum ca ai avut o motivatie in plus la Chicago, anume sa ramai in fata lui in listele ELO. Mai este inca important pentru tine sa fi numarul unu in listele ELO ale Olandei?
“Sa zicem ca este intotdeauna bine ca Anish sa ramana in urma cat mai mult posibil. ”
(SURSA: CHESSVIBES)
0 Comentarii