Interviu cu Anand dupa victoria de la Sofia (3)

Aici puteti vedea prima parte a interviului

Aici puteti vedea a doua parte a interviului

20.05.2010 – În a doua parte a interviului sau de pe Playchess.com (n.t. prima parte a interviului a fost prezentata de noi in doua parti, pe care le puteti vedea din linkurile de mai sus) vechiul si noul Campion Mondial Vishy Anand vorbeşte despre hardware – noi ştim acum că adversarul său Veselin Topalov a avut acces la un super-computer IBM cu 8792 procesoare! – si care e cel mai bun mod de utilizare al computerelor pentru pregătire. De asemenea, el le compara cu asistenţii umani, dintre care Vishy i-a avut pe cei mai buni.

Chiar înainte de începerea meciului Campionatul Mondial de la Sofia, Vishy Anand a aflat că adversarul său, Veselin Topalov, a avut acces la retea de computere, care rulează cea mai noua varianta a programului Rybka, si care a fost retinuta pentru utilizare exclusivă de către bulgari. La acel moment, nimeni nu cunostea specificaţiile exacte ale retelei. Astazi stim ca Topalov a avut un set serios de calculatoare puternice şi, în plus, acces la un super-computer Blue Gene/L, care avea 8792 de procesoare si putea execute în jur de 500 teraflops (o mie de miliarde de operaţiuni cu virgulă mobilă pe secundă).

Împotriva acestei superioritati hardware înfricoşătoare, facuta posibila cu asistenţă din partea guvernului bulgar, Anand, dupa cum povesteste chiar el în prima parte a interviului, a primit asistenţă în timpul fazei de pregătire şi în timpul meciului de la o “retea umana”: cei patru secundanti obisnuiti, si, în plus, de asemenea, Magnus Carlsen, Garry Kasparov şi Vladimir Kramnik (cu o mica sesiune de sparring cu tanarul MM Anish Giri). Asta, desigur, nu elimina necesitatea calculatoarelor, şi în partea a doua Anand vorbeşte despre utilizarea ajutoarelor electronice, prin comparatie cu secundantii umani.

Vishy Anand: reteaua mea umana a fost de fapt destul de impresionanta.

Frederic Friedel: “Retea umana” este o expresie interesantă, pentru că tocmai am aflat astazi ca Topalov şi echipa lui au avut o retea de calculatoare cu 112 de nuclee. Computerele voastre au avut opt nuclee, dar apoi ati luat unul cu 16 nuclee?

Noi chiar am inceput sa fim putin ingrijorati dupa ce am auzit asta. Deja ne dadusem seama de unele dintre lucruri – Rustam a cautat informatii pe forumuri, asa ca aveam ceva banuieli. Şi am mai avut informatii si din alte surse care ar putea dori sa ramana anonime. După ce am aflat că el a avut un fel de super-calculator, un fel de versiune de retea a Rybka, ceva care poate sa proceseze foarte bine, a devenit clar de ce accesul la Rybka 4 ne-a fost blocat. Deci, a trebuit sa facem ceva în grabă. Apoi, cei de la Hiarcs au luat legătura cu noi, Harvey Williamson şi Mark Uniacke. Harvey a avut acces la un calculator foarte puternic, şi m-a lasat sa-l utilizez pe durata întregului meci. Ceea ce a ajutat – cel puţin am putut verifica unele dintre cele mai critice domenii, cu o maşină foarte puternica, timp de cateva ore. Asta a îmbunătăţit putin lucrurile. Era altceva daca la-m fi avut cu cateva luni înainte de meci, dar cel puţin am putut verifica in profunzime o mulţime din zonele critice, şi sa ne asiguram că am aveam ceva cu care să ma joc.


Asa arata o retea de calculatoare  cu doar 52 nuclee. Topalov a avut 112.

Totusi, am avut ideea că poate ar trebui să mergem în afara zonelor mai critice, şi sa nu mai cautam poziţii care pot fi analizate din calculator. Acesta este motivul pentru care am decis să stam departe de Grunfeld pentru un timp indelungat. Am tot asteptat ca Topalov să mai faca ceva modificari de-a lungul meciului, dar asta nu s-a întâmplat niciodată. Am fost putin surprins de faptul că el tot cauta sa se intoarca la finalul Elista. Ne-am gândit că, cu tot hardware-ul va alege linii mai energice. În mod normal, el joaca lucruri foarte diferite, dar cred că, poate, a decis că, deoarece avea un asemenea avantaj de hardware, ar putea să ramana in aceleasi zone şi sa ne depaseasca la toate capitolele. 

MM Jan Gustafsson şi Frederic Friedel în timpul interviului de pe Playchess

După jocul opt eram cam in dificultate cu negrul, şi aveam unele dificultăţi in a pune probleme cu albul. Catalana parea sa se cam “subţieze” şi ne întrebam cât de mult vom mai putea continua. Pana atunci functionase strălucit –  ne adusese deja două puncte. Si apoi a venit ideea de a începe să jucam sisteme de cate un joc. Asta a dus la Grunfeld-ul cu b6, la Nimzo, pentru care am făcusem ceva pregatire înainte de meci. Lucrasem, de asemenea, ceva la engleză, dar mai puţin. Aşa că a trebuit să acceleram putin lucrurile. Înainte de jocul final am avut o zi de odihnă, şi eu m-am gandit că avem o zi şi jumătate, asa ca hai să ne mutam la Gambitul Damei – am nevoie de o deschidere care să-mi asigure un joc bun, şi nu de una care sa atârne de un fir in fata vreunei arme surpriza. Asa ca am ales asta, şi lucrurile au iesit foarte bine. Chiar dacă el ar fi obtinut o remiză evidenta, cel puţin m-ar fi ajuns la tiebreak într-o formă rezonabilă.

As vrea sa-ti pun o întrebare, pentru că poţi judeca mai bine decat oricine: am sentimentul că, dacă faci prea multa pregătire şi hardware-ul este prea puternic, ar putea sa vina la tine şi să spună: “Oh, aceasta a fost respinsa, “şi” aici avem ceva nou “… şi nu ştiu dacă acest lucru este bun pentru jucător. Ce crezi?

Trebuie să fie bine pentru jucator sa aiba un hardware bun. Problema este că de multe ori nu-ţi spune ceea ce vrei. Vrei să găsesti o ameliorare pentru alb, şi s-ar putea să găsesti una pentru negru în schimb. Dacă ai un hardware bun sunt şanse ca munca ta sa fie buna, şi poţi fi mai încrezător cu privire la munca pe care ai depus-o. Dacă iţi iei riscuri atunci poti simti ca vei avea un avantaj din start. În acest sens este bun. Dar calculatorul iti va spune numai lucruri pe care le justifică poziţia. Este, de asemenea, inselator – te poate opri sa joci liniile tale preferate din cauza unor probleme obscure undeva. Calculatoarele sunt foarte utile – hardware-ul foarte puternic, în special – dar daca sa lucrezi cu calculatorul înseamnă sa încetezi să-ti iei riscuri, desigur, asta o să te distruga. Dar, pe de altă parte, dacă te încurajează să iei genul corect de riscuri, atunci cu atât mai bine. Gestionarea lui cred ca este destul de complicata. Este foarte puternic, dar nu iti poate spune ceea ce vrei.

Şi în comparaţie cu analiza cu oameni cum ar fi Kasparov sau Kramnik …?

Cu oamenii este fantastic, deoarece la unele dintre lucrurile pe care ti le spun ei aproape ca te poti raporta. Aproape ca poţi vedea cum este ceva ce se poate aplica la tabla. În ultimele cateva zile unele dintre sugestii au venit de la Vlady – sugestii foarte inteligente, cu explicaţiile lui de ce ar trebui să faci asta sau ailalta. Sau, uneori, Garry iti va povesti ceva despre celalalt jucător, şi este ceva care, la un moment critic, te-ar putea ajuta să alegi între două mutări, iar asta ar putea fi decisiv. Deci, acesta este un fel de ajutor foarte, foarte diferit. Desigur, acestia sunt unii dintre cei mai mari jucători din şah, aşa că, chiar nu poti cere mai mult.

Fritz 12 nu iti explică de ce, şi nu-ţi spune poveşti despre jucători …

Problema cu Fritz 12 este că, cu excepţia când la functia “coach” te simti ca si cum te-ar insulta, in rest nu prea iti spune nimic. Problema cu computerele este că nu te poti baza pe ele. Incerci sa le pui să gasească ceva pentru negru, şi ele strica totul. Ele nu înţeleg niciodata ce vrei.

Dar tu, totusi, nu urasti compurele, nu-i asa?

Deloc. Computerele sunt o invenţie atat de minunată. Poţi pune calculatorul sa lucreze la ceva, şi sa te relaxezi vizionand un film în timp ce te pregătesti. Este un mod placut pentru noi de a simti ca lucram tot timpul.

Ar trebui să mai menţionăm un mare ajutor pe care l-ai avut, care este Skype. Nu este oare uimitor cât de mult ai folosit Skype-ul?

Da. Sunt încă coplesit când primesc un emoticon de la Garry [rade prelung]. El pare sa se simta foarte in largul lui acolo.

Acum aş dori să predau stafeta lui Gusti, MM Jan Gustafsson, care vă va întrebe despre câteva dintre jocuri… 

 

Interviul este disponibil pentru membrii Playchess în secţiunea Premium Video. Vizionarea este gratuita pentru toţi membrii Premium – membrii obisnuiti trebuie sa aiba 50 de ducati in cont, pentru a putea viziona interviul de 70 de minute, care conţine, de asemenea, discuţii ample între MM Jan Gustafsson şi Vishy Anand despre cursul meciului.

Sursa: http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=6348

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.