Caz fara precedent in istoria sahului! Scandalul drepturilor de autor privind mutarile a ajuns in instanta!

În timpul meciului Anand – Topalov, pe site-ul oficial a aparut un mesaj care să spunea asa: “Atenţie! Este absolut interzisă transmisiunea în direct a mutarilor sau a imaginilor video in timpul jocului pe alte site-uri, mass-media sau software fără permisiunea explicită a organizatorilor. Această interdicţie este încălcata de către ChessBase

La câteva săptămâni după sfârşitul campionatului Chessdom.com a primit vestea direct de la o sursă germană care confirma ca acest caz este deja prezent în instanţă. În ceea ce priveşte cazul drepturilor de autor asupra mutarilor şi recentele schimburi de comunicate de presa dintre cele doua echipe, l-am contactat pe managerul lui Veselin Topalov şi una dintre figurile centrale din spatele organizării meciului – Silvio Danailov. El a fost deranjat de faptul că au fost investite milioane de euro în asigurarea vizionarii campionat online, a aprtidelor, cele mai vizionate meciuri online de campionat mondial din istoria sahului, iar Chessbase se pune mai presus de lege şi obtin miscarile fara permisiune.

sloganul domnului Danailov

Î: Dle Danailov, am înţeles că acest caz împotriva unei companii germane care se presupune că a încălcat legile dreptului de autor, a fost prezentat în instanţa de judecată. Puteti sa ne furnizati mai multe detalii cu privire la acesta problema?

R: Bună ziua, da, acest lucru este adevărat. Înainte de începerea Campionatului Mondial de Şah am indicat în mod explicit că nici o companie nu poate utiliza mutarile fără permisiunea personalului oficial al site-ului. Şi acest lucru a fost încălcat de către Chessbase, ei se pun mai presus de legile din Europa, mai presus de normele etice generale FIDE.

Î: Până în prezent nu există nici un astfel de caz similar în istoria şahului. Credeţi că veti avea succes?

R: Cred în dreptul european şi în avocatul nostru, care prezinta cazul – Dl Rainer Polzin.

Mai mult, candidez la preşedentia ECU şi, ca atare, am să apar drepturile şahului profesionist. Astfel de acţiuni, precum cea de la Chessbase, afectează sponsorii evenimentelor in mod negativ, fapt care afectează sponsorizarole viitoarelor evenimente nivelul acestora. Pe termen lung, cele mai mari daune se fac asupra fanilor şahului, care sunt cea mai importantă parte a jocului – cu siguranţă merită să se bucure de evenimente la nivel înalt şi sa aiba parte de sponsorizari la toate nivelurile.

Astfel, prin apărarea drepturilor noastre prin intermediul dreptului european, vom apăra dewptul tuturor fanilor şi viitorul sahului.

Î: Din informatiile nostre, acest caz a intrat la judecată pe 27 mai, că după încheierea evenimentului. De ce nu a fost prezentat imediat dupa prima runda?

R: În astfel de litigii sunt anumiti paşii de urmat. Am încercat să ajungem la un acord cu Chessbase şi le-am oferit să respecte toate regulile pe care alte site-uri le- au urmat – un contract comercial. Ei au refuzat şi au început să transmită jocurile. Le-am transmis o scrisoare de avertizare după primele partide, solicitând oprirea imediata a difuzarii. Dar o astfel de acţiune nu a fost luată din partea lor, astfel încât în cazul este acum în instanţă.
Totul este foarte tehnic şi există multe detalii. În epoca modernă a comunicaţiilor acest proces este uşor de a urmărit, volumul de muncă este mare, totuşi.

Acest meci a fost cel mai vizionat meci de şah online în istoria tuturor campionatelor. Pentru ca toate acestea să se întâmple sponsori au plătit, dar Chessbase poate prelua mutarile la liber, şi sa le revanda clienţilor lor? Acest lucru nu este normal, datorita legilor şi normelor umane. În limbaj simplu acest lucru este jaf. Iar pentru astfel de acţiuni trebuie sa existe consecinţe.

Legat de ultimul interviu al lui Topalov aparut in presa, au existat reactii in multe tari, inclusiv India. Managerul lui Anand, doamna Aruna Anand, a raspuns asupra acestuia, inainte de a avea sansa sa vorbim cu dansa.

R: În primul rând permiteţi-mi să clarificăm un lucru: cu tot respectul fata  de doamna Anand, dansa nu este un manager, ea este secretara. Managerul este o profesie foarte importanta, managerul promovează şi popularizeaza şahul, este în căutare de bani de sponsorizari şi organizare de evenimente de clasă mondială. Practic ceea ce face dansa este de a ridica receptorul telefonului, trimite e-mailuri, faxuri, bilete de rezervare, etc.

Despre reacţia ei, ni se pare un pic cam nervoasa, dar ce să faci, adevarul doare uneori.

sursa: Chessdom.com

ALTE POSTARI RELEVANTE

4 Comentarii

  • MODEST

    E oarecum de inteles ca bulgarii au vrut sa scoata ceva bani de la ChessBase, dar cum am fi putut vedea live partidele daca nu erau transmise de Playchess? Dar sunt curios sa stiu cum au putut nemtii transmite meciul fara acordul bulgarilor, cat timp acesta s-a desfasurat la Sofia(poata ma lamureste cineva).

    mai 31, 2010 - 11:44 pm Raspunde
  • cosmin

    E foarte ciudata problema.
    Ce se intampla, de exemplu, daca pe parcursul procesului Anand declara ca nu are nicio pretentie asupra mutarilor lui? Se pune taxa numai pe mutarile lui Topalov? Oare in contractul de la inceputul meciului s-a stipulat ca mutarile celor doi sunt proprietatea bulgarilor?
    Oricum ar fi, daca se creeaza precedentul asta se loveste exact in fanii la care facea referire Danailov.

    iunie 1, 2010 - 7:45 am Raspunde
  • Costin Beiu

    Modest: orice se afiseaza pe internet (poze filme, etc) exista undeva fizic. Aceste fisiere se pot prelua fara niciun efort de catre cineva priceput in programere web. Acelasi lucru se intampla si cu fisierele pgn. Ele exista fizic pe serverul oficial, fiindca altfel nu se pot citii de catre programul de vizualizare. Acest fiser pgn se poate prelua pe alt server si se poate citii de catre alt program de vizualizare a partidelor.

    Acum imi pot permite o parere proprie fata de acest caz, parere care nu reprezinta neaparat parerea membrilor blogului sah cu Ceausescu:

    Nu stiu daca e formularea corecta copyright pentru mutari. E ca si cum am plati copyright lui Mozart pentru notele muzicale sau lui Michelangelo pentru culorile din tablouri. Copyright pentru transmisia respectiva pe serverul oficial, cred ca ar trebui. Sponsorii de ce ar mai platii bani grei pentru reclamele lor, daca aceste partide se pot vedea si in alta parte, preluate gratuit de acele site-uri, site-uri care cer bani de la utilizatori pe serverele lor? O parte din aceste drepturi cred ca ar trebui atribuite si jucatorilor, asa cum la fotbal echipele de fotbal, de exemplu, primesc bani de la organizatorul competitiei pentru transmisii live, pe diferite criterii.

    iunie 1, 2010 - 9:13 am Raspunde
  • Florin

    Mi se pare o porcarie.

    iunie 1, 2010 - 10:52 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.