Zi: 23 mai 2010

O partida de la Baile Felix 2010, Dobre Claudiu-Miron Lucian

AICI PUTETI VEDEA SETUL I DE POZE

AICI PUTETI VEDEA SETUL II DE POZE

Turneul de la Baile Felix a ajuns anul acesta la editia a XXV-a. Este un turneu de traditie, despre care am auzit numai lucruri bune de la prietenii care au participat. De fapt, mi-am propus sa particip si eu la anul, daca voi avea timp.

Este foarte interesant ca anul acesta sunt mai multi participanti decat anul trecut, 112, cu toate problemele economice care sunt in tara. Acest amanunt vorbeste de la sine despre cat de atractiv este acest turneu.

Citeste Articolul
  • 11
  • 749
  • 4

Campionatul SUA: Nakamura, Kamsky, Onischuk si Shulman lupta pentru titlul de campion

Gata Kamsky, Alexander Onischuk, Hikaru Nakamura si Yury Shulman s-au calificat pentru finala de 4, dupa ce au terminat primele 7 runde cu cate 5 puncte, pe locurile 1-4. Ei vor mai disputa inca 3 runde intre ei, in sistem turneu. Daca dupa aceste 3 runde nu va exista un campion clar, distantat in clasament ca numar de puncte, se va disputa un baraj intre jucatorii aflati la egalitate de puncte, ceea ce este foarte probabil.

Finalul Campionatului se anunta foarte interesant, cei 4 fiind de altfel si primii 4 sahisti americani conform ratingului ELO. Pana acum, partidele intre ei la acest campionat s-au incheiat remiza.

In partida urmatoare, Nakamura a produs (inca o data) o surpriza in deschidere, alegand o deschidere romantica, Deschiderea Viena. Linia de joc include o iesire voluntara cu regele in centrul tablei dupa doar cateva mutari, intr-o pozitie complicata.

Este o varianta destul de nebuna, dar care duce la un final in care Albul are un mic avantaj. Dar iata ce a declarat Nakamura: “Nu cred ca incepatorii ar trebui sa se uite la aceasta partida, sunt violate toate principiile enuntate de catre marii maestrii.”

Nakamura,Hi (2733) – Onischuk,Al (2699) [C29]

Citeste Articolul
  • 6
  • 583
  • 0

Minimeciul Nigel Short-Anish Giri de la Amsterdam s-a incheiat 2-2 (2)

La centrul Max Euwe din Amsterdam s-au disputat in perioada 13-16 mai 5 meciuri intre mari maestrii experimentati si jucatori tineri si talentati. Cel mai tare meci a fost cel dintre Nigel Short si Anish Giri.

Dupa doua remize, Nigel Short a preluat conducerea in partida a 3-a, penultima a meciului, dupa ce Giri a gresit grav inca din faza deschiderii. Giri a egalat scorul in ultima partida, atunci cand Short a ales cu Negrul Apararea Cigorin si a fost pus sub presiune inca din startul partidei.

Nigel Short a triumfat in partida a 3-a, cand si-a surprins adversarul cu rar jucata Deschiderea Veresov, care este 1.d4 si 2.Cc3. Este greu de presupus ca Giri se astepta la asa ceva, mai ales ca Veresov a cam iesit din uz inca inainte ca el sa se fi nascut. Tony Miles, primul GM pe care l-a avut vreodata Anglia, a fost singurul jucator de top care a folosit aceasta ordine de mutari in mod regulat, iar asta s-a intamplat prin anii ’80. Short a aparut cu o noutate interesanta la mutarea 5, iar Giri a gafat la mutarea 14 intr-o pozitie taioasa.

Short, in mod clar satisfacut cu partida de mai jos

Short,N (2685) – Giri,A (2642) [D01]

Max Euwe Match Amsterdam NED (3), 15.05.2010

Citeste Articolul
  • 12
  • 629
  • 1

Sahul s-a pus in miscare in Somalia

Am gasit recent, pe foarte interesantul site despre sahul kenyan pe care il urmaresc cu mare interes, un articol, plin de intelegere si compasiune, scris de catre kenyeni, despre vecinii lor, somalezii.
Cu aceasta ocazie, am dat un search in arhiva blogului si am constatat ca nu am scris niciodata pana acum despre sahul somalez! Este o scapare regretabila, pe care ne grabim sa o reparam, astfel ca ne facem datoria in a traduce acest material.
_________________________________________________________________________________
Desi Somalia este ravasita dupa peste doua decenii de razboaie civile, iata ca sahul inca exista in aceasta tara. Fiind vorba chiar de catre vecinii nostrii (NT- articolul este scris de catre un kenyan), s-ar putea ca in viitor sa jucam un turneu de sah in Somalia.

Imagini adesea asociate cu Somalia

Citeste Articolul
  • 12
  • 1441
  • 0

Miniatura zilei (158): Fischer avea antidotul pentru varianta Pionului otravit al Sicilienei Najdorf!



Dupa cum bine zicea cineva: Studierea miniaturilor aduce multe beneficii. In primul rand, aproape intotdeauna, castigatorul invinge repede pentru ca adversarul lui face ceva (foarte) rau, pe care nu ar fi trebuit sa-l faca in deschidere. In al doilea rand, si legat de primul motiv, invatam ce nu trebuie sa facem. In al treilea rand, si legat de primele doua motive, invatam cum sa punem capat unei partide in care adversarul joaca gresit deschiderea. In al patrulea rand, miniaturile nu cer atat de mult timp pentru a le analiza si a trece mai departe. In al cincilea rand, miniaturile sunt de obicei tactice in natura, asa ca avem oportunitatea sa vedem tactica la lucru in partide. In al saselea rand, putem sa jucam usor intreaga partida din memorie. Si nu in ultimul rand, sunt si foarte interesante de urmarit.

Georgi P Tringov Robert James Fischer

Havana CAP 1965  ·  Sicilian Defense: Najdorf Variation. Poisoned Pawn Accepted (B97)

1.e4 c5 2.Nf3 d6 3.d4 cxd4 4.Nxd4 Nf6 5.Nc3 a6 6.Bg5 e6


Pozitia dupa 6…e6

 

7.f4 Qb6 8.Qd2 Qxb2 9.Rb1 Qa3 10.e5 dxe5 11.fxe5 Nfd7 12.Bc4 Bb4


Pozitia dupa 12…Bb4

 

13.Rb3 Qa5 14.0-0 0-0 15.Nex6 fxe6 16.Bxe6+ Kh8 17.Rxf8+ Bxf8 18.Qf4 Nc6!


Pozitia dupa 18…Nc6!

 

19.Qf7 Qc5+ 20.Kh1 Nf6!! 21.Bxc8 Nxe5 22.Qe6 Neg4 0-1


Pozitia finala

Aici puteti vedea partida

Citeste Articolul
  • 8
  • 531
  • 1