Sahul s-a pus in miscare in Somalia

Am gasit recent, pe foarte interesantul site despre sahul kenyan pe care il urmaresc cu mare interes, un articol, plin de intelegere si compasiune, scris de catre kenyeni, despre vecinii lor, somalezii.
Cu aceasta ocazie, am dat un search in arhiva blogului si am constatat ca nu am scris niciodata pana acum despre sahul somalez! Este o scapare regretabila, pe care ne grabim sa o reparam, astfel ca ne facem datoria in a traduce acest material.
_________________________________________________________________________________
Desi Somalia este ravasita dupa peste doua decenii de razboaie civile, iata ca sahul inca exista in aceasta tara. Fiind vorba chiar de catre vecinii nostrii (NT- articolul este scris de catre un kenyan), s-ar putea ca in viitor sa jucam un turneu de sah in Somalia.

Imagini adesea asociate cu Somalia

Ori de cate ori cineva se gandeste la tari unde se joaca sah, Somalia nu este una dintre tarile care i-ar putea aparea in minte. Totusi, in Somalia sahul a inceput sa fie promovat ca o metoda de imbunatatire a rezultatelor academice, existand un program de tipul ‘sahul in scoli’. Conform unei stiri aparute pe siteul Federatiei de Sah din Somalia, presedintele federatiei Dr. Abdi Hassan a semnat intelegeri cu 50 de directori de scoli din Mogadishu pentru a include lectii de sah in curriculum.

Ahmed Abdi Hassan, Presedintele Federatiei de Sah din Somalia

Pe siteul Federatiei de Sah din Somalia (somchess.com) se afirma ca ‘pentru prima data copii din scolile somaleze vor primi lectii despre sah.’

Mai mult, scolile din Mogadishu au inceput sa organizeze in mod constant t urnee de sah intre elevi, in urma unei initiative a unei club sportiv scolar local.

Sportul este foarte apreciat intr-o tara haotica in care majoritatea facilitatilor au fost ori distruse ori transformate in baze militare .
“Sahul nu este doar un sport si o modalitate de petrecere a timpului liber, ci este de asemenea un exercitiu mental ce  stimuleaza in mod clat creierele tinerilor si speram ca va contribui la dezvoltarea sanatoasa a tinerilor, la promovarea pacii in tara noastra”, a declarat un oficial al Federatiei de Sah din Somalia.

Scena sahului din Somalia

(SURSA: KENYAN CHESS BLOG; http://somchess.com/blog/)

  • 9
  • 1219
  • 0

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.