Acum aproape un an, aparea la noi pe blog traducerea unei recenzii de carte care mi-a trezit atentia. Este vorba despre cartea lui Isaac Lipnitsky “Questions of Modern Chess Theory”, carte pe care in cele din urma am achizitionat-o. Intrucat cartea se ridica la nivelul asteptarilor, mi-am propus sa traduc fragmente de ici-colo din ea, o pagina ici, doua colo, cu exemplele care mi s-au parut cele mai relevante din fiecare capitol al cartii.
Isaac Lipnitsky (1923-1959) a fost de doua ori campion al Ucrainei
CAPITOLUL 5- MOBILIZAREA PIESELOR
Inainte de startul bataliei sahiste, adversarul poseda armate complet identice ca putere, pozitionate initial pe primele doua linii. Inca de la prima mutare se deschid ostilitatile. De aici inainte, ambele partii se zbat sa-si mobilizeze fortele de pe campurile initiale cat mai rapid posibil. Cine isi aduce fortele in lupta mai rapid si mai expeditiv poate conta pe ocuparea unor posturi favorabile in centru si pe detinerea initiative. Dar cum sa ne mobilizam fortele cat mai rapid posibil? Nu poate fi decat un singur raspuns: prin folosirea mutarilor strict in modul cel mai economic. Fiecare mutare trebuie sa aiba ca tinta dezvoltarea pieselor sau lupta pentru centru. Exista un numar de percepte in ceea ce priveste metodele de mobilizare a fortelor intr-un timp minim. Sa ne amintim cateva dintre ele.
(1) Nu muta aceeasi piesa de doua ori in deschidere; in loc sa muti aceeasi piesa de doua sau mai multe pri, mai bine iti folosesti timpul pentru a mobiliza o alta piesa.
(2) Nu pierde timpul efectuand mutari nefolositoare de pioni marginali.
(3) Nu-ti aduce dama in joc prematur; daca aduci dama in joc prematur, atunci adversarul tau va putea sa-si mobilizeze fortele cu tempo atacandu-ti dama.
(4) Nu declansa vreun atac pripit cu una sau doua piese, deoarece adversarul tau iti va respinge atacul cu usurinta, continuand in acelasi timp sa-si mobilizeze fortele; risti astfel sa ajungi intr-o pozitie fara speranta, mult in urma cu dezvoltarea. (…)
Daca un jucator incalca principiile dezvoltarii pieselor cat mai rapid posibil, aceasta il va costa destul de mult. Iata cateva exemple.
Tolush,A – Alatortsev,V [C31]
Moscova, 1948
Ambele parti au material egal, dar sare in ochi diferenta substantiala in plasamentul pieselor. Intreaga armata a Albului este mobilizata complet, si este gata de a navali asupra adversarului. Negrul are doar jumatate de armata mobilizata pe campul de lupta; restul se afla inca pe pozitiile initiale. Asa ca in ciuda echilibrului material, in mod concret Albul are de doua ori mai multe forte la dispozitie in zona de lupta. Necazurile Negrului sunt agravate si mai mult de plasamentul nesigur al regelui, si – cel mai important- de caracterul deschis al pozitiei. Cum a obtinut Albul o pozitie castigata inca din deschidere? Putem raspunde cel mai bine la aceasta privind partida.
1.e4 e5 2.f4 d5 3.exd5 Qxd5? Scotandu-si dama devreme, Negrul permite Albului sa castige un tempo important. Totul este bine cunocut, ideea contra-gambitului ales de Negru sta in 3…e4! 4.Nc3! Desigur Albul se foloseste de oportunitatea ivita. 4…Qe6 5.fxe5!
Atrage dama Negrului la e5, pentru a castiga si mai multe tempouri prin atacarea ei. 5…Qxe5+ 6.Be2 Bg4 Stopeaza Albul de la dezvoltarea cu tempo prin Ng1–f3, dar Albul castiga tempo in alta maniera. 7.d4! Qe6 8.Qd3
Pentru a putea incepe atacul pe cat de rapid posibil, Albul se grabeste sa-si dezvolte flancul damei si intentioneaza sa efectueze rocada mare. 8…c6? Ca o consecinta a greselii de la mutarea a 3-a, Negrul este in urma cu dezvoltarea; el a trebuit sa faca 4 mutari cu dama. Desi Albul nu are inca amenintari imediate, Negrul trebuia sa-si dezvolte piesele cat mai rapid posibil. El ar fi trebuit sa continue cu 8…Nf6!, si daca 9.Qb5+ atunci 9…Qc6. Nici 9.Bf4 nu este periculoasa, in vederea variantei 9…Bd6! 10.Qb5+ Nbd7! si Negrul se dezvolta rapid. Dupa 8.. .Nf6! Albul ar fi avut in continuare avantajul dezvoltarii superioare, dar acest avantaj nu ar fi fost decisiv. 9.Bf4 Nf6 10.0–0–0 Bxe2 Il ajuta pe Alb sa se dezvolte mai rapid, dar pozitia Negrului era deja dificila. 11.Ngxe2 Bd6 S-a ajuns la pozitia din prima diagrama. Inca o mutare, si Negrul ar fi apucat sa-si puna regele la adapost. Dar este prea tarziu! 12.d5!
Deschide linii noi. Albul purcede la atacul decisiv. 12…Nxd5 13.Nxd5 cxd5 14.Qg3! Bxf4+ 15.Nxf4 Qh6 16.Rhe1+ Kf8 17.Qa3+
1–0
(VA URMA)
1 Comentariu
Aceasta este o carte foarte buna si fericit ca am putut sa o primesc de la domnul Adrian Stanca cu ocazia unui turneu.Este foarte amabil sa traduceti fragmente. Sa o tineti tot asa.
mai 19, 2010 - 6:01 pm