Probleme ale teoriei sahiste moderne (8)

PARTEA 1

Acum aproape un an, aparea la noi pe blog traducerea unei recenzii de carte care mi-a trezit atentia. Este vorba despre cartea lui Isaac Lipnitsky “Questions of Modern Chess Theory”, carte pe care in cele din urma am achizitionat-o. Intrucat cartea se ridica la nivelul asteptarilor, mi-am propus sa traduc  fragmente de ici-colo din ea, o pagina ici, doua colo, cu exemplele care mi s-au parut cele mai relevante din fiecare capitol al cartii.

Isaac Lipnitsky (1923-1959) a fost de doua ori campion al Ucrainei

CAPITOLUL 5- MOBILIZAREA PIESELOR


Korchnoi,Viktor – Aronin,Lev Solomonovich [B11]

URS-ch20 Moscow, 1952

[Lipnitsky]

Un mecanism foarte eficient in multe cazuri il reprezinta o impingere timpurie a pionului a sau h de catre oricare parte. Astfel spre exemplu in Indiana Regelui. Negrul impinge adesea pionul a pana pe a4. Exista exemple si in alte deschideri: 1.e4 c6 2.Nc3 d5 3.Nf3 dxe4 4.Nxe4 Nf6 5.Ng3 h5!


O varianta interesanta a Apararii Caro-Kann, in care patru din primele 5 mutari ale Negrului au fost efectuate cu pionii. Daca abordam in mod dogmatic problema mobilizarii fortelor, ultima mutare a Negrului poate parea slaba si gresita, deoarece nu contribuie la dezvoltare si il lasa pe Negru fara posibilitatea de a face rocada mica. Totusi, daca abordam pozitia in mod concret si creativ, percepem urmatoarele: 1) 5…h5! este o manevra de atac care disrupe dezvoltarea linistita a Albului pe flancul regelui. 2) In conditile concrete de pe tabla, faptul ca Negrul nu mai poate face rocada mica este neesential. El nu este departe de efectuarea rocadei pe flancul damei. 3) Mutari non-standard precum 5…h5! da jocului un caracter tensionat, combativ, inca de la inceput, ceea ce este de o mare importanta, fara dubii. 6.Bc4 Bg4 Intr-un articol teoretic pe marginea turneului, A. Chistiakov a scris ca, cu ultima sa mutare Aronin ‘a comis o greseala evidenta’. Opinia sa a fost influentata probabil de rezultatul partidei, incheiata in favoarea lui Korchnoi; mie mi se pare nefondata. Dupa cateva mutari 7.Ne5 e6 8.Nxg4 Negrul a raspuns 8…Nxg4? [dar ar fi trebuit in schimb sa joace 8…hxg4!

o mutare care urmeaza in mod logic ideea mutarii 5…h5. Negrul ar fi avut atunci o presiune puternica pe coloana h, in timp ce pionul din g4 l-ar fi incurcat mult pe Alb. Astfel ca, ‘greseala evidenta’ a Negrului nu a fost de loc 6…Bg4- mutarea respinsa de Chistiakov- ci 8…Nxg4. Ca o alternativa la 6…Ng4, pionul h ar fi putut impins mai departe. In exemplul urmator avansarea pionului h aduce Negrului o victorie rapida.] 1–0

Schuster,W – Carls,C [B15]

Bremen 1914, 06.2010

[Lipnitsky]

1.e4 c6 2.d4 d5 3.Nc3 dxe4 4.Nxe4 Nf6 5.Ng3 h5 6.Bg5 h4! Alungand calul la e2, Negrul incurca dezvoltarea Albului pe flancul regelui. 7.Bxf6 Albul vrea sa mute calul in centru, asa ca mai intai schimba pe f6, pentru a putea juca Ne4. Dar o surpriza neplacuta il asteapta… 7…hxg3!


Acum nebunul din f6 si pionul din h2 sunt ambele in priza, asa ca urmatoarea mutare a Albului este fortata. 8.Be5 Rxh2! 9.Rxh2 Pionul h a ajuns deja pe linia a 3-a… 9…Qa5+! 10.c3


[10.Qd2 gxf2+!] 10…Qxe5+!! 11.dxe5 gxh2


Cariera pionului h (h7-h5-h4xg3xh2) isi atinge pun ctul culminant prin promovarea in dama. 0–1

AICI PUTETI VEDEA PARTIDELE:

http://www.iulianceausescu.netai.net/partide_comentate//qmt8/qmt8.htm

(VA URMA)

ALTE POSTARI RELEVANTE

2 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.