La începutul lunii mai 2009, Stefan Pârlog a devenit campion mondial în sahul pentru amatori in Grecia ( Salonic). Fiul unui preot din Buzau se poate mandri cu singurul titlu de campion mondial la sah pentru amatori. Tanarul a terminat studiile in Iasi si s-a stabilit aici, atras de popularitatea de care se bucura acest sport in municipiu . Sub indrumarea unui antrenor local, Stefan Parlog a reusit sa iasa primul intr-o competitie cu sahisti din toata lumea.
Stefan Parlog
Un iesean se poate mandri cu titlul de campion mondial la sah pentru amatori . Stefan Parlog a reusit sa castige titlul anul trecut in Grecia, la Salonic, dupa o competitie epuizanta cu un rezultat remarcabil de 8 puncte din 9 posibile si într-un turneu mondial la care au participat 103 concurenti din toata lumea.. La doar 26 de ani, tanarul se poate mandri ca este antrenor de sah, a terminat o facultate de calculatoare si are un post de munca bine platit. Sahul l-a invatat de mic copil, iar apoi a exersat pe la tarabele din piete sau prin sediile de partid. Joaca din placere, insa a reusit sa deprinda destule subtilitati ale jocului. Dupa cateva turnee la care a ocupat locuri fruntase, tanarul originar din judetul Buzau a reusit anul trecut sa devina primul roman care ajunge campion mondial de sah, chiar daca titlul s-a acordat amatorilor.
Stefan Parlog provine dintr-o familie numeroasa din satul Oreavu, comuna Valea Ramnicului. “Tatal este preot, iar impreuna suntem opt frati. Sahul l-am invatat de la tatal meu, care este pasionat de joc. Inca de mic am inceput sa castig concursuri si am iesit in evidenta. In scoala primara castigam in fata copiilor de clasa a IV-a, chiar daca eram abia in clasa I. La inceput jucam cu tata si pierdeam. Acum castig chiar daca joc cu spatele. Tata s-a suparat si nu mai joaca cu mine”, a declarat Stefan. In sat, jucatorii erau putini, dar buni, iar meciurile se lungeau pana noaptea tarziu. “Am avut noroc de un jucator din sat care era foarte bun. Are titlul de Maestru in sah si preda Educatia Tehnologica. Am jucat odata cu el si a uitat sa mulga vacile. Le-a muls si apoi am continuat duelul. Jucam pana seara”, a povestit tanarul. Liceul l-a facut in Ramnicu Valcea. Aici nu erau cluburi, astfel ca sahul se juca pe oriunde se puteau pune piese pe tabla.
“Jucam mult in piata, pe la tarabe, cu vanzatorii de acolo. Se mai juca si la sediul PSD. Mergeam si acolo, chiar daca n-am simpatizat vreodata cu ei”, a mai declarat Stefan.
Acesta a optat sa faca o facultate in Iasi din pura intamplare: dupa ce a depus dosare prin Craiova si Bucuresti, a fost iremediabil atras de parcul din Podu Ros.
“Tin minte ca veneam din Nicolina si i-am vazut pe cei care jucau sah prin Podu Ros. Am zis ca aici e de bine si am ramas in Iasi. M-am inscris la clubul Politehnica Iasi si am inceput sa particip la turneele locale. Vladimir Danilov, antrenorul meu, mi-a propus sa merg la Campionatul Mondial de Amatori.
Aveam ELO 1900 (coeficient valoric – n.r.). Mai fusesem si in alt an, dar am iesit abia pe locul 45″, a mai precizat tanarul. Pentru a reusi, Stefan a muncit asiduu sa-si imbunatateasca tehnica finalurilor si puterea de calcul. Drept urmare, a jucat foarte bine in Grecia si, dupa un concurs epuizant, a reusit sa termine pe primul loc.
“Concursul s-a terminat in luna mai si a tinut o saptamana. A fost epuizant, mai ales ca eu nu aveam multe concursuri la activ. Daca nu esti invatat, te surmenezi foarte tare. Am pierdut o singura partida, care a durat sase ore. Am murit greu, cum se spune. A doua zi trebuia sa uit totul si s-o iau de la capat. Eram foarte obosit. Runda pe care o pierdusem a facut ca pe primele locuri sa fie trei jucatori cu cate patru puncte, printre care si eu. Mi-am propus sa nu mai gresesc si am reusit sa castig urmatoarele patru runde. Cand am vazut medalia de aur la gat mi-am facut semnul crucii. Eram foarte bucuros si am fost felicitat de toata lumea. Chiar unul dintre arbitri m-a felicitat in romaneste”, a mai declarat Stefan.
Acum, tanarul s-a stabilit in Iasi si lucreaza la o firma de programare orientata pe segmentul medical. A reusit sa infiinteze in Valea Ramnicului un club de sah pentru copii, unde cei mici sunt initiati in tainele jocului. Este mare amator de pescuit si fotbal, insa adevarata provocare o gaseste doar la jocul de sah.
(Scris de Dragos RADU pe http://www.bzi.ro)
5 Comentarii
va rog sa corectati…a facut liceul la Rimnicu Sarat nu Rimnicu Valcea…
mai 8, 2010 - 8:43 ame bine ca mai sunt si oameni de genul asta.. pacat ca nu sunt apreciati.
mai 8, 2010 - 9:11 amA mai fost un campionat mondial de amatori , castigat de Duca Alexandru chiar in Romania , la Predeal in 2007 ,asa ca nu e singurul roman campion mondial de amatori…
mai 8, 2010 - 10:16 amSunt tatal lui Radu Toma , juniorul din fotografia de mai sus care s-a clasat pe locul doi la acelasi turneu si as vrea sa va relatez un episod edificator asupra caracterului lui Stefan .
In ultima runda cand Stefan avea nevoie de remiza pentru a deveni campion mondial, Radu juca la masa 2 si dupa prima ora de joc erau slabe sperante sa mai poata scoate o remiza , moment in care adversarul lui Stefan i-a propus remiza care-i aducea titlul mult dorit…. si …stupoare.. dupa ce a vazut cum sta Radu , pe care-l cunoscuse si cu care se imprietenise atunci in timpul turneului… A REFUZAT REMIZA cu care cel de la masa 1 ar fi putut sa-l depaseasca pe Radu in clasament daca ar fi pierdut sau poate chiar cu remiza. Gestul acesta l-a ambitionat si pe Radu si a reusit sa revina si sa castige partida care l-a facut vicecampion mondial.
Un gest rar intalnit care spune ceva despre OMUL STEFAN.
JOS PALARIA in fata campionului mondial de amatori 2009 PARLOG STEFAN.
mai 9, 2010 - 6:40 pmStefan a jucat in copilarie cu un profesor de educatie tehnologica ,era cel mai bun din sat si nu apredat el educatie tehnologie!
mai 11, 2010 - 2:16 pmA terminat facultate de Automatica si Calculatore “GH-Asachi”+master si nu a depus dosare la admitere!
Tot ce a realizat cu sahu’ la amatori se datoreaza tatalui si antrenorilor de la clubul Politehnica Iasi.