Topalov-Anand: Cine va castiga? (1)

Conform sondajelor efectuate in randul amatorilor sahului, Campionul Mondial Anand pare favorit clar la castigarea meciului. Dar ce cred jucatorii de top despre acest meci. Cine este favoritul? Cine este jucatorul mai bun? Ce parere aveti despre planul lui Topalov de a urma regula Sofia? Va fi aceasta in avantajul lui? Acestea sunt intrebarile la care au avut de raspuns ei, si azi vom afla opiniile lui Dominguez, Gashimov, Grischuk, Karjakin si Ponomariov. Interviurile au fost realizate acum cateva saptamani.

Preview

Cine este favorit la castigarea meciului?

Vugar Gashimov In primul rand, desigur, sper, ca fiecare sahist, sa fie un meci interesant. Deoarece, normal, toata lumea vrea sa vada ceva. Stim ca ambilor jucatori le place sa atace, sa sacrifice ceva, si sa joace un sah bun.

Gashimov
Numarul 12 mondial 12 Vugar Gashimov (2740, Azerbaijan)

In acest meci, daca va fi sa pariez, voi paria pe Topalov, deoarece el va juca la Sofia. El are sanse mai bune, deoarece data trecuta nu a jucat bine impotriva lui Kamsky, dar acum cred ca va juca bine. Nu este posibil ca el sa joace prost de doua ori la rand! [Rade.]

Leinier Dominguez Pentru mine este foarte dificil de spus; nici macar nu sunt in stare sa indic pe cineva ca fiind usor favorit sau alt tip de pronostic. Dupa parerea mea este un meci foarte echilibrat. Ambii jucatori sunt foarte puternici si practici, cu o pregatire teoretica foarte bine pusa la punct si cu o echipa buna. Cred ca va fi un meci foarte dificil pentru amandoi, va fi un meci tare. Mie nu-mi este clar nici macar daca faptul ca joaca la Sofia este un avantaj pentru Topalov. Sa joc in propria tara poate deveni cu usurinta un handicap, asa ca nu sunt atat de sigur in aceasta privinta. Pot sa inteleg faptul ca pentru unii este foarte bine sa joace acasa. Spre exemplu pentru Topalov pare sa fie foarte bine sa joace la el in tara deoarece el are mereu rezultate bune aici, dar OK, el este foarte puternic oriunde ar juca. Nu cred ca va conta atat de mult.

Sergey Karjakin Este o intrebare foarte grea. Cred ca jucatorul care se va dovedi mai bine pregatit. Care va avea o echipa mai buna, si care va juca un sah mai bun [rade] va castiga, dar este greu de spus cine. Cred ca Topalov este usor favorit, deoarece joaca la Sofia si cre ca va beneficia de un mare sprijin. Cred ca este un mare avantaj pentru el, si mai cred ca este o greseala din partea lui Anand.

Alexander Grischuk In primul rand ma astept ca acesta sa fie cel mai interesant meci de la Kasparov-Kramnik incoace. Cred ca la Sofia Topalov este un pic favorit dar cred ca altfel sansele ar fi fost complet egale. El joaca de obicei bine aici, si cred de asemenea ca lui Vishy nu-i place sa fie pus sub presiune asa ca-i va fi un pic dificil.

Ruslan Ponomariov Acest meci va fi destul de interesant. Cred ca va fi un scor mai mult sau mai putin echilibrat. Pentru mine este intotdeauna interesant sa urmaresc meciurile pentru Campionatul Mondial, sa urmaresc modul cum se dezvolta sahul, iar atunci cand joaca doua personalitati puternice este de asemenea foarte interesant.

PonomariovNumarul 15 mondial  Ruslan Ponomariov (2737, Ucraina)

Cine il va zdrobi pe celalalt primul? Ce fel de trucuri psihologice vor aparea? Cand joci un meci impotriva altui jucator puternic intotdeauna trebuie sa pui o presiune puternica pe el din toate punctele de vedere. Ambii au atuuri. Kramnik l-a invins pe Topalov, dar Anand l-a invins pe Kramnik, asa ca Anand ar trebui sa-l bata pe Topalov, dar poate ca in acest caz nu este atat de clar. Este de asemenea interesant ca, spre exemplu cand Anand a jucat impotriva lui Kramnik el a folosit o tactica foarte interesanta. Kramnik este un foarte bun jucatori tehnic, ceea ce a dovedit in meciul sau impotriva lui Topalov, dar Anand a jucat un sah mult mai complicat decat Topalov si asta i-a adus succesul. Dar nu este atat de clar ce fel de tactica noua va folosi Vishy impotriva lui Topalov, deoarece Topalov iubeste sahul foarte complicat. Poate faptul ca va juca la Sofia va fi in avantajul lui Topalov, dar chiar si cand el a jucat impotriva lui Kamsky, care cred ca este mult mai slab decat Anand, chiar si atunci a fost foarte dificil, asa ca sunt unele avantaje si dezavantaje. Are un anumit avantaj psihologic, deaoarece atunci cand oamenii vin si privesc partidele tale si te sprijina poate ca primesti acest tip de energie pozitiva. Cand doua echipe de fotbal joaca un meci poate ca este doar un camp cu 11 juicatori, dar acasa, cand oamenii te sprijina, este vorba de ceva mai mult. Desigur, poate ca din unele puncte de vedere vrei sa joci cel mai bun sah al tau, asa ca exista ceva presiune in plus si pentru tine ca gazda. In timpul ultimelor luni partidele lui Anand nu au fost poate atat de impresionante, poate ca Veselin a jucat un pic mai bine, dar sa ne amintim ca atunci cand Anand a jucat impotriva lui Kramnik, inainte de aceasta el a iesit ultimul la Bilbao.

VA URMA

(SURSA: CHESSVIBES)

ALTE POSTARI RELEVANTE

1 Comentariu

  • Anand

    Sper din toata inima sa castige Anand,
    si sa-l bat detasat pe Topolov.

    aprilie 24, 2010 - 5:52 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.