Mai pasa cuiva de marii maestrii de azi?

Nu cu mult timp in urma, proprietarul fumator de pipa al unui blog de sah, pe nume Robert Pearson, a postat intrebarea “Va pasa de partidele si turneele marilor maestrii de azi?”

El si-a rezumat preocuparile in urmatorul fragment “Constatarea mea -pur nestiintifica- este ca amatorii peste 16 ani si sub 2200 ELO discuta tot mai putin la club despre ultimele partide ale marilor maestrii decat o faceau pe vremea cand eu am inceput sa frecventez salile de sah prin anii ’80.”


Desi ma indoiesc ca multi mari maestrii au insomnii datorita acestei situatii, poate ar trebui totusi sa-i preocupe.

“In ziua de azi tinerii mari maestrii lanseaza linii teoretice nebunesti avand in spate multe ore in care si-au rulat programele de sah. Cred ca acest tip de sah a dus la o pierdere de interes din partea amatorilor de azi fata de partidele marilor maestrii contemporani.

Impresia mea citind blogurile realizate de catre proletariatul sahului, si prin discutii cu jucatori cu ELO-uri sub 1800 pe la turnee si pe la cluburi, este ca multora dintre amatori nu le mai pasa prea mult despre sahul la nivel de GM care se practica in zilele noastre. Sigur, ei urmaresc rezultatele de la Corus si uneori intra pe playchess surmaresc in direct partide, dar cu ce ma ajuta partidele lor sa castig nu stiu ce partida la un open oarecare? Inca putem vedea secvente tactice frumoase si in general un sah interesant, cu siguranta, dar masele de amatori sunt tot mai indiferente fata de inovatii aparute la mutarea 17 sau 25, chiar si comparativ cu era Kasparov de acum 20 de ani. Putem sa studiem Tarrasch sau Zurich 1953 sau chiar 60 Partide Memorabile si sa intelegem mai multe de pe urma lor, intr-un sens pur practic.”

Poate un alt motiv pentru care tot mai putini jucatori sunt interesati de sahul la nivel de varf de azi este relativa lipsa de personalitati cu carisma si stil de joc distinctiv- majoritatea marilor maestrii de top par sa se comporte la fel, la tabla de sah si in afara ei.

Si mai este ceva: cat de des putem vedea pe internet un jucator cu ELO peste 2700 comentand una dintre cele mai recente partide ale sale? Informatorul sau New in Chess au publicat asemenea comentarii pe hartie inca din anii ’60 si ’80 respectiv, si nu si-au imbunatatit niciodata modelul.

Interesul in crestere fata de sah se datoreaza existentei tehnologiei digitale, electronice. Oamenii joaca unii impotriva altora online, discuta online si privesc materiale video instructionale online. Am urmarit mai demult un video in care Magnus Carlsen explica o partida pe care tocmai o jucase, si a fost ceva foarte interesant.

In concluzie, punem urmatoarea intrebare cititorilor care au fost prin sah suficient de mult incat sa asiste la inceputul erei computerului: urmariti turneele de peste categoria XVIII (ex: Corus, Linares) si comentariile partidelor realizate de specialisti competenti (ex: CHESS MIND- Dennis Monokroussos)?

Altfel, subiectul este mult mai vast si vom reveni negresit pe aceasta tema.

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.