Interviu cu presedintele FIDE, Kirsan Ilyumzhinov

Domnule Presedinte, este stiut faptul ca mai multe tari au candidat pentru organizarea meciului de sah pentru Campionatul Mondial. De ce a fost aleasa Sofia?

Din cateva motive. Bulgaria este o tara cu traditii sahiste puternice. Este una dintre foarte putinele tari care are Campioni Mondiali la toate categoriile- masculin, feminin, veterani. Si toate acestea s-au intamplat destul de recent intr-o perioada scurta de timp, oferind motive reprezentantilor mediei internationale pentru a considera bulgarii ca fiind cei mai inteligenti oameni. In al doilea rand, in fiecare an are loc la Sofia M-Tel Masters – unul dintre cele mai puternice si mai bine organizate turnee de sah. Guvernul bulgar acorda o serioasa atentie dezvoltarii sportului nostru in aceasta tara. Trebuie de asemenea sa dam credit muncii serioase pe care o depune Federatia de Sah a Bulgariei, condusa de catre domnul Stefan Sergiev. Bulgaria a demonstrat o atitudine serioasa fata de procedurile de depunere a candidaturii si a oferit cele mai bune conditii din toate punctele de vedere.

Ce face ca acest meci sa fie atat de special?

Meciul va avea loc in tara unuia dintre participanti- Veselin Topalov. Pentru el acesta este si un avantaj dar si o sursa de stres. Dupa cum avem o vorba in Rusia acasa- acasa chiar si zidurile ajuta, dar pe de alta parte va fi greu sa reziste presiunii psihologice aditionale. Comunitatea sahului isi va aminti despre acest meci ca despre o infruntare intre doi dintre cei mai buni sahisti contemporani. Sunt convins ca vom fi martorii unui duel pe cinste.

Care sunt asteptarile dumneavoastra din partea organizatorilor?

S-au organizat multe turnee si meciuri in Bulgaria. Sunt sigur ca acest eveniment va fi organizat la cel mai inalt nivel posibil. Vreau doar sa va reamintesc un amanunt- Compitetul de Organizare este condus de catre Primul Ministru bulgar, domnul Boiko Borisov. Iar Presedintele, domnul Georgy Parvanov, a promis ca va fi prezent la partide ori de cate ori va avea oportunitatea.

Dumneavoastra veti fi prezent la meci?

Sigur. In afara de asta, in primele zile ale meciului la Sofia se va intruni Comisia Presidentiala FIDE.

Multumesc, domnule Presedinte!

(SURSA:  Siteul oficial al meciului Topalov Anand; Interviu de GM Ventzislav Inkiov)

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.