Magnus Carlsen despre evolutia sa la Amber (5)

Mai bine mai tarziu decat niciodata…am asteptat circa doua saptamani sa apara pe blogul lui Magnus Carlsen ultimele sale impresii de la Amber. In caz ca mai intereseaza pe cineva dupa atata timp, ne-am facut datoria si am tradus aceste impresii.

http://www.arcticsec.no/image/Magnus_Carlsen.jpg

Pe blogul personal al lui Magnus Carlsen, acesta a relatat zilnic evolutia sa la Amber 2010, prilej pentru noi sa aflam o serie de amanunte foarte interesante.

Amber, runda 10

2-0 impotriva lui Ponomariov, ce zi buna! Cu Albul in partida de rapid, totul a mers destul de lin.Dupa o deschidere destul de linistita  am intrat intr-o pozitie cumva mai buna, datorita perechii mele de nebuni. Adversarul meu s-a hotarat apoi sa deschida pozitia pe flancul regelui, ceea ce s-a dovedit a fi o sabie cu doua taisuri, ca sa nu zic mai mult. Curand toate piesele mele erau concentrate pe flancul regelui, si cand am inceput contraatacul, partida era deja ca si incheiata. Cu un turn in minus, el a cedat la mutarea 41. Partida de sah rapid a avut o istorie complet diferita. Dupa ce el m-a surprins in deschidere, am avut ceva probleme, si a trebuit sa sacrific un pion. Am obtinut pana la urma compensatie rezonabila, chiar dupa ce s-au schimbat damele. Dupa ce s-au schimbat si caii, si fiecare parte a ramas cu cate un turn si patru pioni pe acelasi flanc, totul parea sa indice ca ne indreptam spre remiza. Totusi, acum, pentru prima data in partida aveam un foarte mic avantaj, asa ca m-am hotarat sa joc mai departe cel putin inca cateva mutari. Cateva mutari mai tarziu am reusit sa-l las cu un pion slab, si a devenit clar ca desi pozitia era inca remiza clara, Albul va trebui in mod clar sa mai sufere o vreme. Nefiind in stare sa faca fata noilor circumstante, adversarul meu nu s-a aparat in cel mai bun mod, si a pierdut pana la urma un pion. El mai putea inca sa obtina remiza la joc precis, dar avand doar cateva secunde pe ceas a gresit si a permis ca regele sau sa fie ‘taiat’ de ultimul sau pion ramas. Apoi, am fost absolut sigur ca voi castiga, deoarece nu mai trebuia decat sa urmez planul dintr-o partida de-a mea din 2006, in care am castigat exact acelasi final. Am castigat curand ultimul sau pion, si cu el, partida.   Ivanchuk si Kramnik au facut cate 2 remize, cu Ivanchuk presand in prima partida (avand sanse bune de victorie) si Kramnik presand in a 2-a. In urma acestor rezultate sunt lider solitar cu  13.5/20. Ivanchuk are 13/20, in timp ce Kramnik este pe locul 3 si are 12/20. Maine il intalnesc pe Alexander Grischuk (…)

Amber, ultima runda

In sfarsit cateva cuvinte despre ultima runda de la Amber 2010. Ma asteptam sa fie o provocare scrierea zilnica a impresiilor pe blog in timpul turneului, dar s-a dovedit a fi o modalitate buna de a reflecta ce s-a intamplat in anumite partide si apoi sa merg mai departe si sa las in spate orice sentiment negativ as fi putut avea. Sa scriu pe blog este de fapt o provocare mai mare dupa incheierea turneului. Nivelul stresului a scazut iar dupa ceremonia de incheiere am uitat cu totul de blog. Cunoscuta gafa prin care am dat dama in partida de sah orb cu Grischuk nu era necesara, dar in mod instinctiv stiam ca imi asum un risc. Nu mi-am putut aminti ca el isi mutase dama din d2 si  in ciuda nesigurantei mele si timpului suficient pe care il aveam, nu am putut sa verific. Eram probabil destul de obosit deja. Asa se face ca, inaintea ultimei partide, eu cu Ivanchuk aveam doar jumatate de punct in fata lui Kramnik si a trebuit sa imi adun fortele inaintea ultimei partide. Cu Ivanchuk provocand rapid haos pe flancul regelui al lui Gelfand intr-o frumoasa partida de atac, stiam ca sunt obligat sa castig. Am obtinut o pozitie care imi placea dupa deschidere, desi fara sa am vreun avantaj clar. Grischuk a jucat destul de bine pana cand i-a scapat probabil f3! Loviturile tactice au functionat si dupa cateva mutari precise avantajul meu a crescut. Grischuk a cedat in momentul in care avea in fata nimic altceva decat un final de turnuri clar pierdut. Ca rezultat final eu cu Ivanchuk am impartit locul 1 la general, la fel ca si la segmentul de rapid. Grischuk a castigat seciunea de sah orb (cu mine si inca cativa jucatori la egalitate pe locul 2). Sunt desigur foarte fericit cu rezultatul final desi nu sunt fericit total cu jocul meu. Jocul meu a avut o variatie prea mare, evidentiata de numarul mare de victorii si infrangeri. As vrea sa multumesc organizatorului pentru excelentul turneu Amber si oamenilor care au avut rabdarea sa urmareasca acest blog in mod regulat. Inca nu ese clar care va fi urmatorul meu turneu, voi anunta pe blog cand se va clarifica acest aspect.

(SURSA: http://www.arcticsec.no/index.php?button=blog&main_image=35 )

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.