10 intrebari pentru marele maestru Gawain Jones

jones

1. Te rog sa te prezinti (nume, varsta, nationalitate, etc.)!
Salut, sunt Gawain Jones, 22 ani, mare maestru. Sunt englez, dar in prezent traiesc in Noua Zeelanda impreuna cu logodnica mea.

2. Care este rolul tau in lumea sahului?
Cea mai mare parte a timpului doar joc sah, dar am inceput de asemenea sa scriu carti de sah. Am scris “Starting Out: Grand Prix Attack” si am contribuit la seria “Dangerous Weapons”. Scriu de asemenea pentru chesspublishing. com. Aici in Noua Zeelanda nu sunt multe turnee de sah dar am inceput sa si antrenez un pic si sa dau simultane, actiuni care s-au dovedit a face o buna publicitate sahului.

3. Cum ti-ai dezvoltat talentul sahist pe cand erai copil?
Am jucat! Am avut cativa antrenori atunci cand am inceput sahul, antrenori care s-au dovedit foarte folositori in a-mi arata elementele de baza, dar din momentul cand m-am mutat in Italia si aveam 13 ani nu am mai fost antrenat. Totusi am jucat multe turnee si multe turnee de blitz online care m-au facut sa progresez. Obsinuiam sa fiu foarte lenes cand era vorba de a studia teorie sau alte carti de sah in afara perioadelor de turneu, dar am incercat sa remediez acest aspect recent.

4. Cine a avut o influenta profunda asupra dezvoltarii tale sahiste?
Imi amintesc, cand abia incepusem scoala, a aratat la TV meciul Kasparov-Short, meci care mi-a trezit interesul pentru sah. Stilul lui Kasparov mi-a placut foarte mult si presupun ca am incercat sa-l copiez. Trebuie sa-i multumesc primului meu antrenor Stuart Morgan, care a inceput sa ma antreneze cand eram copil si nu stiam decat cum se muta piesele, si m-a adus pe calea cea buna.

5. Care sunt sporturile tale favorite in afara de sah?
Obisnuiam sa joc rugby pe vremea cand locuiam in Anglia; inca mai incerc sa urmaresc acest sport. Abia ce am inceput sa joc tenis deoarece incerc sa-mi pastrez forma fizica; astfel am descoperit ca tenisul este distractiv desi eu nu sunt foarte bun.

6. Care ar fi sfatul tau pentru jucatorii tineri?
Sa joace si sa urmareasca partidele jucatorilor de top, in mod special in deschiderile pe care ei le joaca. Sa nu-si bata prea mult capul cu ordinea de mutari in deschidere, si cu memorarea variantelor, este mult mai important sa stii cum sa joci genul de pozitie de joc de mijloc care apare dupa deschidere decat sa obtii un avantaj teoretic.

7. Care este principala preocupare a ta in viata in afara de sah?
Logodnica mea :-) Vreau sa ma bucur de viata si sa ma asigur ca deciziile pe care le iau nu afecteaza fericirea oamenilor la care tin.

8. Care este cea mai buna partida de sah pe care ai jucat-o?
Aceasta este intotdeauna o intrebare grea , dar o partida care mi-a facut placere a fost Bischoff-Jones, Liverpool 2006. Un asalt cu toate fortele la rege care a fost un factor major in obtinerea primei norme de GM.

9. Care este legatura ta cu proiectul ‘Developing Chess Talent’?
Ei bine cred ca mai mult m-am dezvoltat eu decat i-am dezvoltat pe altii dar sper ca in timpul antrenamentelor si simultanelor mele am stimulat si eu aparitia unor talente. Sper sa am un lung viitor in sah si sa-i inspir pe altii pentru a se apuca de sah.

10. Ce intrebari ai fi vrut sa-ti punem si care ar fi fost raspunsul tau?
“Cum ai stiut ca sahul este pentru tine?”. Nici o alta ocupatie nu m-a interesat vreodata. Am avut un loc de munca la universitate dar mi-a placut prea mult sahul. Pare un stil de viata superb pana acum, pot sa calatoresc si sa locuiesc oriunde in lume (pana acum am locuit in Anglia, Italia, Irlanda, Irlanda de Nord si Noua Zeelanda, si cateva luni in Australia). Desigur banii tind sa nu fie multi, dar sahul in sine ofera recompense, este o satisfactie foarte mare sa joci o partida buna.

(SURSA: CHESSVIBES)

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.