O cariera in sah: Bent Larsen a implinit 75 de ani luna aceasta (1)


O poza cu Bent Larsen, luata in ianuarie 2010 la locuinta sa din Martinez, Buenos Aires


Jørgen Bent Larsen s-a nascut in Thisted, Danemarca, pe 4 martie 1935. El este cel mai mare sahist danez din toate timpurile, si a fost intre primii 10 sahisti ai lumii timp de 15 ani.

Larsen a inceput lent, dar in 1954 la varsta de 19 ani a castigat campionatul Danemarcei, performanta pe care a repetat-o in urmatorii 10 ani ori de cate ori a participat la  campionat. El a devenit de asemenea Maestru International in anul 1954. A jucat pentru tara sa la Olimpiade si in 1956 a obtinut medalia de aur reusind un rezultat de +11 =6 –1 la masa 1. Acest rezultat i-a adus titlul de Mare Maestru si suspiciunea trepadusilor sahului din URSS ca ar putea fi primul jucator din Vest care ar putea sa puna probleme serioase si sa puna capat hegemoniei rusilor. El a fost premiat cu primul Oscar al Sahului in 1967.

Larsen a castigat 3 Interzonale- 1964, la Amsterdam, unde a impartit locul 1 cu un fost si un viitor Campion Mondial, 1967 in Tunisia si 1976 in Biel. El si cu Mikhail Tal au fost singurii jucatori care au reusit acest lucru. In 1965 a pierdut in semifinalele Meciurilor Candidatilor la Mikhail Tal, si in 1968 a ajuns tot in semifinalele Meciurilor Candidatilor, fiind invins de catre Boris Spassky, care ulterior a castigat titlul mondial. In 1971 Larsen a pierdut in mod rusinos in semifinala Meciurilor Candidatilor la Bobby Fischer cu devastatorul scor de 0-6. Ulterior Fischer a castigat titlul mondial in 1972. In 1988 Larsen a pierdut o partida la Deep Thought, devenind jucatorul cu cel mai mare rating FIDE (avea 2560) si primul Mare Maestru care a fost invins de un computer intr-un turneu.

Larsen a fost intotdeauna un luptator fara compromisuri, faimos de asemenea pentru deschiderile sale neobisnuite. El este unul dintre putinii Mari Maestrii moderni care au jucat in mod regulat Deschiderea Bird (1.f4), si mutarea 1.b3 numita Deschiderea Larsen in onoarea lui. Un meci aniversar de sah rapid este programat in Danemarca, intre compatriotul sau Peter Heine Nielsen si Peter Svidler. Jumatate dintre partide trebuie sa inceapa cu 1.b3.

In meciul URSS versus Restul Lumii de la  Belgrade 1970, el a jucat la masa 1 in Echipa Resului Lumii, in fata lui Fischer, si a realizat 2.5/4 impotriva lui Spassky si Leonid Stein.

Azi Larsen locuieste in Buenos Aires impreuna cu sotia sa argentiniana Marta. El continua sa joace ocazional in turnee. In 1999 el a terminat pe locul 7 din 10 participanti in Campionatul Danemarcei, si a iesit pe locul 4 in 2002 la Memorialul Najdorf in sistemul KO din Buenos Aires. Eloul sau curent este 2415.

(SURSA&FOTO: CHESSBASE)

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.