Interviu cu Marele Maestru armean Smbat Lputian

Interviu cu GM Smbat Lputian, vicepresedintele Federatiei de Sah a Armeniei

Lputian

News-Armenia: Ce ne puteti spune despre contraperformanta echipei nationale a Armeniei Campionatele Mondiale si Europene?

Smbat Lputian: Desigur, nu am convins, ne asteptam la mai mult de la ai nostrii. Ei au castigat doua Olimpiade ale Sahului consecutive, ceea ce a impus o mare responsabilitate. Daca esuam, trebuie sa identificam cauzele. Am analizat situatia si am realizat ca sunt probleme.

In general vorbind, nu am reusit sa atingem un varf de forma din punct de vedere psihologic si fizic. Ar trebui sa mentionez ca Gabriel Sargasian nu a fost intr-o forma buna in timpul Campionatului Mondial, el a venit la echipa bolnav si nu a avut timp sa se recupereze.  Experienta ne-a aratat ca atunci cand el a fost in conditie buna, a adus multe puncte in turneele pe echipe.

In orice caz, cred ca avem o baza solida pe care sa lucram, si ca nu am obtinut inca cele mai bune rezultate. Trebuie si putem sa ne asteptam la mai mult. Cred in viitoarele succese ale echipei noastre, deoarece pot sa vad un mare potential la jucatorii nostrii, si sunt sigur ca ne vor incanta cu performantele lor.

News-Armenia: Campionatul de sah al Armeniei s-a incheiat recent. Ai observat ceva jucatori noi, care ar putea intari echipa nationala?

Smbat Lputian: Dupa cum stiti, componenta echipelor nationale ale Armeniei masculine si feminine este determinata si de rezultatele campionatului national, intrucat echipa este formata din primii 4 jucatori conform listelor ELO , iar al 5-lea loc este ocupat de catre campionul national. Anul acesta la campionat au participat toti candidatii echipei nationale- Tigran Petrosian, Artashes Minasian, Zaven Andriasian, Avetik Grigorian, Hrant Melkonian.

Suntem foarte multumiti cu rezultatul lui Avetik Grigorian, care a realizat 7.5 puncte din 9 posible; mai mult, el a terminat cu doua puncte in fata jucatorului clasat pe locul 2. Cred ca Avetik va fi o achizitie puternica pentru echipa nationala, daca continua sa se antreneze in mod serios pentru a-si ridica nivelul, desi cred ca el este deja un jucator foarte bun.

Anahit Kharatian nu are experienta ca Siranush Andriasian, care a jucat timp de multi ani pentru echipa nationala, asa ca acum avem o mica problema. Avem timp pana in septembrie sa-i ridicam nivelul de cunostinte. Ea are inca mult de muncit, dar jocul ei are deja o foarte buna calitate, ea joaca cu multa incredere,  executa atacuri active.

Lputian Gligoric
Smbat Lputian luandu-i interviu lui Svetozar Gligoric

News-Armenia: Care echipe vor fi principalii adversari ai Armeniei la Olimpiada Sahului de la Khanty-Mansiysk?

Smbat Lputian: In opinia mea, zece echipe se vor lupta pentru medalii, si nu cred ca vor aparea echipe noi care sa faca surprize. Desigur, Rusia a fost intotdeauna una dintre cele mai puternice echipe, Ucraina este o echipa foarte buna, China, Statele Unite. India este destul de activa recent, Azerbaijan are o echipa puternica. In plus, Franta si Israel pot fi vazute ca rivali puternici.

Alte echipe pot sa invinga ocazional favoritele, asa cum Grecia a invins echipa noastra si pe cea a Rusiei la Campionatul Mondial. Doar forta de joc nu este suficienta pentru victorie la Olimpiada, echipa trebuie de asemenea sa aiba un moral foarte bun si o buna atmosfera intre jucatori.

News-Armenia: Unii oameni cred ca victoriile Armeniei la ultimele doua Olimpiade au fost rezultatul unei atmosfere excelente. Cum s-a reusit aceasta?

Smbat Lputian: In principal, toti jucatorii trebuie sa aiba calitati umane pozitive, cum ar fi toleranta, rabdare, perseverenta, abilitatea de a face concesii, de a oferi si primi sprijin. Cand relatiile intre jucatori sunt puternice, echipa noastra este de asemenea puternica. Intotdeauna am avut o atmosfera buna. Desigur, ultimii 6 ani marcheaza un varf al rezultatelor noastre, dar inca din 1992 am avut intotdeauna o echipa foarte buna si o atmosfera pe masura echipei.

(SURSA: CHESSDOM )

___________________________________________________________

News-Armenia: Ce parere aveti despre echipa nationala a Romaniei?

Smbat Lputian: Romania are o echipa nationala foarte buna, o vad in primele 10 la toamna. Cine nu a auzit de jucatori ca Nisipeanu, Istratescu sau Lupulescu? Ei au si un junior de mare viitor, Cristi Chirila, si nu inteleg de ce nu este niciodata selectionat in aceasta echipa.

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.