10 intrebari pentru marele maestru Loek van Wely

traducere Vlad Sulita

vanwely

1. Te rog sa te prezinti (nume, varsta, nationalitate, etc.)!
Loek van Wely, Mare Maestru, 37ani, 2639ELo, de 6 ori campion al Olandei, in prezent numarul 109 in lume, cea mai inalt pozitie obtinuta vreodata: 10

2. Care este rolul tau in lumea sahului?
Ma vad in principal ca un jucator (aventuros), dar incerc de asemenea sa fiu un ambasador pentru sah, si un mentor/antrenor pentru jucatorii tineri. Din pacate rolul meu ca jucator se desfasoara in Olanda, din cand in cand ‘iau scalpul’ unui jucator de top intr-un stil spectaculos.

3. Cum ti-ai dezvoltat talentul sahist pe cand erai copil?
Foarte simplu: jucand oriunde puteam si citind orice carte de sah pe care am reusit sa pun mana. Intotdeauna mi-am analizat partidele (de asemenea, si cu adversarii mei). Nu ar fi stricat daca as fi reusit sa-mi petrec mai mult timp cu antrenorul meu…

4. Cine a avut o influenta profunda asupra dezvoltarii tale sahiste?
In mod clar Gary Kasparov; desi Fischer a fost o legenda, si Timman eroul nostru national, il prefer pe Kasparov pentru ambitie, pasiune, energie, agresivitate si vointa.

5. Care sunt sporturile tale favorite in afara de sah?
Fotbal! Poate ca acum sunt chiar mai pasionat de fotbal decat de sah…ciclismul este totusi sportul meu preferat.

6. Care ar fi sfatul tau pentru tinerii sahisti?
Sa se mentina in forma buna atat mental cat si fizic. Nu urmez trendul curent: sa lucrezi cu Fritz 99 pentru a-ti pregati deschiderile si apoi sa incerci sa le memorezi…Asta nu este sah si asta nu este viata!

7. Care este preocuparea ta principala in viata in afara de sah?
Sa am o viata frumoasa, interesanta si plina de provocari.

8. Care este cea mai buna partida de sah pe care ai jucat-o vreodata?

Am un numar de partide foarte frumoase, totusi numarul partidelor mizerabile pe care am reusit sa le produc este la fel de mare (fara sa fiu foarte departe de un sentiment de stupiditate si ura fata de propria-mi persoana). Asa ca mai bine sa fiu modest.

9. Care este legatura ta cu proiectul ‘Developing Chess Talent’?
Sper ca in viitor voi avea un rol consistent, deocamdata joc in echipa ‘experienta’ impotriva ‘talentelor in devenire’, asa ca este timpul sa ofer si eu ceva sahului care mi-a oferit atatea mie.

10. Ce intrebare ti-ar placea sa ti se puna si care ar fi raspunsul tau?
Ti-ai exploatat talentul tau la maxim sau ai fost lenes, ai avut alte interese?  Poate ca da, dar ok, cui sa-i pese. Doar primul loc conteaza, fara scuze va rog!

(SURSA: CHESSVIBES)

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.