De vorba cu Garry Kasparov (6)

Revenim in 2009. Care sunt gandurile dumneavoastra referitoare la recentul meci K-K?

Meciul K-K din Valencia a fost o poveste frumoasa. Dar, este mare pacat ca meciul K-K a fost din nou cel mai mare eveniment din lumea sahului. A aratat ca lumea sahului nu a facut vreun progres real deoarece, daca nostalgicul meci K-K din 2009 a avut succes la public mai mare decat meciul Anand-Kramnik pentru Campionatul Mondial de la Bonn, atunci asta este rau pentru intreaga lume a sahului. Vreau sa zic, imaginati-va ca un meci Borg-McEnroe(N.T. Borg-Nastase) azi poate avea succes mai mare decat, sa zic, Federrer-Nadal! Ceva este gresit si cred ca lumea sahului a stagnat. Am jucat meciul impotriva lui Karpov ca sa-mi reintru un pic in forma si sa-mi recunostruiesc vechile zile de odinioara cand sahul era foarte popular si ajungea pe prima pagina in aproape fiecare ziar important din lume. Mi-a placut experienta, desi meciul nu prea a avut nici o semnificatie.


Meciul KASPAROV-KARPOV din 2009 din Centrul Cultural Bancaja din Valencia

Ne-a fost dor sa-l vedem din nou pe Kasparov jucand sah

Cred ca Karpov a fost un pic iesit din forma. Ei bine, nici eu nu sunt in cea mai buna forma a mea acum. Vreau sa zic, Kramnik ne-a numit pe amandoi ‘ruginiti’ dupa simultanele din Zurich. Are dreptate, si nu am de gand sa contrazic aici aprecierea lui, deoarece Karpov a jucat timp de 7 ore si jumatate, iar eu 6 ore si 15 minute. Dar un lucru pe care Kramnik a uitat sa-l mentioneze este ca am avut cei mai puternici adversari- cea mai mare medie dintre jucatori, mai mare decat cea a adversarilor lui Kramnik, Anand sau Topalov. De asemenea nu am pierdut nici o partida, si am lasat doar 4 remize. Acestea sunt mici amanunte care ar trebui mentionate. Dar, din nou, nu incerc sa pretind ca sunt la fel de bun ca acum 20 de ani. Astea fiind spuse, nu am pierdut la simultan.


Pentru mine sa acord simultane este un fel de compensatie pentru faptul ca nu joc sah. Asa ca, atunci cand acord simultane le iau in serios, si daca am jucatori puternici ca adversari, vreau sa-i inving. Spre exemplu, la acel simultan de la Zurich in care am facut 4 remize, i-am invins pe primii 3, si cu totii erau jucatori cu ELO peste 2300. I-am batut pe primii 3 si am jucat cateva partide decente. Kramnik a citat una dintre aceste partide, spunand ca este o pozitie buna. El are dreptate, probabil ca sunt ruginit comparativ cu anii mei cei mai buni. Dar inca sunt capabil sa gasesc mutari bune.

VA URMA


ALTE POSTARI RELEVANTE

1 Comentariu

  • Marian Tudorache

    Mai tare a ruginit Kramnik! L-a facut varza Anand…

    februarie 23, 2010 - 9:00 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.