De vorba cu Victor Bologan

Victor (Viorel) Bologan, rating ELO aproape 2700, este un cunoscut mare maestru din Moldova. Nascut la data de 14 decembrie 1971 in Kishinev, Moldavia, Bologan a castigat printre altele urmatoarele turnee:  turneul Chess960 (Fischer Random) la Mainz 2007 (inaintea lui Kamsky, Ivanchuk, Volokitin si Navara);  editia 2005  a Campionatului Open al Canadei; editia din 2005 (a 6-a) a Karpov Tournament (la egalitate cu Bacrot ,in fata lui Grischuk si Dreev);  2003  Dortmund (in fata lui Kramnik, Anand, Radjabov si Leko); 2003 Aeroflot Open; si 1997 New York Open Tournament (la egalitate cu Krasenkow).

Edwin Lam: La ce varsta ai invatat sa joci sah

GM Victor Bologan: Aveam 7 ani cand tatal meu m-a invatat cum sa joc sah.

Cine a fost eroul tau in sah? Karpov?

Da, Karpov a fost unul dintre ei, iar Capablanca celalalt.

Poti sa ne spui numele primei carti de sah pe care ai citit-o?

A fost clasica “Zurich International Chess Tournament 1953” de David Bronstein.

A fost  Chebanenko primul tau antrenor?

Nu, primul meu antrenor a fost Ion Solonar. Am inceput sa lucrez cu el pe cand aveam 10 ani. Am inceput sa lucrez cu  Chebanenko cand aveam 15 ani.

Intr-o carte recenta, ti-ai amintit cum “Doctorul” dicta mutari ce reprezentau idei teoretice pentru elevii sai, inclusiv tu, pentru analiza. Astfel, se poate spune ca in pregatirea pe care o efectuai se punea accentul pe deschideri?

Desi deschiderile ocupau o parte seminificativa a pregatirii cu Chebanenko, trebuie sa spun ca am facut multe lectii pozitionale, de asemenea.

Cum ai descrie o zi tipica de antrenament cu Chebanenko?

In mod normal ma duceam la studioul lui unde mai intai imi arata cateva din noile lui idei. Apoi, ne apucam sa analizam acele idei- uneori inregistram ideile de care eram foarte siguri. Toate acestea ne luau in mod normal jumatate de zi si foarte des ziua de antrenament la sah includea masa de pranz si cea de seara.

Cand ai obtinut primele rezultate foarte bune in turnee? In 1985?

In cariera mea de jucator mai lunga de doua decade, am trecut prin cateva perioade cand am evoluat foarte bine in sahul competitiv, mai exact in anii 1991, 1997, 2000 si 2003.

Poti sa ne dai cateva exemple de competiitii l in care ai evoluat foarte bine in acesti ani?

In 1991 am jucat 8 turnee puternice la rand, cu posibilitate de a obtine norme de GM/. Din cele 8 posibilitati, am obtinut 4 norme de GM, si ratingul meu a urcat pana la un ELO de 2585. Am ajuns numarul 52 in lume. In 1997 am castigat New York Open la egalitate cu Krasenkow cu un scor de 8/9. In anul 2000, am castigat de unul singur sau la egalitate cu altii 4 turnee la rand, ceea ce m-a adus la un rating ELO de 2684. Am urcat pe pozitia numarul 19 in clasamentul mondial.In 2003 am castigat Aeroflot Open si apoi am avut o sesiune de antrenamente cu Garry Kasparov. Am castigat la Dortmund in 2003 dupa asta.

Ai lucrat cu Garry Kasparov inainte sa castigi Dortmund 2003? Victoria s-a datorat antrenamentelor cu el?

Sesiunea de antrenamente cu Kasparov a durat 10 zile si in mod clar m-a ajutat sa-mi imbunatatesc stilul de joc. Am lucrat la deschideri si am jucat partide de blitz.

Ai castigat la Dortmund in fata a nimeni altora decat Kramnik si Anand. Consideri ca acesta a  fost cel mai inalt punct al carierei tale sahiste?

In afara de faptul ca am castigat sau am impartit locul unu in alte 40 de turnee internationale, Dortmund 2003 ramane cea mai buna realizare a carierei mele.

Esti descris ca fiind cineva cu un mare spirit de lupta. Reflecta stilul tau de sah asta?

Vine din caracterul meu si, desigur, eu sunt un fel de perfectionist, intotdeauna am fost invatat sa muncesc din greu inca de cand eram tanar. Cat despre stilul meu de sah, sunt un jucator universal, cu o deviatie usoara inspre un joc activ.

Poti sa ne spui care este cea mai memorabila partida de sah a ta?

Partida pe care am jucat-o cu Anand (runda 3 Dortmund 2003), pe care am castigat-o. Dupa partida eram complet ud de la transpiratie!

Esti cumva implicat in orice forma de antrenorat? Daca nu, exista vreun plan de viitor de a face asta, poate infiintarea unei Scoli de Sah Chebanenko in Kishinev?

Din cand in cand ofer consultatie tinerilor jucatori moldoveni.

Ca secondant ai lucrat?

Prima si cea mai lunga experienta a mea ca secondant a fost cu Alexei Shirov intre anii 1992-1996.

In afara de sah, care sunt celelalte interese ale tale in viata?

Imi plac sporturile, lectura si sa am o companie agreabila!

(SURSA: Siteul Chessbase)

ALTE POSTARI RELEVANTE