Impotriva lui Karpov in meciul din 1984 ati fost un pic depasit in lupta de tip dinamism versus avantaj pe termen lung. Ati tras bine invatamintele de rigoare si un an mai tarziu in meciul din 1985 ati fost un om schimbat. Ce planuri specifice ati avut inainte de meciul din 1985?
Una dinre provocarile-cheie pe care le-a avut echipa Kasparov inainte de al doilea meci a fost timpul. Am realizat ca timpul a fost scurt si am inceput pregatirile a doua zi dupa ce Campomanes a anuntat meciul. Am trasat un program de 6 luni care a inclus atat relaxare cat si munca independenta, in afara celor 3 sesiuni de cate 20 de zile cu antrenori si secondantii mei. Ca parte a pregatirii mele am jucat de asemenea doua meciuri de antrenament cu Marii Maestrii Hubner si Andersson in Mai 1985. Si, imediat dupa aceea am inceput prima din cele trei sesiuni de cate 20 de zile impreuna cu antrenorii mei. Aici , am continuat munca noastra la deschideri, in afara de munca si de imbunatatirea tehnici pozitionale. Am inclus de asemenea cateva forme de antrenament fizic ca parte a sesiunii, astfel ca am alergat descaltat de-a lungul plajei, am innotat in mare, am facut ciclism, am jucat fotbal.
Lunile de vara s-au dus rapid iar in Septembrie 1985 meciul cu Karpov a fost reluat. M-am simtit mult mai confident decat cu un an in urma. Devenisem mai puternic si aveam mai multa energie, iar stilul meu de joc era mai echilibrat si universal. Stocul meu de idei teoretice a fost refacut in intregime si acum eram gata pentru o noua batalie cu marele Karpov!
Se stie ca in 1972 Fischer era cunoscut pentru faptul ca avea intotdeauna la el oriunde se ducea un carnet rosu cotinand partidele lui Spassky. Aceasta reprezenta cea mai extrema forma de pregatire sahista. Ati putea, va rugam, sa ne spuneti ce parere aveti despre cum credeti ca arata planul ideal de pregatire pentru pentru o competitie in era moderna?
Nu te poti pregati fara computer. Trebuie sa fi mereu la curent cu toate imbunatatirile care apar in sahul modern. Acum ca lucrez cu Magnus, Alexander Shakarov si cu mine vom apela intotdeaana la TWIC si vom arunca o privire, doar pentru a vedea partidele- cele relevante. Si acelea sunt doar turnee generale. Cat despre turneele mari, cum este cel de la Moscova, intotdeauna le urmaresc. Nu poti sa ramai in urma. Nu este ca acum 20 de ani, cand stiai ca poti sa beneficiezi de pe urma unei partide jucate undeva unde nu a mai vazut-o nimeni. Azi, intr-o saptamana, sau in 24 de ore, sau live, oamenii pot vedea toate aceste partide. De aceea trebuie sa fi foarte creativ, deoarece toata lumea are acces la aceeasi informatie. Creativitatea ta este foarte importanta, deoarece trebuie sa procesezi aceste partide si sa inventezi ceva nou.
(SURSA: www.chessbase.com)