Interviu cu Corina Peptan la Palatul Cotroceni

Interviu de Nicolae Jeltopop, 13 februarie 2010, Palatul Cotroceni

Cu ocazia puternicului turneu de la Cotroceni, am avut ocazia de a purta o discutie – interviu cu una dintre sahistele romance prezente la acest turneu. Corina Peptan 2411 este una dintre cele mai titrate jucatoare romane din toate timpurile la junioare cu multe titluri si medalii la campionatele mondiale, europene sau alte intreceri nationale si internationale. Senioratul i-a adus Corinei, prezenta onorabila in clasamentul elo femin mondial ( locul 62 in lista din ianuarie 2010)  si excelenta in cel national  ( Locul 2  cu un elo de 2411, clasata dupa Cristina Foisor 2440) sau la marile turnee ale lumii la care a participat, desi acestea sunt tot mai putine in lume si cu atat mai mult in Romania.

Plecand de la o constatare personala referitoare la slaba perceptie a sahului din ultima vreme, am indraznit sa o intreb pe Corina, ce crede ca ar putea sa impulsioneze performanta la jucatorii amatori.

– Sa simta sahul. Si la acest nivel la care am ajuns eu, inca mai gasesc lucruri surprinzatoare si interesante.

Dezarmat de simplitatea raspunsului, dar totodata atat de profund, m-am decis ca un interviu ar fi mult mai potrivit pentru a afla cateva pareri despre fenomenul sahist . Dar nu imi doream ceva de genul: ce culoare va poarta noroc, care este filmul preferat, ce hobby-uri aveti, etc…, ci am incercat sa aduc mai aproape de noi o mare valoare a sportului.

NV :  Ce impresie aveti despre acest turneu?

Corina Peptan:  Ma bucur ca ma aflu la Cotroceni. Am fost si la Parlament. Fata de alte sporturi, sahul are posibilitatea sa se joace in cladiri deosebite. Nu stiu daca pana acum s-a jucat in Romania un asemenea turneu, in aceste conditii. Foarte frumos. Turneul este foarte tare, jucatoarele foarte bune. Chiar nu-mi amintesc sa fi fost un asa turneu de fete, de o asemenea valoare in Romania. Sunt printre cele mai bune jucatoare din lume si din tara.

NV:  Cum apreciati nivelul sahului feminine, care in ultima vreme este mai valoros decat cel masculin in tara, in comparatie cu nivelul sahului feminin mondial?

Corina Peptan: Mda… In ultima perioada, sahul feminin a fost mai valoros decat cel masculin. Acum , din pacate, sunt tot mai putine fete. Fata de sahul din afara, este o diferenta mare intre noi si rusoaice,  si in special  fata de jucatoarele chineze. Acolo exista un sistem, au o scoala, este foarte greu sa le faci fata. La noi, avem mai mult individualitati, care se straduie cum pot mai bine , sa ajunga la un nivel mai inalt.

NV: Ce ma framanta in ultima vreme, este ca noi nu  mai avem o scoala, un stil.

Corina Peptan: Da. Ei au un sistem care este sustinut de sus. La noi, dupa Revolutie, sistemul s-a cam dus, si este foarte greu. Performantele s-au atins mai mult individual, si nu pe echipe. De fapt, se vede ca tot sportul romanesc trece printr-o reasezare, care mai dureaza inca.

NV: Nu se poate rezolva aceasta problema fara sustinerea federatiei, guvernului?

Corina Peptan: Conteaza mult apropierea si comunicarea intre jucatoare. Dar nu tine doar de cateva persoane. Tine mai mult de antrenori, de sustinerea financiara a lotului, de organizare.

NV: Sa vorbim de ceva placut noua, echipa siteului. Avem in pregatire cateva fete, ce nu au participat deocamdata la turnee. Ce le transmiteti.

Corina Peptan: Sa mearga inainte spre ceea ce-si doresc.

Apropo de site. Imi place ca sunt apreciate partidele bune, evolutiile bune, care ajuta mult la informare si la socializarea oamenilor pasionati de sah. Au posibilitatea de a afla rezultatele jucatorilor de top, dar si despre situatia turneelor care se tin.

NV: Credeti ca anul acesta veti ridica stacheta la lotul national?

Corina Peptan: Cred ca rezultatele la echipa nationala se obtin atunci cand sunt sustinute de sistem. Am vazut tari cu un sistem bine pus la punct, cu jucatoare mai putin performante, dar care au reusit.  Tine de organizare, dupa cum am mai spus, de pregatire.

NV: Deci pana la urma , tot in jurul sistemului ne invartim

Corina Peptan: Da

NV:  Va multumesc, si va dorim succes, atat personal, cat si la lotul national.

Corina Peptan: Va multumesc , si va doresc si eu succes in continuare. Deasemenea, imi doresc ca tot mai multi oameni sa se apropie de acest frumos sport.

Sensibil din fire,  am incheiat interviul cu regretul de a nu va  prezenta mai multe.  Personal, imi doresc ca  mai multe fete sa ajunga sa fie precum Corina Peptan.

Unde sunteti, fetelor?

ALTE POSTARI RELEVANTE

2 Comentarii

  • rdan

    era sa zic eu unde-s fetele….dar ma abtin….din bun-simt :)))

    februarie 15, 2010 - 8:36 am Raspunde
  • sai

    si tot din bun simt vin si intreb…si dc crezi ca au ajuns acolo??..nu cred ca din placere

    august 29, 2010 - 9:03 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.