Alexey Shirov: Tin cu jucatorii din generatia mea

Alexei Shirov, unul dintre cei mai buni sahisti din lume a putut fi vazut aproape in mod constant la festivalul Moscow Open. Totusi, el lipseste din lista marilor maestri participanti.

– Alexey, spune-ne, te rugam, care este motivul sosirii tale la Moscova?

http://www.moscowchessopen.ru/upload/images/interview/060210_shirov.jpg

–  In primul rand am venit sa o sustin pe prietena mea Olga Dolgova care joaca in turneul feminin. In acelasi timp m-am hotarat sa-mi intalnesc rudele si prietenii de scoala: o asemenea oportunitate nu apare prea des. Mi-am dat seama ca Moscova este un loc bun pentru a ma odihni.

Cand ai participat ultima oara la un open?

– Uneori particip la turnee open dar de obicei se intampla in cazurile in care sunt invitat de catre organizatori. Sunt 2-3 turnee speciale” spre exemplu, anul trecut am jucat in campionatul Canadei; Michael Adams a jucat si el acolo, si mai erau si alti jucatori cu ELO-uri peste 2650.

Desigur este mai bine sa joci in turnee inchise, deoarece elementul de sansa este destul de mare in turneele in sistem elvetian. In opinia mea sistemul de tragere la sorti este destul de gresit in zilele noastre. Sistemul elvetian niveleaza valorile, iar sansele de a castiga turneul sunt la fel de mici pentru tine precum pentru cei cu ratinguri mai mici.

– Cum ar fi mai bine, in opinia ta?

– In indepartatii ani ’70, cand nu existau calculatoare, Eduard Dubov folosea un sistem de tragere la sorti care lua in considerare “performanta” obtinuta in turneu, si conforma acesteia se lua decizia cine cu cine joaca. Matematic, sistemul este mai obiectiv: ia in calcul cat de puternici erau adversarii anteriori.

– Ce parere ai despre nivelul de organizare de la Moscow Open? Ai observat vreun avantaj sau dezavantaj?

–  Cred ca turneul este organizat destul de bine, per total. Unii participanti s-au plans despre aerul incarcat din sali, dar in timpul pe care mi l-am petrecut aici, nu am simtiti nimic. Este mai comfortabil cand un turneu se tine intr-un singur spatiu, dar inteleg dificultatile de a face asta intr-o universitate. Cel mai important pentru participanti este sa aiba parte de un scaun comfortabil in timpul jocului, in special cand partida are loc pe o tabla electronica si oameni de peste tot o pot urmari on-line.

– Ai remarcat vreun jucator la festival?
– In primul rand tin cu Bologan si Rublevsky – sunt sahisti din generatia mea. Am fost foarte trist cand Victor a ratat sansa de a castiga cand a jucat cu Andreikin. Dar per total, nu s-a intamplat nimic neasteptat. Este evident ca Sasikiran conduce cursa, el este un jucator foarte bun. Apropo, s-a insurat recent, este o motivatie buna pentru a castiga, cred.

– Ai luat locul doi la marele turneu de la Wijk aan Zee. Care au fost impresiile tale? Care sunt planurile tale pentru viitor?

– La turneul de la Wijk aan Zee a fost o situatie interesanta: la inceput am jucat cu jucatori din partea a 2-a a clasamentului, de aceea, poate, am realizat 5 puncte din 5 posibile. Si abia dupa aceea a trebuit sa lupt cu restul competitorilor.

Desigurm nu pot fi fericit complet cu jocul meu, dar partidele au fost destul de interesante. Dar am ratat ceva, spre exemplu cu Anand aveam castig intr-o mutare si de asemenea am rata o mare sansa de a-l invinge pe Kramnik.

Am avut sentimenete amestecate. Daca mi s-ar fi spus ca voi termina turneul pe acest loc, as fi fost foarte fericit. Dar cand s-a incheiat, mi s-a parut un esec sa fiu nevoit sa lupt pentru locurile 2-3. Dar oricum, a fost un turneu pozitiv. Si faptul ca am ratat locul 1- o motivatie buna pentru a munci mai mult data viitoare.

In viitorul apropiat am de gand sa joc 3 weekenduri in Bundesliga. Si intentionez sa tin cateva conferinte in Canada si Spania, in continuarea colaborarii mele cu  Chessbase, si tot in cadrul acestetia voi mai inregistra cateva materiale pentu DVD. Sper ca voi fi invitat sa ma alatur turneului de la Sofia, in calitate de invingator al turneului de anul trecut.

(SURSA: http://www.moscowchessopen.ru)

ALTE POSTARI RELEVANTE