Copiii 1 – Astronautul 0

În cele din urma, astronautul nu i-a putut depaşi pe copii.


Miercuri, Greg Chamitoff, un astronaut american, a cedat un joc de lungă durată prin corespondenţă împotriva unui grup de copii de la Şcoala Elementară Stevenson din Bellevue, Wash. Ei au început jocul în septembrie 2008, în timp ce Chamitoff stationa la bordul Statiei Spatiale Internationale.

Jocul a fost ideea de Administraţiei Nationale de Aeronautica si Spatiu. Oficiali de la agenţie au intrebat Federaţia de Şah a Statelor Unite ale Americii daca Chamitoff ar putea juca un joc împotriva unora dintre membrii federatiei. Şcoala Stevenson a fost aleasa ca adversar pentru că a câştigat două secţiuni ale Campionatelor Naţionale de Şah Şcolar 2008.

Chamitoff a luat cu el un set de şah usor pe timpul misiunii sale de sase luni, şi, în timpul perioadelor de acalmie, el a jucat jocuri împotriva lucrătorilor de la şase staţii de control al misiunii din întreaga lume. Odată ce a început să joace împotriva copiilor, fiecare parte a făcut cate o mutare la fiecare câteva zile, în medie.

Copii de multe ori au decis mutãrile lor. Alteori, alegerile lor au fost reduse la trei sau patru posibilităţi, şi apoi membrii federaţiei, şi oricine altcineva care urmarea jocul, au votat online una din aceste mutari.

In aprilie anul trecut, Chamitoff i-a întâlnit pe copii pentru prima dată, la Campionatele Naţionale Şcolare 2009, în Nashville.


Chamitoff a cedat după ce a făcut mutarea a 46-a, declarând că superioritatea materiala a copiilor însemna că ei vor câştiga cu siguranţă jocul. Mesajul lui de cedare şi de felicitare a fost postat pe site-ul web al NASA si al Federatiei de şah. Jocul poate fi, de asemenea, găsit aici.

Chamitoff este programat sa zboare cu Space Shuttle STS-134, unul din ultimele zboruri înainte ca naveta sa fie scoasa din serviciu. Misiunea principală a zborului va fi instalarea Spectrometrului Alpha-Magnetic, un detector de raze cosmice de particule, la bordul staţiei spaţiale.

Poate Chamitoff va avea timp pentru a începe un alt joc de şah.

Sursa: http://gambit.blogs.nytimes.com/2009/12/17/children-1-astronaut-0/

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.