Hou Yifan: “Imi place Karjakin ca sahist!”

Hou Yifan, chinezoaica de 15 ani, a devenit faimoasa cu mult timp inainte de Campionatul Mondial Feminin din Nalchik 2008. Fiind cea mai tanara participanta, ea a reusit sa ajunga pana in finala unde a pierdut in fata rusoaicei Alexandra Kosteniuk. La Cupa Mondiala de la Khanty-Mansiysk, Rusia, Hou Yifan l-a infruntat pe experimentatul reprezentant al Germaniei, Arkady Naiditsch (care a intrecut-o la tie-break).

Nu a fost usor pentru mine in deschidere. Am avut o pozitie rea din cauza greselii mele- incepe Hou. Dar la un moment dat am reusit sa gasesc un echilibru si in final am reusit sa raman in picioare. In general sunt satisfacuta cu rezultatul.

Este mai dificil sa infrunti barbati decat femei?

Da, este corect. Dar nu pot sa explic de ce. Dar sunt sigura ca barbatii joaca sah mai bine decat femeile.

Esti atrasa de succesul lui Judit Polgar, care a concurat la masculin impotriva elitei mondiale de la egal la egal?

Pentru moment am un obiectiv- sa joc sah cat mai bine posibil. Nu am nici macar o tinta sa devin campioana mondiala. Cel mai important este sa-mi dezvolt jocul. Toate celelalte vor veni oricum.

Ai avut o sansa de a deveni Campioana Mondiala. Ai primit cu greu infrangerea la Kosteniuk in finala?


Nu, deoarece Alexandra este un adversar foarte puternic. In plus, la vremea aceea era in forma foarte buna si juca mai bine decat mine.

La intoarcearea in China dupa Campionatul Mondial, te-au criticat pentru ca nu ai devenit campioana sau te-au laudat pentru locul 2?

Evident ei isi doreau pentru mine doar victoria. Pe de alta parte toata lumea a realizat ca nimic nu s-a intamplat. O jucatoare de sah foarte puternica a intrecut o alta jucatoare de sah. Aceste lucruri se intampla.

Circula legende despre faptul ca sahisti chinezi primesc un sprijin enorm din partea Guvernului.

Pot doar sa spun ca sahul este suficient de popular in China si popularitatea sa creste de la o zi la alta.

Ai participat vreodata in traditionalele meciuri Rusia-China?


Doar o data si este pacat ca nu am putut participa si alta data, am fost ocupata cu participarea la diferite turnee. Cred ca aceste meciuri ajuta ambele echipe sa castige experienta.

Ai venit aici cu antrenorul tau?

Dupa cum stiti suntem mai multi reprezentanti ai Chinei la acest turneu. Avem cu totii un singur antrenor care ajuta toti jucatorii chinezi. Jucatorii eliminati da o mana de ajutor celor care raman inca in cursa.

Iti place Khanty-Mansyisk?

Foarte mult. Cel mai mult imi place vremea. Iubesc zapada si dupa cum stiti nu prea avem parte de ea in China.

Cum iti petreci timpul liber aici?

In general in hotel. Ascult muzica si citesc carti.

Ce fel de muzica iti place?


Imi place muzica pop. Numele interpretului meu favorit nu va va spune nimic deoarece este un interpret chinez, foarte faimos in tara mea.

Este uimitor cat de bine vorbesti engleza acum.

Da, toata lumea imi spunea ca ar trebui sa vorbesc engleza, ca este foarte important pentru un sportiv profesionist. Asa ca, a trebuit sa lucrez la limba engleza intensiv.

Limba rusa nu este mai putin importanta pentru un sahist profesionist, nu crezi?

Sigur, -zambeste Yifan. Singura problema este sa gasesc timp sa invat aceasta frumoasa limba.

Probabil ar trebui sa-ti gasesti un profesor printre participanti? Sunt doar trei femei la acest turneu, si credem ca nu va fi dificil sa gasesti pe cineva care sa te ajute sa inveti limba rusa.


Momentan participantii la Cupa Mondiala ma intereseaza doar din punct de vedere sahist. Cei mai puternici sahisti ai planetei au venit aici si incerc sa nu ratez nimic din ce m-ar putea interesa in ceea ce priveste sahul.

Ai un sahist favorit?

Am avut. Bobby Fischer. Din pacate nu mai este printre noi.

Dar dintre participantii la Cupa Mondiala?

Dificila intrebare. Poate Sergey Karjakin?

(SURSA: Siteul Oficial al Cupei Mondiale http://www.ugra-chess.ru/eng/interv_1.htm )

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.