Şahiştii din Ucraina riscă să nu mai poată participe la competiţii oficiale din cauza unui scandal financiar

Articol de Dan Gheorghiu

Cu o lună în urmă, la Lvov, a avut loc meciul pentru coroana de şah mondială între ucraineanca Mariya Muzychuk şi chinezoaica Hou Yifan, dar niciuna dintre participantele la turneu nu şi-a încasat onorariul până în prezent.
Motivul îl constituie datoria Federaţiei de şah ucrainene către FIDE, care ar putea avea consecinţe grave şi pentru elita şahului din Ucraina printr-o iminentă interdicţie impusă de FIDE şahiştilor ucraineni de a mai  putea participa la turnee internaţionale până la achitarea datoriei, relatează publicaţia ucraineană Gala-Info.
 
1
După cum se ştie, victoria i-a revenit  cu scorul de 6:3 chinezoaicei Hou Yifan, iar reprezentanta ţării gazdă a trebuit să se multumească cu statutul de vicecampioană mondială. Participarea la turneu asigura fiecăreia dintre cele două Mari Maestre internaţionale onorarii substanţiale: 120.000 de euro pentru învingătoare şi 80.000 de euro pentru Mariya Muzychuk.
Conform informaţiilor obţinute de Gala-Info din surse proprii, însă niciuna din ele nu şi-a încasat deocamdată onorariul. Motivul: Ucraina nu a achitat către FIDE o restanţă de 60.000 de euro. Din bugetul planificat al turneului pentru titlul mondial la şah feminin, 405.000 de euro, FIDE a primit de la organizatori doar 345.000 de euro.
„Ne preocupă această situaţie. Oraşul Lvov a investit 7,1 milioane de hrivne, regiunea – 5,1 milioane de hrivne, iar Federaţia ucraineană de şah nu a pus nicio hrivnă. Nu înţelegem de ce Federaţia nu a plătit până acum această sumă”, a declarat primarul adjunct al Lvovului, Andrei Moskalenko.
Federaţia ucraineană de şah,  prin preşedintele său Viktor Kapustin, a publicat pe site-ul său oficial o scrisoare în care afirmă că sursa de finanţare a restului de 60.000 de euro era prevăzut să fie Consiliul municipal Lvov şi nu Federaţia ucraineană de şah şi că aceasta este suma care ar trebui să-i revină Mariyei Muzychuk.
„Poziţia Federaţiei este următoarea: iniţiatorii şi organizatorii direcţi ai turneului, care şi-au asumat angajamente în acest sens, trebuie să găsească modalităţi pentru a rezolva această problemă cu fosta campioană mondială Mariya Muzychuk în lumina acordurilor anterioare. La rândul său, Federaţia va depune eforturi, ca de obicei, pentru apărarea drepturilor membrilor săi şi va face totul pentru a facilita un consens”, a scris Viktor Kapustin în replică la acuzaţiile lui Andrei Moskalenko.
Potrivit Gal-info, ceea ce confirmă şi scrisoarea lui Kapustin, familiei Mariyei Muzychuk i-ar fi fost propuse în locul sumei de 60.000 de euro anumite variante imobiliare la Lvov. Aceasta, în pofida faptului că edilii oraşului îi promiseseră Marii Maestre un apartament încă anul trecut pentru victoria în Campionatul mondial din Rusia.
Dar, după cum a aflat agenţia de presă Unian, reprezentanţii FIDE au avertizat – ca răspuns la asigurările autorităţilor municipale din Lvov că “în privinţa onorariului lui Muzychuk, ne vom lămuri noi singuri” – că dacă suma restantă nu va fi achitată către FIDE în viitorul apropiat, Ucraina va fi sancţionată: FIDE nu va mai permite accesul la competiţii oficiale internaţionale şahiştilor de top ucraineni, între care se află şi  Mariya Muzychuk şi sora sa, Anna. În plus, sancţiunile vor afecta şi participările echipelor naţionale masculină şi feminină de şah ale Ucrainei.
Federaţia ucraineană de şah ar fi primit deocamdată doar un avertisment verbal în acest sens, iar acum se aşteaptă să primească şi o scrisoare oficială în acest sens, potrivit Unian.
Poate că această situaţie delicată – în care suma de 80.000 de euro se transformă prin “grija” autorităţilor ucrainene în 60.000 de euro, iar apoi în aranjamente imobiliare – se va rezolva până în 21 septembrie, dată la care Marea Maestră Internaţională Mariya Muzychuk va împlini 24 de ani. Nu cunoaştem însă consecinţele pe care le vor avea aceste circumstanţe asupra şahiştilor ucraineni într-un sezon care se anunţă deja foarte încărcat în competiţii internaţionale de marcă.
 
Traducere şi compilaţie texte
Dan Gheorghiu

ALTE POSTARI RELEVANTE

1 Comentariu

  • nelu

    Dacă aşa stau lucrurile, nu va fi mare mirarea dacă surorile Muzychuk le vor călca pe urme lui Sergey Karjakin şi Kateryna Lagno, schimbând federaţia…
    Mare păcat de şcoala ucraineană de şah, care pare sortită să piardă tot ceea ce produce mai valoros!

    aprilie 18, 2016 - 7:40 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.