Interviu cu Sergei Zhigalko, vicecampion mondial de juniori

traducere Vlad Sulita

Din ciclul ‘mai bine mai tarziu decat deloc’, va prezentam un interviu cu marele maestru din Belarus Sergei Zhigalko, care a terminat al 2-lea la relativ recentul Campionat Mondial de Juniori din Argentina

Care au fost ambitiile tale inainte de inceperea turneului?

Sergei Zhigalko: Ambitia mea a fost sa castig.M-am pregatit cu grija pentru acest turneu timp de aproape un an, deoarece a fost ultimul meu Campionat Mondial de Juniori, si vroiam sa obtin cel mai bun rezultat posibil. Dar in orice caz, sunt multumit cu rezultatul meu. Cat despre Maxime Vachier-Lagrave, cu care am impartit locul 1 in Argentina, in mod ironic mi-am platit ‘datoria’ pe care o aveam din anul 2003. Atunci, cand am devenit Campion Mondial la sub 14 ani, am impartit de asemenea locul 1 … cu Maxime, iar dupa aceea am avut avantaj de jumatate de punct la tie-break!

Care partida a fost cea mai dificila pentru tine?

Sergei Zhigalko: Partida din runda a 12-a impotriva bunului meu prieten, Avetik Grigorian, in casa caruia am stat in Armenia. Este o persoana extraordinara, vorbeste fluent in armeana, rusa, engleza si spaniola, cu care am mereu discutii interesante pe orice subiect. Situatia dinaintea partidei noastre era clara- Avetik avea nevoie de victorie pentru a lupta la un loc pe podium. Pentru mine, pe de alta parte, orice alt rezultat in afara de infrangere mi-ar fi asigurat un loc pe podium inaintea ultimei runde.

13 runde face ca sa fie o cursa foaryte dificila, si cred ca intelegeti ca mi-am dorit sa-mi asigur un loc in frunte, astfel ca sa pot sa lupt in ultima runda pentru locul 1 fara sa risc. Toate aceste ganduri au facut sa fiu nervos, era greu sa scap de ele. Dar in momentul in care m-am asezat la tabla aceste ganduri au disparut, si am jucat partida cu calm. Zeita Fortuna mi-a zambit- am castigat si mi-am asigurat un loc in primii doi cu o runda inainte de final.

Si ce s-a intamplat in ultima runda?

Sergei Zhigalko: Nu am reusit sa obtin victoria. Uneori se intampla sa joci partide cand piesele se schimba in mod gradual si sansele de victorie se diminueaza usor-usor. S-a intamplat astfel in ultima runda. Pentru a ma ajunge, Maxim Vachier-Lagrave trebuia sa-l bata pe Dmitry Andreikin, care este un adversar foarte tare. Dima a intrat intr-o pozitie foarte dubioasa dupa deschidere, dar dupa o inacuratete din partea lui Maxime a egalat, si parea ca remiza este inevitabila. Totusi, Andreikin a gresit din nou in curand, si francezul s-a folosit imediat de sansa ivita pentru a castiga si a obtine titlul la criterii aditionale de departajare.

Cum reusesti sa obtii asemenea rezultate foarte bune? Spune-ne ceva despre modul cum te antrenezi.

Sergei Zhigalko: A fost o perioada destul de lunga dupa victoria mea la Campionatul Mondial sub 14 ani in care m-am comportat cumva neprofesional, si, in consecinta, aproape ca nu am avut rezultate bune, uneori chiar mi-a scazut ELO-ul.  Pe urma intr-un anumit moment am realizat ca ceva trebuie sa se schimbe, si am inceput cu antrenamente serioase cu fratele meu Andrew, uneori chiar cu GM S. Azarov. Dar munca principala este individuala, si este foarte importanta. Trebuie sa-ti doresti si sa fi in stare sa te antrenezi. Este rau si nefolositor atunci cand te simti fortat.

Antrenamentele nu au fost usoare pentru mine, dar am lucrat conform acestui sistem aproape 2 ani si a dat rezultate- anul 2009 a fost unul de succes pentru mine: victorie in campionatul Belarusului, victorie la un turneu international in Olanda, campion cu echipa in Turcia, un rezultat bun la Aeroflot Open si o medalie la Campionatul Mondial de Juniori.

(SURSA: e3e5.com)

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.