Ce insemna sa pierzi la Bobby Fischer?


Traducere din Russians vs. Fischer-Dmitry Plisetsky & Sergey Voronkov de Cristi Mures

Pentru cei mai multi dintre adversarii lui Fischer, respectul si admiratia au indulcit putin gustul amar al infrangerii;sunt cunoscute replicile lui Tal (“e greu sa lupti impotriva teoriei relativitatii”) si Robert Byrne (“combinatia finala a fost atat de profunda incat, chiar in momentul cand am cedat, cei doi mari maestri care comentau partida pentru public in camere separate au crezut ca eram castigat”).


A existat si un caz in care o asemenea infrangere a avut consecinte mai serioase: Mark Taimanov, primul adversar din Meciurile Candidatilor la titlul mondial din 1971.

M.TAIMANOV: Meciul meu cu Fischer a fost, fara indoiala, cel mai important si cel mai memorabil eveniment din intreaga mea cariera sahista; nu doar pentru ca am fost unul dintre ultimele persoane care au avut onoarea sa se dueleze cu cel mai enigmatic jucator al timpurilor moderne, dar si datorita faptului ca rezultatul meciului a declansat o serie de evenimente neprevazute, care mi-au schimbat viata privata si sahista pentru multi ani.

Daca inaintea meciului ma bucuram de reputatia de a fi un cetatean model in URSS, apreciat nu numai ca sahist proeminent, dar si ca jurnalist si pianist profesionist (aceste doua puncte au fost subliniate in presa-pana la urma, noi nu aveam sportivi profesionisti!), dupa ce am pierdut meciul am devenit deodata tinta unor critici devastatoare din toate directiile, de la Comitetul Central al Partidului Comunist pana la anturaj. Mi s-a retras titlul de Maestru Emerit al Sportului, am fost eliminat din echipa URSS (cu aspre consecinte financiare), mi s-a interzis accesul la turnee mai importante pentru 2 ani, si nu mi s-a permis sa mai public vreun articol, sau sa mai apar ca pianist! Toate acestea au facut parte din executia civica.

Se pare ca voci “competente” de la Kremlin au decis ca un mare maestru sovietic pur si simplu nu poate pierde cu 6-0 la un american; deci infrangerea mea a fost privita ca un act premeditat pentru “sustinerea imperialismului american”.

Desigur, motivul real al executiei a fost camuflat; pana la urma, ce-ar fi crezut lumea despre persecutarea unui cunoscut mare maestru pentru pierderea unui meci, fie si la un american? Asa ca a fost gasit un pretext formal: incalcarea regulilor consumatorului. La aeroportul Seremetievo, in urma unei perchezitii neobisnuite, mi s-a descoperit in bagaje un volum al lui A. Soljenitin. Desi la acea vreme, dizgratiatului autor nu i se retrasese cetatenia sovietica si inca mai locuia intr-o suburbie a Moscovei, o acuzatie mai solida n-au gasit decat trafic cu “literatura interzisa”. Imi amintesc cum ofiterul sef al comisiei de perchezitie, un om respectabil care ma cunostea, mi-a spus cu simpatie: Cum ai putut fi atat de neglijent, Mark Evgenievich? Daca scorul tau cu Fischer era mai bun, eram pregatit sa-ti car cu taxiul operele complete ale lui Soljenitin!

Asta n-a fost sfarsitul: presedintele FIDE Max Euwe m-a rugat sa transmit o scrisoare si un comision prietenului meu, Salo Flohr. Scrisoarea incepea: “Draga Salo, iti trimit banii pentru articolele publicate in publicatia olandeza…”, urmate de cateva cuvinte amabile din care reiesea ca nu am nimic in comun cu scrisoarea sau banii. Bineinteles, scrisoarea a fost folosita impotriva mea. Imi vine in minte o gluma amara a unui vechi prieten, marele muzician Rostropovici: “Ai auzit ca Soljenitin are mari necazuri? Se pare ca i-au gasit in casa, la perchezitie, cartea lui Mark Taimanov-Apararea Nimzovici!”

Nu stiu cum ar fi continuat totul, daca nu as fi primit un ajutor de unde nu ma asteptam. Multumesc colegului Bent Larsen care, dupa mine, a pierdut cu acelasi scor 6-0. Acest fapt a avut un efect grav asupra persecutorilor mei; nici macar ei nu puteau suspecta ca un mare maestru danez sa imbratiseze cauza imperialismului!

Traducere din Russians vs. Fischer-Dmitry Plisetsky & Sergey Voronkov de Cristi Mures

ALTE POSTARI RELEVANTE

2 Comentarii

  • vasim

    O Doamne ce chestii se mai intamplau in comunism!
    Si mai sunt idioti care regreta comunismul…
    Pe aia i-as teleporta in timp si i-as pune in pielea unor personaje care au avut de suferit atat de mult pe vremea comunismului, din cauze puerile, cum ar fi acea de a pierde un meci de sah!

    decembrie 3, 2009 - 3:23 pm Raspunde
  • Fredy Kertesz

    Vineri 4 Decembrie 2009 0ra 10:15

    Cei care cunosc partidele meciului si comentariile de atunci,stiu ca Taimanov putea cistiga o
    parida si remiza usor in altele doua.Se pare ca dorinta iesita din comun de a cistiga a lui Boby Fischer la paralizat (in adevaratul sens al cuvintului) pe Taimanov.Altfel nu se poate explica ca a reusit sa piarda un final elementar de remiza (Nebun+pion contra Cal)
    Pacat ca in anii aceeia razboiul rece dintre comunism si imperialism si-a intins tentaculele pina si in cel mai pasnic sport din lume…. Alfred Kertesz Maestru International

    decembrie 4, 2009 - 11:16 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.