Alexander ONISCHUK: “Eu propun ca fiecare jucător de SAH sa primească un PAGER”

Marele maestru american Alexander Onischuk are opinia sa personală cu privire la situaţia marilor maestrii chinezi Wang Yue şi Li Chao. Pentru a reaminti situaţia: ei au întârziat 2 minute la cel de-al doilea joc al tie-break-urilor rundei a treia. În conformitate cu regulamentele turneului ei au pierdut jocurile prin forfait.

– Am fost foarte dezamăgit de situaţia celor doi jucatori chinezi, – începe Onischuk. – Dupa parerea mea, problema a fost solutionată intr-un mod gresit. Ştim cu toţii regulile: cine întârzie, pierde jocul. Dar există o diferenţă in ceea ce priveste aceste două apariţii târzii. Dacă un jucător ştie că un joc începe la ora 15 fix şi el vine de la 15.01, el merită înfrângerea. Indiferent de motivul intârzierii. Dar, aici avem o altă situaţie, în principiu. Participantii la tie-break-uri sunt pregatiti pentru 14 jocuri suplimentare. Dar nimeni nu stie exact ora de incepere a jocului următor. Vreau să spun ca oricine poate rata începutul jocului următor. Astazi jucătorii chinezi au avut ghinion, mâine – altcineva dintre noi ar putea fi în aceeaşi situaţie. Acum, spuneti-mi, ce este bun în faptul că doi excelenti jucători de şah au pierdut posibilitatea de a lupta pentru Cupa Mondială, din cauza unei neînţelegeri nefericite? Nu numai ei au avut de suferit. Fanii lor au suferit impreuna cu ei. Şahul, în general, a suferit.

– Ce se poate face pentru a evita astfel de situaţii?

-Sunt mai multe variante. Ar putea stabili timpul exact al rundei urmatoare. Dupa cum au propus jucătorii chinezi, ar putea fi instalat un ecran mare cu informaţiile relevante ale turneului. Dar cel mai simplu mod este de a oferi fiecarui participant cate un pager. Ei vor primi un mesaj despre începutul următoarei runde. În restaurantele fast-food americane fiecare vizitator primeşte un jeton, care începe să vibreze atunci când comanda este gata. Costa „doi centi”. Nu este dificil sau costisitor de distribuit un astfel de jeton jucătorilor.

– E atât de dificil de urmărit ce se intampla in sala de joc?

– Da, luând în considerare faptul că poţi termina jocul în două minute şi restul jocurilor ar mai putea dura aproximativ o oră. Sau mai puţin. Sau mai mult decât mai puţin. Aceasta înseamnă că fiecare participant ar trebui să vină în sala de joc la fiecare cinci minute, pentru a nu rata începutul jocului următor. Este îngrozitor de inconfortabil.

– Jucatorii chinezi au intarziat la jocurile lor, deoarece au fumat… Toată lumea îşi aminteşte că, începând din momentul perioadei sovietice, fumatul în stadioane şi sali de sport a fost strict interzis.

– Multumesc lui Dumnezeu, noi nu mai trăim în URSS. Dar sunt de acord: scuza jucătorilor chinezi nu suna convingător. Dar, oricum, ar fi putut fi la toaletă, sau la bar. Eu sper că organizatorii vor trage o concluzie cu privire la acest incident. Ei sunt interesati de aceasta la fel de mult ca noi.

Sursa: http://www.ugra-chess.ru/eng/interv_19.htm

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.