Parimarjan NEGI: “Voi face tot ce pot SA DEVIN al doilea Anand”

Traducere de pe site-ul Cupei Mondiale

Un alt tanar star al şahului de la Cupa Mondiala este Parimarjan Negi, in vasta de 15 ani. El a devenit cel mai tanar Mare Maestru al lumii acum doi ani. În Khanty Mansiysk a pierdut, în tie-brek-ul Rundei 1, la Vadim Milov din Elveţia.

• Când aveam 4 ani, prietenii tatălui meu mi-au arata o tablă de şah şi am învăţat cum să mut piesele – spune Parimarjan. – Apoi am început să joc şah şi după un timp am luat locul al 5-lea în turneul de stat meu. Dupa aceea am inceput să privesc diferit şahul. Am început să mă gândesc la şah ca la posibila mea profesie. Cu timpul am inceput sa obtin rezultate din ce in ce mai bune. De exemplu, am ocupat locul al doilea la Campionatul Mondial de juniori U-20 în 2008, la o jumătate de punct în spatele castigatorului.

– Familia ta face şah?

• Nu, părinţii mei nu joacă şah. Tatăl meu lucrează în serviciul de trafic la aeroport, mama mea lucreaza într-o societate de asigurari. Fratele meu are 7 ani. El joacă şah, dar fără vreun interes special.

– Ai un antrenor care sa te ajute?

• Am avut mulţi antrenori, dar acum lucrez cu Vladimir Chuchelov din Belgia.

– Se spune că este o adevarata explozie in şahul din India?

• Este corect. Si trebuie să-i mulţumim lui Vishy Anand pentru acest lucru. Dacă spui sah in India, spui Anand. De asemenea, el este idolul meu.

– Primesti vreun sprijin financiar din partea Guvernului?

• În ultimii trei ani am avut un sponsor – compania indiană “Tata Group”. Ei au acoperit toate cheltuielile mele de sah. Din cauza crizei financiare compania a decis să renunte la toate contractele cu sportivii. Acum, guvernul indian e cel care ma susţine.

– Ce teluri ai in joc de şah?

• În mod ideal aş dori să joc ca Anand. Visul meu este de a avea o sansa sa lucrez cu el intr-o zi. Dar, în acest moment, nu cred că el este interesat. Diferenţa de nivel este foarte mare. Eu, de asemenea, am un scop local: sa obţin 2650.

– Cum este să fii cel mai tanar Mare Maestru din lume?

• Atunci când am devenit Mare Maestru, cu doi ani în urmă, am avut o explozie de emoţii pozitive. Aceasta este o mare realizare pentru mine, am avut de parcurs un drum lung. Dar, în general, nu s-a schimbat nimic. În mod evident şahul imi consuma mai mult timp acum. Dar am încercat să ma dezvolt armonios. Citesc foarte mult, şi visez la lucruri simple.

– Aceasta este prima dată când esti în Khanty. Care sunt impresiile tale?

Înainte de a veni aici toata lumea m-a speriat cu vremea rece. Dar trebuie sa admit că o fiinţă omenească poate sa indure multe lucruri. Minus zece nu inseaman chiar asa de mult. Îmi place foarte mult oraşul. Turneul este organizat la un nivel foarte ridicat. În general, am doar impresii placute după această călătorie. Singurul lucru care ma supara este rezultatul meu. Eu as fi putut juca mai bine.

Sursa: http://www.ugra-chess.ru/eng/interv_13.htm

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.