- 20 nov. 2009
Matul zilei(87)
Vă propun spre rezolvare următoarele diagrame în care albul mută şi dă mat în 2 mutări.
Citeste Articolul- 8
- 722
- 5
Vă propun spre rezolvare următoarele diagrame în care albul mută şi dă mat în 2 mutări.
Citeste ArticolulCarlsen a devenit campion mondial de blitz, dar nu putem sa nu ne intrebam ce s-ar fi intamplat daca juca si Nakamura. Era musai sa participe si Nakamura la un campionat mondial de blitz- sa ne amintim scorul categoric cu care a castigat meciul de blitz disputat acum cateva saptamani impotriva lui Grishchuk.
Sa fie blitzul viitorul sahului? Tot ce se poate, dar sper sa ramana nisa de sah clasic, la timpp lung, etalonul sahului de calitate. Se poate vedea si din secventele urmatoare ca pana si marii maestrii fac greseli mari la timp scurt de joc.
Anand,V (2788) – Carlsen,M (2801) [D35]
World Blitz Moscow RUS (38), 18.11.2009
Citeste ArticolulZilele trecute-i povesteam lui Dan Bujor despre o partida de-a mea recenta, in care, cu figuri grele pe tabla, am iesit cu regele in atac, pentru a aduce o piesa in plus in ofensiva. Pana la urma am ajuns intr-o pozitie amuzanta, ‘triplat’ pe coloana e, in componenta (avand piesele albe) regele pe e6, turnul pe e4 si dama pe e2. In acele momente am realizat ca ideea triplarii nu era in esenta una rea, doar ca figurile mele erau triplate invers! Am scapat ca prin urechile acului de diverse amenintari de mat, astfel ca pot sa povestesc cu zambetul pe buze mica robinsonada a regelui meu.
Printr-o asociere de idei mi-am amintit de o varianta straveche din gambitul regelui, jucata initial de Steinitz si de Cigorin, in care acestia ieseau provocator cu regele, rege e2-d3, si nu odata am vazut partide de atac pe flancul damei cu regel in frunte! Remarcam ca pe ceva evident ca nimeni in ziua de azi nu mai joaca asa ceva….dar iata ca m-am inselat!
Stravechea varianta din Gambitul Regelui de care mi-am amintit s-a jucat acum cateva zile in Campionatul pe echipe al SUA, si partida este una amuzanta:
Pruess,David (2418) – Moreno,Roman (2331) [C25]
USCL Semi-Finals, 16.11.2009
1.e4 e5 2.f4?! Dupa aceasta mutare, Albul s-ar putea sa reuseasca sa egaleze. (Pentru aceia care cred ca ma angajeze intr-o hiperbola, ar trebui sa stie ca Albul are un scor de 49% cu Gambitul Regelui in bazele de date. Daca luam in considerare ca majoritatea celor care joaca Gambitul Regelui ar trebui sa aiba experienta, pregatirea si elementul-surpriza de partea lor, este un scor destul de mic). 2…Nc6 [2…exf4!] 3.Nc3 exf4 4.d4 In bunul si vechul stil al lui Steinitz. Albul vrea o partida amuzanta, si o obtine. 4…Qh4+ 5.Ke2 d5 6.Nf3 Bg4 7.exd5 0–0–0!!
Citeste ArticolulUnde se situeaza Memorialul Tal comparativ cu alte super-turnee?
Foarte, foarte sus. Am fost fericit sa joc in capitala Rusiei in memoria unui mare sahist. Mi-a placut acest turneu nu numai deoarece organizatorii au strans aproape cei mai puternici jucatori din lume. Similar se intampla in Wijk Aan Zee si Linares. Am fost foarte fericit sa iau contact cu bogatele traditii sahiste si culturale din Moscova si din Rusia in general.
Citeste Articolul
Dupa cum bine zicea cineva: Studierea miniaturilor aduce multe beneficii. In primul rand, aproape intotdeauna, castigatorul invinge repede pentru ca adversarul lui face ceva (foarte) rau, pe care nu ar fi trebuit sa-l faca in deschidere. In al doilea rand, si legat de primul motiv, invatam ce nu trebuie sa facem. In al treilea rand, si legat de primele doua motive, invatam cum sa punem capat unei partide in care adversarul joaca gresit deschiderea. In al patrulea rand, miniaturile nu cer atat de mult timp pentru a le analiza si a trece mai departe. In al cincilea rand, miniaturile sunt de obicei tactice in natura, asa ca avem oportunitatea sa vedem tactica la lucru in partide. In al saselea rand, putem sa jucam usor intreaga partida din memorie. Si nu in ultimul rand, sunt si foarte interesante de urmarit.
Andrew Soltis – Walter Shawn Browne
New York (USA) 1970 · Sicilian Defense: Fischer-Sozin Attack. Flank Variation (B87)
1.e4 c5 2.Nf3 d6 3.d4 cxd4 4.Nxd4 Nf6 5.Nc3 a6 6.Bc4 e6 7.Bb3 b5 8.b5 Be7 9.Qf3
Citeste Articolul
O frumoasa finalizare a lui Botvinnik, dintr-o partida cu Capablanca s-a produs in pozitia ilustrata mai jos. Partida s-a disputat in 1932 la Amsterdam.
Albul muta si castiga
Citeste ArticolulUpdate 03,47
6. Astazi incepe Cupa Mondiala la sah, care se disputa in Siberia la Khanty-Mansiysk intre 128 de jucatori . Maine va fi festivitatea de deschidere incepand cu ora 17,00
Citeste Articolul
Fii la curent cu ultimele postari